Ambasadorul Republicii Coreea la Bucuresti Choi Ihl-song, venit recent la Bucuresti dintr-o functie in MAE de la Seul cu responsabilitate asupra intregii Europe, ne-a acordat un interviu in care remarca asemanarile dintre situatia actuala a tarii sal
Ambasadorul Republicii Coreea la Bucuresti Choi Ihl-song, venit recent la Bucuresti dintr-o functie in MAE de la Seul cu responsabilitate asupra intregii Europe, ne-a acordat un interviu in care remarca asemanarile dintre situatia actuala a tarii sale si Romania.
Care este situatia politica in peninsula coreeana?
Datorita despartirii poporului coreean, reunificarea este o dorinta ardenta. Timp de peste 1000 de ani a fost pastrata unitatea poporului coreean, insa dupa cel de-al 2 lea razboi mondial, peninsula coreeana a fost divizata. In partea de nord puterea a fost luata de Partidul Comunist, iar in partea de sud a fost preluata puterea de catre forte politice care adera la economia de piata si la democratie.
In ceea ce priveste situatia politica actuala din Asia, mai ales referitor la testul nuclear efectuat de Coreea de Nord, care sunt perspectivele?
Subiectul cel mai fierbinte din regiunea Asiei de nord est, care include Coreea, Japonia, China si Rusia, este problema nucleara din Coreea de Nord. Dupa cum stiti pe 9 octombrie Coreea de Nord a anuntat ca a dus la indeplinire cu succes un test nuclear. Aceasta constituie o mare amenintare la adresa securitatii regionale ca si la adresa securitatii generale, la nivel global. Acest eveniment afecteaza regimul de neproliferare in asamblu si ordinea internationala din regiunea Asiei de nord est. Dupa cum stiti, in aceasta regiune nu exista o ordine a securitatii clara.
Din cate stiu exista multe chestiuni comune, sau care prezinta asemanari foarte mari intre Romania si Coreea de sud, cum ar fi chestiunea Insulei Dokdo - aici existand problema Insulei Serpilor. Ce ne puteti spune despre problema Insulei Dokdo?
Insula Dokdo apartine Coreei din timpuri imemoriale, iar aceasta insula se gaseste acum sub controlul complet al Guvernului corean. Guvernul japonez sustine ca Insula Dokdo apartine Japoniei din anul 1905, cand ei au exercitat presiuni asupra peninsulei coreene, care era atunci sub protectoratul lor. Insa dupa cel de-al II lea razboi mondial, cand Coreea a fost eliberata de sub protectoratul japonez, coreenii - chiar inainte ca Guvernul sa intreprinde unele masuri - s-au oferit sa mearga pe Insula Dokdo si sa o apere. Astfel desi unii japonezi sustin ca Insula Dokdo le apartine, din vremuri imemoriale aceasta este sub controlul efectiv al Guvernului corean.
Mai exista si situatia Coreei de Nord si a Republicii Moldova - unde exista o portiune de teritoriu lipita artificial de Republica Moldova si ma refer aici la Transnistria - se pregateste si pentru peninsula coreana o noua Transnistrie?
Intr-adevar, exista multe asemanari intre Romania si Coreea, mai ales in ceeea ce priveste divizarea natiunii. Insa aceasta diviziune a fost fortata de puteri externe, nu a fost ceva voluntar, acesta este un alt punct comun pentru Coreea si Romania. In prezent intre Coreea si China exista o disputa in ceea ce priveste istoria. Unele regiuni invecinate cu Coreea de Nord apartin in prezent Chinei, insa in trecut au fost regiuni care apartineau Coreei. Aici a existat o dinastie coreeana, insa istoricii chinezi sustin acum ca aceasta dinastie apartine istoriei chineze deoarece este localizata pe teritoriu chinez. Pe aceasta baza exista pretentii asupra unor parti din Coreea de nord, insa aceasta este doar o fictiune.
Cum apreciati perspectivele colaborarii bilaterale dintre Coreea
si Romania?
Perspectivele sunt foarte bune. Am stabilit legaturi diplomatice inca din anul 1990 si de atunci relatiile s-au dezvoltat foarte bine, in domeniul politic si economic. Iar in prezent extindem aceste relatii si la nivel cultural. Anul trecut presedintele Basescu a efectuat o vizita in Coreea, iar in acest an presedintele coreean a efectuat o vizita in Romania. Si desi am avut in Coreea o anumita criza economica in 1998 am depasit-o iar relatiile economice dintre cele doua tari se afla pe calea cea buna. Investitiile din Coreea in Romania sunt in crestere. Dincolo de aceste activitati, in domeniul politic Coreea si Romania colaboreaza foarte bine.
Cum se vede Romania
din perspectiva dvs?
Sunt aici doar de trei luni, insa am gasit aici un popor calduros, n-am avut nici un fel de dificultati de adaptare la viata din Bucuresti. Mai mult, sotia mea se bucura foarte mult de viata culturala din Bucuresti, de spectacole, expozitii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.