Din cauza ca ministerele n-au facut treaba, statului i-au ramas de cheltuit circa 4,5% din PIB, echivalentul bugetului Sanatatii pe tot anul viitor.

Bugetul general consolidat a inregistrat un excedent de 2,04% din PIB, in crestere fata de excedentul raportat la sfirsitul lui septembrie de 1,7% din PIB, desi Guvernul a programat un deficit de 2,5% din PIB pentru 2006.

Concret, asta inseamna ca statul are aproximativ 1,9 miliarde de euro in Trezorerie. Acestia nu sint insa toti banii de care dispune pina la sfirsitul anului. Pina la deficitul programat, la 2,5% din PIB, ar mai fi aproximativ 2,3 miliarde de euro. Asadar, in doua luni (pentru ca excedentul a fost calculat la zece luni) statul ar trebui sa cheltuiasca peste 4,2 miliarde de euro, aproape cit bugetul Sanatatii pe tot anul viitor.

Nu s-au cheltuit

In primele zece luni, veniturile bugetului de stat au urcat cu 22,4% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Cel mai mult au urcat incasarile din impozitul pe venit si din salarii, cu nu mai putin de 40,4%. Taxa pe valoarea adaugata ramine principala sursa de bani a bugetului de stat, insa incasarile din consum au crescut cu 23,9%, dinamica inferioara incasarilor din cistiguri.

Acest excedent este fara indoiala rezultatul slabelor cheltuieli facute de ministere, pentru ca la ultima rectificare bugetara a avut loc chiar o corectie in minus a veniturilor la bugetul de stat programate pentru acest an.

Potrivit ordonantei de urgenta privind rectificarea bugetului de stat pe 2006, Finantele au observat ca incasarile sint mai mici cu 724 de milioane de lei, fata de cifra programata, asa ca au redus tinta la 43,4 miliarde de lei. Guvernul a mentinut la a patra rectificare a bugetului, din noiembrie, deficitul bugetar programat, pentru anul in curs, de 2,5% din PIB, in ciuda capacitatii slabe de a cheltui a autoritatilor publice.

Potrivit unor oficiali din Finante, autoritatile nu vor reusi sa cheltuiasca sumele alocate, iar deficitul bugetar va fi de cel mult 1,5% din PIB la sfirsitul anului.

Lacomia la putere

In perioada calcularii bugetului pe 2007, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, declara ca ministerele nu vor primi mai multi bani si dezvaluia ca cererile initiale ale ordonatorilor de credite ar fi dus deficitul bugetar la 20% din PIB anul viitor.

87,3 miliarde, veniturile totale

Veniturile bugetului general consolidat au fost, in primele noua luni, de peste 87,33 miliarde de lei, iar cheltuielile au ajuns la 80,46 miliarde de lei.

La inceputul lunii noiembrie, premierul Tariceanu a declarat ca „ar fi catastrofal" sa se cheltuiasca 3,5% din PIB in doua luni (deficitul de 2,5% din PIB cumulat cu excedentul bugetar de 1% din PIB inregistrat la sfirsitul lunii noiembrie conform Guvernului - n.r.) si ca Guvernul va taia din nivelul deficitului bugetar programat.

Vladescu, optimist

In schimb, ministrul Finantelor a opinat ca nu este necesara reducerea nivelului estimat si ca banii vor fi cheltuiti pentru ca proiectele au fost angajate, dar din cauza circuitului birocratic platile se fac mai tirziu fata de data contractarii. In cele din urma, Guvernul a pastrat deficitul estimat, dupa cea de-a patra rectificare.