Asa-zisele dezvaluiri despre o afacere cu arme ce i-a fost propusa de catre un intermediar-ziarist "acoperit" lui Marius Opran, fost secretar de stat in Ministerul Administratiei si consilier personal al Presedintelui Romaniei, au tinut prima pagina
Asa-zisele dezvaluiri despre o afacere cu arme ce i-a fost propusa de catre un intermediar-ziarist "acoperit" lui Marius Opran, fost secretar de stat in Ministerul Administratiei si consilier personal al Presedintelui Romaniei, au tinut prima pagina a cotidianului "Evenimentul zilei" aproape toata saptamana trecuta. Elvetianul de origine romana Dan Nicolae Ionescu, actionar minoritar si administrator al firmei detinute de Marius Opran in Elvetia, dar care nu a functionat niciodata, a fost inregistrat audio fara aprobarea sa, in timp ce, probabil ametit de bautura, era dispus sa "intermedieze arme pentru toata lumea!" Ca intr-un scenariu prost, in seria de articole sunt alaturate, la gramada si fara legatura sau cu legatura evident fortata, Marius Opran, Martin Salvisberg, (directorul sucursalei din Biel a Union Bank of Switzerland - UBS), Tiberiu Urdareanu (patronul firmei UTI), "ziaristi sub acoperire", un anume Costache Nicolae, misterios samsar de orice, Janette - nevasta bancherului, Africa, Coasta de Fildes, Romarm, STS, CIE, SIE, MApN, Dan Nicolae Ionescu, generalul Pacepa etc. ZIUA a realizat un interviu cu cel care este tinta principala a atacurilor din Evz, general-mr. (r) ing. Marius Opran.
Partenerul dvs. din Elvetia, Dan Ionescu, a declarat ca este dispus sa intermedieze un export de arme din Romania catre Coasta de Fildes, aflata sub embargou, printr-o firma din Elvetia la care sunteti actionar majoritar, Global Finance & Investments. Din cele spuse, Ionescu se angaja sa va convinga sa acceptati rolul de "garant" al afacerii...
Dan Ionescu a declarat acestea la betie, dupa ce doi asa-zisi "reporteri" l-au tarat prin trei localuri diferite, ultimul fiind un club de noapte. Sunt curios cum l-au transportat dintr-un loc in altul si cum a ajuns acasa! Dupa doua pahare de vin, el nu mai stie ce face si ce spune, dar de abia atunci vrea sa-si manifeste personalitatea in toata splendoarea viselor sale: rezolva orice, are solutii pentru toate, devine megaloman pana la penibil - iti poate explica ce a discutat acum o saptamana cu presedintele Bush al carui invitat la o partida de golf a fost! Nu vad in ce masura, fara o rea intentie clara, spusele la nivel de intentie facute de el la betie pot fi transformate in invinuiri aduse mie, iar modul dur in care am reactionat atunci cand "prietenul" lui mi-a comunicat ce doresc de la mine, demonstreaza fara dubiu nu numai lipsa totala a implicarii mele, dar si luarea pozitiei de condamnare ferma a intentiei.
Daca asa stau lucrurile, cum de il acceptati in anturaj si il mai luati si asociat intr-o firma?
Care anturaj? In ultimii sase ani, cred ca ne-am vazut in medie de doua ori pe an, aproape intotdeauna la un restaurant impreuna cu sotiile. Referitor la firma, la insistentele lui am acceptat in 1999 si pentru ca atunci era de "bon-ton" sa-ti faci firme in Elvetia. Initial, am vrut sa activam in zona investitiilor imobiliare in Bucuresti, unde solicitase retrocedarea a doua terenuri ultracentrale. Ca sa faci o firma acolo, iti trebuie doi asociati elvetieni. Si atunci mi-a zis: "Uite, o putem lua ca partenera si pe sotia unui prieten, Martin Salvisberg". Cand ne-am dus sa semnam actele la notar, totul durand un sfert de ora, atunci l-am intalnit singura data in viata pe Salvisberg si pe sotia lui. Este o aberatie sa afirmi ca bancherul Salvisberg a fost corupt pentru Opran in 1999, pentru a facilita - nu stiu in ce mod - o afacere virtuala cu arme care ar fi urmat sa se deruleze dupa sapte ani, in 2006. Nu detin nici un cont personal la respectiva banca, firma nu a beneficiat de vreun credit sau facilitate bancara, avand acolo doar contul curent in care nu s-a inregistrat nici o tranzactie. Sa clarificam: sunt a treia generatie de ofiteri din familie, niciodata nu am facut afaceri ilegale sau dubioase, am evitat afacerile cu statul, nu am beneficiat de privatizari, nu am finantat partide politice, am fost promovat numai pe criterii profesionale si nu am beneficiat de favoruri politice - ba dimpotriva. O persoana cu pregatirea profesionala si situatia mea trebuie sa fie nebuna sa-si asume riscul de a se lasa tarata in afaceri subversive cu arme sau in tari aflate sub embargou.
