Pentru prima data in acest an, in octombrie surplusul bugetar a depasit 2% din Produsul Intern Brut (PIB), dupa ce, la finele lunii septembrie, Ministerul Finantelor a raportat un excedent de 1,7% din PIB.
Practic, autoritatile ar trebui
Pentru prima data in acest an, in octombrie surplusul bugetar a depasit 2% din Produsul Intern Brut (PIB), dupa ce, la finele lunii septembrie, Ministerul Finantelor a raportat un excedent de 1,7% din PIB.
Practic, autoritatile ar trebui sa cheltuiasca peste 4 miliarde de euro pana la finele anului, pentru a atinge tinta de deficit bugetar de 2,5% din PIB. Bugetul general consolidat a inregistrat, in primele zece luni, un excedent de 6,86 miliarde de lei, rezultat din venituri de 87,33 miliarde de lei si cheltuieli de 80,46 miliarde de lei, informeaza Ministerul Finantelor Publice (MFP). Ponderea veniturilor in PIB reprezenta, la sfarsitul perioadei ianuarie - octombrie, 26%, in timp ce nivelul cheltuielilor a fost de 24%. Incasarile din contributii de asigurari sociale au insumat 26,6 miliarde de lei, taxa pe valoarea adaugata a adus la buget 22,5 miliarde de lei, iar incasarile din accize 8,6 miliarde de lei. La nivelul bugetelor locale, ritmul de crestere a veniturilor l-a devansat cu mult pe cel al cheltuielilor, excedentul depasind 2 miliarde de lei. In urma cu doua saptamani, Guvernul a aprobat a patra rectificare bugetara din acest an, prin care au fost acordate fonduri suplimentare pentru ministere, cu mentinerea tintei de deficit bugetar la 2,5% din PIB. Cheltuielile totale ale bugetului general consolidat au fost suplimentate cu peste un miliard de lei (0,33% din PIB) iar veniturile cu 988 milioane de lei (0,29% din PIB). Analiza executiei bugetare pe primele trei trimestre ale anului in curs au aratat, pe de o parte, ca exista conditii favorabile unui grad ridicat al incasarilor bugetare, iar, pe de alta parte, subutilizarea alocatiilor bugetare. Analiza gradului de utilizare a fondurilor bugetare ordonatorilor principali de credite a determinat diminuarea prevederilor bugetare la unele institutii, suplimentari la fonduri la alte structuri si redistribuiri in cadrul sumelor aprobate. O parte din fondurile bugetare necheltuite de ministere au fost dirijate catre administratiile locale.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.