Antropologii italieni au reusit reconstituirea amprentei indexului de la mana stanga a lui Leonardo Da Vinci, descoperire care i-ar putea ajuta pe oamenii de stiinta sa afle o serie de informatii importante din viata marelui om de arta. Astfel, pe
Antropologii italieni au reusit reconstituirea amprentei indexului de la mana stanga a lui Leonardo Da Vinci, descoperire care i-ar putea ajuta pe oamenii de stiinta sa afle o serie de informatii importante din viata marelui om de arta. Astfel, pe baza acestei amprente vom putea afla ce manca artistul sau daca mama sa era de origine araba.
Cercetatorii italieni au lucrat vreme de trei ani la reconstituirea amprentei care ar putea avea un rol esential in atribuirea unor picturi sau manuscrise, spune Luigi Capasso, antropolog si director al Institutului de Cercetari Antropologice al Universitatii Chieti din centrul Italiei.
"Pana acum stiam doar cum vedea Leonardo lumea lui si viitorul... dar cum era el, de fapt? Aceasta informatie biologica este despre cum era el ca om, nu ca geniu artistic", a precizat Capasso.
Cercetarea a avut la baza fotografiile a 200 de amprente, majoritatea partiale, luate de pe 52 de hartii care au fost atinse de Leonardo de-a lungul vietii sale.
Artistul obisnuia sa manance in timp ce lucra si expertii sunt de parere ca amprentele sale ar putea contine urme de saliva, sange sau ale mancarurilor consumate in seara precedenta. Tot pe baza amprentelor s-ar putea afla si adevarul despre originile lui Da Vinci.
Anumite trasaturi ale amprentelor sunt caracteristice unor anumite grupuri etnice, sustin specialistii. "Una pe care am descoperit-o in aceasta amprenta este caracteristica pentru 60% din populatia araba, fapt care sugereaza posibilitatea ca mama lui sa fie din Orientul Mijlociu", mai spune Capasso. Alti experti spun insa ca stabilirea etniei pe baza amprentelor este destul de neclara.
Ideea ca mama lui Leonardo ar fi o sclava adusa in Toscana de la Constantinopol (Istanbul) nu este una noua si a constituit obiectul a numeroase cercetari.
Alessandro Vezzosi, expert in viata artistului si director al muzeului dedicat acestuia in orasul sau natal - Vinci, spune ca exista documente care sustin acest lucru. "Descoperirea antropologilor coincide cu indicatiile din mai multe documente care arata faptul ca mama artistului avea origini orientale sau mediteraneene si ca nu era o taranca din Vinci", spune Vezzosi. Oricum, el avertizeaza ca originile mamei lui da Vinci nu pot fi stabilite cu exactitate pana la descoperirea actului prin care aceasta a fost vanduta. "Stim insa ca numele ei era Caterina, un nume comun in randul sclavelor din Toscana", a mai spus acesta.
Informatiile despre viata lui Da Vinci sunt in mare pare incomplete. Se stie ca artistul lucra, in mod normal, cu mana stanga (dar nu ezita sa-si foloseasca si mana dreapta atunci cand era cazul) si ca picta uneori cu degetele. Uneori, Leonardo lucra in timp ce manca sau calatorea, degetele sale fiind adesea murdare cu mancare sau cu alte reziduuri, spune Vezzosi.
"Cercetarea asupra amprentelor lui Leonardo este deosebit de interesanta. Amprentele ne mai pot dezvalui si daca unele lucrari au fost realizate de artist sau care sunt cele realizate sub indrumarea lui", este de parere si Carlo Vecce, profesor de literatura la Universitatea din Napoli si specialist in opera lui Da Vinci. Totusi, Vecce crede o amprenta nu este suficienta pentru a atribui o opera cu certitudine si ca nici nu va schimba in mod esential informatiile cunoscute pana acum despre Da Vinci.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.