Piata Obor va fi transformata de primarul Sectorului 2, Neculai Ontanu, intr-un Mall. Fara a avea avizele legale necesare, edilul vrea sa distruga cea mai mare piata europeana, cu justificarea ca astfel se elimina mafia care se invarte printre tar
Piata Obor va fi transformata de primarul Sectorului 2, Neculai Ontanu, intr-un Mall. Fara a avea avizele legale necesare, edilul vrea sa distruga cea mai mare piata europeana, cu justificarea ca astfel se elimina mafia care se invarte printre tarabe. Motivele reale sunt insa comisioanele puse in joc.
Mall-ul si comisionul
Primaria Sectorului 2 a incheiat un parteneriat public privat pentru ridicarea unui Mall, pe perimetrul Pietei Obor. Valoarea estimativa a investitiei este de 117 milioane euro, pentru un complex comercial cu doua subsoluri, parter si patru etaje, care se va intinde pe o suprafata totala de 138.000 de mp. In afacere, administratia locala intra cu valoarea terenului de aproximativ 12 milioane de euro. Primaria de sector va putea insa administra piata dupa maximum 49 de ani si minimum 25 de ani, perioada in care investitorul isi va amortiza investitia. Edilul Neculai Ontanu si-a frecat bucuros mainile si a semnat fara a sta pe ganduri contractul, prin targ umbland zvonul ca ar fi vorba de niste comisioane grase, care ar ajunge pana la valoarea investitiei. Iar contractul incheiat este practic unul pagubos pentru administratia locala. Este si normal atata timp cat pretul terenului in zona este de aproximativ 1500 de euro/mp. Pentru cei 40.000 mp pusi la dispozitie de Ontanu, daca s-ar proceda legal, primaria ar avea partea de intrare in afacere de 60 milioane euro, adica jumatate din investitie si nu de 12 milioane cat s-a convenit.
Nici actele nu sunt mai curate
Directia Patrimoniu Cultural National din cadrul Ministerului Culturii si Cultelor a respins in 21.12.2005 documentatia privind amplasarea unei constructii tip Mall, in vecinatatea Halei Obor. Conform Legii 422/2001 Art. 22 alineat (4) - Autorizatiile emise (n.r. - de Primaria Sectorului 2) fara avizul institutiilor abilitate prin lege si respectarea conditiilor acestora, sunt nule de drept. "Asociatia Frontul Negustoresc Obor" a solicitat Primariei Sectorului 2 anularea proiectului de constructie. In plus, evaluarea terenului s-a facut pentru numai 22.000 mp desi s-au pus la dispozitie 40.000 mp, iar suma evaluata nu reflecta nici pe departe valoarea reala a terenului. Nu in ultimul rand, prin procedura de parteneriat public privat aleasa de primarie se schimba destinatia de piata publica situata pe un domeniu public. Terenul este domeniu public conform actului 13387/11.09.2006 emis de Primaria Municipiului Bucuresti si nu poate fi folosit pentru utilitati private decat in conditii pe care procedura elaborata de Primaria Sectorului 2 nu le indeplineste. Cu toate ca in instanta exista un litigiu intre cei care au tarabe inchiriate si administratia locala, primaria continua sa elibereze terenul de chiriasi. Desi legea spune ca pe durata procesului se suspenda orice astfel de actiune.
Legendara Piata Obor
Piata Obor este una dintre cele mai vechi piete din Bucuresti denumirea provenind de la "oborul de cereale" care se desfasura pe acest loc. Este de asemenea si printre cele mai mari piete din Europa. Halele Obor, construite in anii '40, reprezinta o capodopera arhitecturala, care poarta semnatura lui Horia Creanga - autor si al blocului "Patria". Pentru vremea respectiva, pe langa marime, halele excelau la capitolul tehnica avand enorme camere frigorifice cu fabrica proprie. Mai mult, aveau in functiune si doua etaje interioare si unul exterior cu compartimentari si boxe pentru expunerea marfurilor. Piata si hala erau inconjurate de o salba de zahanale, localuri familiale, ateliere de mestesugari si artizani, fabrici de morarit si panificatie, sapunuri si cosmetice, zone ale "colivarilor", dogarilor sau fierarilor. Aici, in toamna fiecarui an, se sarbatorea, inca din secolul XVIII, asa-zisul Mosi, sarbatoarea recoltei, la care participau somitatile timpului. Balciul dura doua-trei saptamani, atractia fiind roata cu lanturi, diferitele carusele si muzica de toate felurile.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.