Compania farmaceutica Pfizer a oprit productia si testarea pe loturi de bolnavi a medicamentului Torcetrapib dupa ce unii pacienti au murit.

Un medicament experimental al companiei americane Pfizer, destinat tratamentului bolilor de inima, a dus la cresterea problemelor cardiologice in rindul voluntarilor care l-au folosit. Pina acum, 82 de persoane au murit din lotul celor care au incercat medicamentul, fata de doar 51 din lotul care n-a primit pastilele. In citeva ore, distribuitorii medicamentului-test au fost anuntati sa nu-l mai administreze pacientilor. Compania Pfizer a investit pina acum 1 miliard de dolari in dezvoltarea acestui produs. Firma are 106.000 de angajati, vinzari de 50 de miliarde de dolari anual si un buget de 7 miliarde de dolari alocat cercetarii.

Rezultatul testelor a produs o mare dezamagire bolnavilor de inima, care isi pusesera mari sperante in acest medicament. Medicamentul viza cresterea asa-zisului „colesterol bun", pentru a scadea riscul aparitiei blocajului vaselor de singe, care cauzeaza atacuri de inima.