In primavara anului 2002, Traian Basescu, in calitate de primar general al Capitalei, aducea grave acuzatii la adresa magnatului Niculae, in legatura cu o spaga de cinci milioane de USD pe care acesta ar fi dat-o unor demnitari din Guvernul Romaniei, in schimbul iertarii Societatii Nationale "Tutunul Romanesc" (SNTR) SA de datorii. Ofuscat de respectivele afirmatii, baronul tutunului l-a amenintat ca il va chema in judecata, iar edilul a lasat-o mai moale. Doi ani mai tarziu, in platforma-program prin care presedintele Basescu castiga alegerile prezidentiale din 2004, figura si demascarea afacerii "Tutunul Romanesc", pusa la cale de acelasi individ. Cum vremea promisiunilor a trecut, Cotrocenii nu-si mai amintesc astazi de promisiunile facute.
Aceste date au fost monitorizate de sindicatul ROMTABAC, in incercarea de a clarifica de ce presedintele tarii nu ia atitudine, asa cum a promis, impotriva escrocheriei deceniului, ce poarta semnatura intangibilului Niculae.
Dupa mai multe tentative de privatizare a SNTR, incepand cu 21 ianuarie 2004, societatea a ajuns in patrimoniul TOBACCO/UE 2003 CONSORTIUM, care ulterior s-a divizat, actionari principali ramanand C.T.S. SRL (o asociatie de producatori de tutun italieni) si GALAXY ENERGY INTERNATIONAL Ltd. (un off-shore din Insulele Virgine Britanice). In spatele acestor entitati se afla, cum era si de asteptat, acelasi omniprezent Ioan Niculae. La ora actuala, din cele sase fabrici de tigarete ale fostei SNTR - actuala SC GALAXY TOBACCO SA - nu mai functioneaza decat cea de la Sfantu Gheorghe. De asemenea, din celelalte sase fabrici de fermentare a tutunului, doar cateva mai au activitate, colectand materie prima de la producatori. Alte 11 puncte de lucru (la fel ca si o statiune de cercetare-dezvoltare) au fost inchise, procesarea tutunului romanesc realizandu-se doar la Zimnicea - fieful lui Ioan Niculae.
Presiuni asupra salariatilor
Pe vremea cand INTERAGRO a detinut majoritatea actiunilor la SNTR, au fost inchise fabricile de tigarete de la Ramnicu Sarat, Timisoara si Iasi. Dupa asa-zisa privatizare din ianuarie 2004, doar fabrica de la Sfantu Gheorghe mai are activitate de productie. In Bucuresti, spre exemplu, circa 50 de angajati lipesc timbre pe pachetele de tigari, cos baloti de tutun pentru export sau matura frunzele prin curte. In paralel, conducerea fabricii exercita presiuni asupra acestora, ca sa plece de buna voie din societate, in schimbul catorva amarate salarii compensatorii. Din fabrica situata pe Bd. Regiei nr. 2 al Capitalei s-a luat tot ce se putea lua. O linie tehnologica moderna, care a fost achizitionata cu credit guvernamental, in 1998, este mutata acum la Sfantu Gheorghe. Aceasta a costat 1,8 milioane USD. Alte utilaje sunt transferate la fabrica de la Zimnicea, apartinand grupului INTERAGRO. Consortiul TOBACCO a platit pe intreaga SNTR 1,6 milioane USD, preluand si o datorie comerciala si bugetara in suma de aproximativ cinci milioane USD. La Bucuresti, ca si in celelalte zone ale tarii, nimeni nu mai este interesat de productia de tigarete.