Este Ionescu ofiter SIE sau al altui serviciu secret din Romania?
Ma faceti sa rad! Un ofiter SIE sau SRI sau DIM care se imbata si debiteaza aberatii in fata unui om pe care-l vede pentru prima data? Imposibil, avand in vedere criteriile riguroase de selectie impuse, moralitatea si calitatea profesionistilor din aceste institutii vitale ale Romaniei. Prin anii '80 s-a casatorit cu o elvetianca si a plecat, iar in Elvetia lucreaza la o firma de automatizari pentru industria lactatelor.
Aparitia in cadru a bancherului elvetian Salvisberg poate parea dubioasa.
Ceea ce m-a deranjat cel mai mult nu este atat atacul la imaginea mea si a onorabilitatii afacerilor mele, cat minciunile referitoare la acel bancher aproape necunoscut mie. Asemenea afirmatii distrug imaginea externa a Romaniei si ne creeaza inamici! Stiu ce inseamna sa urci ierarhic intr-o banca in Elvetia: nu prin pile sau rudenii, numai prin munca, seriozitate si profesionalism. Cum ar putea fi corupt pentru mine un om pe care l-am vazut o data in viata mea, acum sapte ani? Omul asta este pus acum intr-o situatie foarte proasta si va lupta cu toate fortele pentru restabilirea adevarului! Elvetienii sunt corecti si cinstiti cu cei la fel cu ei, dar necrutatori fata de jigodii. UBS ii va cere oficial lui Salvisberg sa dea in judecata, in Romania, pe autor in solidar cu ziarul care a publicat informatiile mincinoase si sper ca va cere despagubiri morale si materiale la nivel "elvetian", pe masura marsaviei autorilor. Sigur este o inscenare.
De ce?
Pe 23 noiembrie m-a sunat un individ care s-a recomandat ca fiind ziaristul "de investigatii" Mihai Munteanu, m-a intrebat daca am o firma cu numele de "Global Finance..." inregistrata la Biel, in Elvetia, i-am spus ca da. "Stiti, firma e implicata intr-o afacere...". Firma nu e implicata in nimic, i-am raspuns, este inghetata de la infiintare! Mi-a solicitat o intalnire si a doua zi a venit la mine la birou si mi-a dat niste foi de hartie cu stenogramele partiale ale inregistrarilor facute cu Ionescu. Citindu-le, mi-am dat seama ce ineptii a putut sa debiteze acesta, fara insa ca ele sa ma angajeze cu nimic pe mine, erau ineptiile lui personale si nu pozitia mea! I-am spus ca totul este o aiureala, i-am demonstrat acest lucru, i-am povestit cum l-am rejectat pe trimisul lui Ionescu ... O stia, mai tarziu am inteles ca lucra in tandem cu Costache, cu toate ca acesta isi ia in mod sigur solda din alta parte. Inutil, el avea o comanda si a executat-o - dupa cum am aflat, cu o intarziere de doar o zi: materialul s-a publicat marti in loc de luni, cum fusese planificat initial.
Ce rol are Costache Nicolae, cum l-ati cunoscut?
Fiind in Elvetia pentru o intalnire cu o firma din domeniul IT, am fost sunat de Ionescu care mi-a spus ca este la Zurich cu doi "prieteni" din Romania si ca vor sa ma intalneasca pentru o afacere. Spunandu-i ca nu am timp, Ionescu m-a rugat sa accept o intalnire la Bucuresti cu cei doi "prieteni" - fara sa-mi spuna despre ce este vorba. Am fost sunat in data de 16 noiembrie, am acceptat sa ne intalnim la o cafea si a venit numai Costache. Nu ne asezam bine la masa si acesta imi pune in fata o hartie cu antetul unei firme - Odyssey Consulting din Geneva! Domnule, eu nu am facut si nu fac comert cu arme, eu proiectez sisteme complexe integrate, nu am exportat nici macar un cartus in viata mea! Continutul hartiei adresate catre Romtehnica era o facatura: "Firma noastra, cu experienta in comertul cu armament in Africa, solicita oferta pentru urmatoarele: ..."! Si urmau doua pagini in care solicitau de la gloante si Kalashnikov-uri pana la elicoptere si rachete, fara specificarea cantitatilor! Si atunci i-am spus: "Din curiozitate, ai vreo notiune in domeniu? La cerere ai anexat "end - user certificate" semnat si stampilat de o autoritate din statul de destinatie finala a exportului? Stii ca in Romania exista o agentie - ANCESIAC - care trebuie sa-ti dea aprobarea de export? Esti autorizat de Ministerul Apararii pentru comert cu tehnica militara?" Habar nu avea, asa ca i-am taiat-o scurt: "Domnule Costache, eu nu ma ocup de comertul cu arme, nu accept ca firma unde sunt actionar majoritar sa fie implicata in asa ceva, mai ales ca i-am cerut lui Ionescu inca de anul trecut s-o lichideze. Si cu asta consider discutia terminata!". In aceasta a constat toata "participarea" mea la afacerea "Kalashnikov-uri romanesti pentru Coasta de Fildes"! Este un atac ordinar!
