Plecarea de la guvernare a Partidului Conservator i-a luat pe multi prin suprindere. A trecut mult timp de cand observatorii politici afirmau, in mod ferm, ca Voiculescu nu pleaca de la ciolan. Iata ca astazi, acest lucru se intampla. PC se poate afl
Plecarea de la guvernare a Partidului Conservator i-a luat pe multi prin suprindere. A trecut mult timp de cand observatorii politici afirmau, in mod ferm, ca Voiculescu nu pleaca de la ciolan. Iata ca astazi, acest lucru se intampla. PC se poate afla acum la originea unor mutatii semnificative. A unei veritabile regrupari pe tabla de sah pe care se confrunta formatiunile politice de la Bucuresti. Ce consecinte poate avea brusca miscare retractila a PC? Si de unde pana unde afirmatia din titlu, conform careia presedintele Traian Basescu a fost lasat in ofsaid?
Este limpede cred, astazi, pentru toata lumea ca la originea coalitiei formata din patru partide, care a guvernat Romania in ultimii doi ani, se afla o struto-camila, o alianta nefireasca intre PNL si PD, constructie extrasa cu forcepsul din realitatea vietii politice romanesti de catre tandemul Basescu-Stolojan. Apoi, acelasi tandem a fortat o guvernare DA, atragandu-i in coalitie pe udemeristi si pe umanistii transformati ulterior in partid conservator. Referindu-se la acestia din urma, insusi Basescu, cel care isi asuma paternitatea actualei formule de guvernare, afirma ca ei reprezinta "solutia imorala". Iata ca astazi "solutia imorala" ii da cu tifla si anunta, in mod public, ca principalul motiv pentru care paraseste Guvernul, lasandu-l in minoritate, pe de-a-ntregul vulnerabil unui atac devastator al opozitiei, este chiar Traian Basescu. Dincolo de orice speculatii, este clar ca Guvernul Tariceanu nu mai dispune de o majoritate parlamentara. Indiferent de aritmetica pe care am aplica-o. In consecinta, orice motiune de cenzura il poate azvarli peste bord. Iar primul test este chiar acum, in decembrie, cand se voteaza bugetul. E adevarat ca, in conformitate cu Legea Fundamentala a tarii, daca bugetul nu este aprobat, anul 2007 va fi carmuit de legea anterioara a bugetului, cea care a fost valabila in 2006. Respingerea Legii bugetului nu inseamna automat o motiune de cenzura. In acelasi timp, insa, in conjunctura lui 2007, atat interna, cat si raportata la aderarea la UE, daca Guvernul nu are un buget specific, el ar putea sa fie dispus sau chiar fortat sa demisioneze. Cum vor reactiona celelalte partide parlamentare la aceasta miscare de deschidere facuta de Voiculescu?
UDMR ramane, ca de obicei, in expectativa. Admitand, pentru prima data, posibilitatea anticipatelor. Ca de altfel si PNL, care nu lasa impresia ca este buimacit de multiplele lovituri interne si externe. PRM reactioneaza firesc, anuntand ca nu va sustine un guvern minoritar si chemand la anticipate. Este o solutie logica pentru Vadim, al carui partid se afla realmente intr-o ascensiune care nu se stie daca se va mentine si in cea de-a doua parte a ciclului electoral, date fiind experientele anterioare. PD nu da semne ca ar pleca de la ciolanul puterii. De aici si reactia ambigua a acestui partid. In schimb, PSD face politica de inalta clasa. Il acuza pe Basescu si acuza Partidul Democrat de taraboiul din tabara guvernantilor, dar nu suna trambita nici pentru boicotarea bugetului, nici pentru motiunea de cenzura si nici pentru anticipate. Firesc. Ascensiunea PSD abia incepe.
Basescu, insa, este lasat de toata lumea in ofsaid. Si tratat ca un jucator politic care si-a pierdut capacitatea de a arbitra ori negocia. Ca un politician anti-sistem. Cum va iesi Basescu din acest rol vegetativ?


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.