Cat costa 66.000 mp in Bucuresti
Fabrica bucuresteana se intinde pe o suprafata de 66.000 mp. La o valoare medie de 1000 USD/mp, terenul valoreaza pe putin 66 de milioane USD, in conditiile in care - repetam - intreg "Tutunul Romanesc" a fost cumparat cu doar 1,6 milioane USD. Dupa anumite zvonuri, gasca lui Niculae intentioneaza sa vanda si fabrica de la Sfantu Gheorghe unor unguri. Dar acest lucru nu este posibil inainte ca Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) sa ridice gajul asupra actiunilor. Iar acest demers va fi posibil, din punct de vedere legal, doar dupa realizarea de catre cumparator a tuturor angajamentelor asumate in contractul de privatizare. Lucru care nu s-a intamplat pana acum si nici n-are cum sa se mai intample. Intre timp, se incearca sporirea patrimoniului fabricii de tigarete Sfantu Gheorghe, ca sa se obtina mai multi bani pe ea, la momentul oportun. Asadar, este foarte posibil ca, in curand, ungurii sa produca tigari romanesti pe plaiurile noastre mioritice.
Incredere spulberata
Sindicatul ROMTABAC a trimis adrese tuturor autoritatilor statului, pentru a reclama situatia creata si tendintele patronilor de transforma productia de tigarete si tutun intr-o afacere imobiliara. S-au adresat chiar si presedintelui Basescu, in care au avut mare incredere, cand a afirmat ca va face lumina in escrocheria pusa la cale de Ioan Niculae. Motiv pentru care l-au si votat, la alegerile din 2004. Din pacate pentru ei, toate scrisorile s-au oprit la consilierul prezidential Bogdan Marius Chiritescu. Ultima dintre acestea le-a fost chiar returnata, in bataie de joc. Chiritescu a raspuns invariabil la toate adresele sindicatului, ca scrisorile au fost trimise AVAS, de parca ROMTABAC n-ar fi putut afla adresa acestei institutii.
Scrisori fara raspuns
Ultima scrisoare expediata de Uniunea Sindicala ROMTABAC
pe adresa Palatului Cotroceni - ramasa tot fara raspuns, ca toate celelalte - dateaza din 12 septembrie anul curent.
Se reclama faptul ca reprezentantii statului (respectiv ai AVAS) n-au monitorizat post-privatizare respectarea contractului incheiat cu actionarii principali, care au acaparat "Tutunul Romanesc", ducandu-l de rapa. "Vrem, in aceste momente grele pentru noi (suntem pusi in situatia de a ramane fara locuri de munca), sa va multumim pentru promisiunile facute in campania electorala, promisiuni pe baza carora ati castigat si voturile noastre, si sa va asiguram ca la viitoarele alegeri nu ne vom mai lasa atat de usor pacaliti", se arata in respectiva adresa.
Prin ultima scrisoare catre AVAS, ramasa tot fara raspuns, ROMTABAC a solicitat rezultatele monitorizarii efectuate cu privire la respectarea obligatiilor post-privatizare. Dintre acestea, doar disponibilizare a 1100 salariati a fost respectata, cu toate ca cumparatorul avea obligatia de a informa AVAS in scris, din sase in sase luni, despre stadiul indeplinirii obligatiilor asumate.
"Succese" financiare
Uniunea Sindicala ROMTABAC a contabilizat o parte din "succesele" financiare inregistrate de GALAXY TOBACCO, manuita de baronul tutunului, Ioan Niculae. Mentionam doar cateva dintre acestea:
- din banii, si asa putini, ai societatii, a fost finantata echipa de fotbal ASTRA Ploiesti, al carei patron este Ioan Niculae;
- dupa ce fabricile de fermentare au fost inchise rand pe rand, tutunul este acum procesat de SC INTERAGRO, la Zimnicea. In baza unui contract de prestari servicii, baronul dobandeste sume importante de bani, platite de SC GALAXY TOBACCO SA;
- utilajele si echipamente de la fabricile de tigarete Timisoara, Iasi, Targu Jiu, Bucuresti si Ramnicu Sarat, cumparate de SNTR cu credite guvernamentale, au fost vandute bucata cu bucata, inclusiv peste granita;
- SC INTERAGRO a vandut SNTR un autoturism cu care nu mai avea ce face, la un pret exorbitant;
- intr-o singura zi, doua sute de salariati din GALAXY TOBACCO au fost determinati sa solicite incetarea raporturilor de munca, iar in ziua urmatoare au fost reangajati la firma TIBER TOBACCO, avand aceeasi actionari. Dupa o luna de zile, au fost trecuti cu totii in somaj. In acest mod, patronii n-au mai platit salarii compensatorii, oamenii primind ajutoare de la stat.