Venit de unde si de ce?
Am niste proiecte serioase, de mare complexitate, la care am muncit foarte mult. Stau zilnic intre 10 si 14 ore in fata calculatorului. Din 1968 activez in domeniul tehnologiilor de varf, am fost cercetator 16 ani in domeniul aplicatiilor militare ale tehnicii laser, am predat pentru prima oara in Romania cursul de comunicatii optice, sunt detinator al premiului pentru fizica al Academiei Romane si autor al unor legi cu pronuntat caracter tehnic: cartea electronica de identitate, strategia de informatizare a administratiei publice. M-am specializat in ultima perioada in analiza si evaluarea traseelor energetice transcontinentale si regionale. Sunt expert in telecomunicatii si IT pentru programul european e-Ten si vicepresedinte al Comisiei pentru tehnologia informatiilor si telecomunicatii a Patronatului European CEEP. In prezent lucrez la dezvoltarea a doua proiecte mari si bineinteles ca e o concurenta acerba, iar cand vorbim de magistrale pentru energie, jocul devine chiar periculos la modul personal - sumele implicate sunt mult prea mari, iar interesele - la nivel international; este chiar o chestie de supravietuire sau de disparitie a suveranitatii nationale, pe care putini o inteleg! Cand am vazut pagini intregi bazate pe minciuni, m-am intrebat cat au platit slugilor cu pix cei care le-au comandat! Dar nu exclud, in contextul actualei situatii si a evenimentelor petrecute in ultima perioada, ca in realitate situatia "operativa" sa fie mult mai complexa, adica ziarul sa actioneze in baza unui ordin primit dintr-o anume zona - cu scopul de a promova parodia demascarii cu manie proletara in fata opiniei publice a celor care se imbuiba pe spinarea poporului roman si datorita carora creste pretul barilului de petrol la bursa din Londra!
Concret, care ar fi grupurile adversare?
Nu ma pot pronunta public inca, poate e vorba de anumite firme din zona economica privata care la ora actuala o duc bine pe cu totul alte criterii decat cele profesionale si carora le este teama de aparitia unor adevarati profesionisti in domeniu. Poate insa nu sunt numai firme! Deci, treaba este "dedicata" si se desfasoara sau contra unor mari sume de bani sau in baza unui ordin executat de ziaristi inregimentati. Tinta este ca, prin denigrare si calomnie si fara sa se acorde drept la replica, sa fie deteriorata imaginea noastra - in fata opiniei publice, a partenerilor straini si a potentialilor beneficiari si atunci - fiind "cu chilotii jos" - sa putem fi "lucrati in foi de vita"! Astfel se anihileaza orice reactie normala unei societati democratice, participantilor la spectacol - mass-media si opinia publica - fiindu-le indus sentimentul ca este de datoria lor sa aplaude si sa spuna: "Bine le faceti, mama lor de ciocoi"! Este o veche tehnica de manipulare practicata de organele de dezinformare ale Securitatii inca din anii '50 si pe care o credeam eradicata! Si aceasta in timp ce in toata lumea occidentala, firmele din domeniul tehnicii militare se bat sa angajeze pe functii de conducere fosti ofiteri specialisti trecuti in rezerva. Toti isi trec cu mandrie pe cartea de vizita gradul in rezerva pe care-l au si care le certifica profesionalismul si seriozitatea. La noi este invers - se prefera firmele care sunt reprezentate de persoane, inclusiv de sex feminin, care habar nu au de tehnica, de caracteristicile produselor pe care le ofera si atunci normal ca pentru vinderea acestora se folosesc de metode pe care va las Dvs. placerea de a le ghici!
In plus, in seara zilei de 30 noiembrie, doamna Rodica Culcer, director al Stirilor TVR, i-a invitat la o dezbatere in cadrul emisiunii mediata de Dan Turturica - referitoare la continutul si acuzele continute in seria de materiale publicate in EvZ - pe Aurel Cazacu, presedintele CA al ROMARM, si pe mine si a solicitat redactorului sef al respectivului ziar sa participe in mod direct sau sa delege un reprezentant. Redactia ziarului a refuzat participarea la emisiune, fara explicatii!


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.