Devalizare programata
Conform datelor de bilant contabil afisate pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, datoriile GALAXY TOBACCO se ridicau, la sfarsitul anului trecut, la 15,42 milioane de euro.
In graficul pe care-l prezentam se poate observa priceperea pe care a dovedit-o baronul tutunului in devalizarea programata a SNTR. Mentionam ca toate tendintele ascendente constituie pagube aduse societatii, in vreme ce tendintele descendente reprezinta scutiri de plata catre bugetul de stat, acordate cu gratie de autoritati, pe parcursul a doua guvernari..
"Tutunul Romanesc", pe masa DNA
Dosarul "Tutunul Romanesc" a fost declinat in 2005 de la DNA la DIICOT. Spre sfarsitul anului trecut, a ajuns din nou la institutia condusa de Daniel Morar. Motivul il reprezinta faptul ca, fiind vorba despre grave fapte de coruptie - zeci, daca nu sute de milioane de euro -, instrumentarea dosarului este de competenta DNA. In primavara lui 2006 a inceput timid ancheta si, din cate se-aude, nu mai e mult pana cand sa ajunga in justitie.
Hotie din avutul public
La data primei privatizari, cand Ioan Niculae si-a atribuit SNTR in mod ilegal, contra sumei de 40 de milioane USD, activele societatii se ridicau la peste 85 de milioane USD, fara a se lua in calcul stocurile de tutun si de tigarete nedistribuite, tocmai bune de comercializare. Aceste date fiind relevate de o firma cu expertiza in domeniu, la cererea SC INTERAGRO SA si MAA, este cat se poate de evident ca intre cumparator si vanzator a avut loc o intelegere pe cat de secreta, pe atat de ticaloasa.
Dovada implicarii magnatului
GALAXY ENERGY INTERNATIONAL Ltd. are acelasi sediu cu firma KRONOS ENERGY (Palm Chambres nr. 3, Lake Building, floor 2, Wickhams Cay, CP 3152, Road Town, Tortola, BVI - adica in Insulele Virgine Britanice). Care KRONOS este componenta a altui off-shore, pe nume SUNOIL TRADING Ltd. din Nassau Maritime House, Bahamas, in care este implicat penalul Liviu Nita, despre care presa a scris in repetate randuri. Firma KRONOS ENERGY este administrata de Gheorghe Albu, la fel ca si Rafinaria ASTRA ROMANA SA Ploiesti, pusa pe butuci de acelasi Ioan Niculae.
Capo de tutti capi
Un alt considerent din care sustinem ca tot baronul tutunului controleaza SC GALAXY TOBACCO SA consta in faptul ca directorul general Marcel Cadar este omul magnatului. La fel ca si Elena Hura, care face parte din Consiliul de administratie, sotia lui Mihai Hura, director al Directiei Taxe si Impozite din Ministerul Finantelor Publice. La data privatizarii SNTR, din 21 ianuarie 2004, director general era Nicolae Istudor. Acesta a ajuns secretar de stat in MAAP, doar trei luni mai tarziu, cedand locul Tudorei Lupa, sotia unui ofiter SRI de rang inalt.
Grija lui Niculae fata de om
In martie 2002, baronul tutunului se ratoia la actualul presedinte ales al tuturor romanilor, declarand: "Ce vrea domnul Basescu sa facem cu cele peste 70.000 de familii care cultiva tutun in Romania sau cu cei peste 3700 de muncitori ai SNTR, sa-i trimitem la cules de capsuni in Spania?" La ora actuala, in industria autohtona de tutun si tigarete romanesti mai lucreaza maximum 700 de angajati, si acestia fiind pe cale de disparitie.