Mai multe organizatii neguvernamentale au solicitat ieri printr-o scrisoare deschisa ministrului Educatiei Mihail Hardau sa retraga simbolurile religioase din scolile publice, in conformitate cu o decizie a Consiliului National pentru Combaterea D
Mai multe organizatii neguvernamentale au solicitat ieri printr-o scrisoare deschisa ministrului Educatiei Mihail Hardau sa retraga simbolurile religioase din scolile publice, in conformitate cu o decizie a Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD). Alte 100 sustin contrariul.
Cu jalba la Hardau
Demersul este sustinut de organizatii precum Liga pentru Educatie, Cultura si Sport LECUPO Iasi, Societatea Culturala Noesis, Asociatia Pro Democratia, Atelierul Civic Ariergarda-Timisoara, APADOR - CH, Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociatia D Media-Cluj, Societatea de Analize Feministe AnA, Romani CRISS, Agentia de Monitorizare a Presei (MMA), Solidaritatea pentru libertatea de constiinta, ACCEPT, Liga Pro Europa, CENTRAS, informeaza Mediafax. Semnatarii sugereaza ca este necesara interventia ministrului si responsabilitatea nu poate fi evitata prin solicitarea ca Parlamentul sa decida in aceasta chestiune. Pe de alta parte, decizia CNCD nu este inca nici legala, nici oficiala si va fi contestata inclusiv in instanta, dupa cum informeaza Civic Media.
100 de organizatii sustin normalitatea
Ca raspuns, Coalitia pentru respectarea sentimentului religios a transmis ieri ministrului Mihail Hardau si presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor, Nicolae Vacaroiu si Bogdan Olteanu, ca, pana acum, mentinerea icoanelor in scoli este sustinuta de reprezentantii tuturor religiilor din Romania, Secretariatul de Stat pentru Culte, 100 de organizatii neguvernamentale si cateva mii de persoane, numarul acestora crescand permanent.
In numele Coalitiei, Asociatia Civic Media i-a cerut ministrului Hardau sa tina cont de "vointa majoritatii acestui popor, conform normelor democratice universal acceptate, si sa respinga incercarile unei minoritati extremiste de a impune cu forta retragerea simbolurilor religioase din scoli". La protestul Civic Media s-au raliat, printre multi altii, Federatia Educatiei Nationale si Sindicatul "Spiru Haret", cu peste 120.000 de membri, Asociatia pentru Protectia Familiei si Copilului, Oficiul pentru Comunicare Internationala si Drepturile Omului, Uniunea Sindicala MediaSind si Societatea Ziaristilor din Romania - Federatia Sindicatelor din Intreaga Presa, Asociatia 15 Noiembrie 1987 - Brasov, Asociatia 21 Decembrie 1989, Fundatia Sibiu Capitala Culturala Europeana 2007, Centrul Cultural Israeliano-Roman si Ordinul Suprem Militar al Templului din Ierusalim, precum si academicienii Mariana Nicolesco, Constantin Balaceanu-Stolnici, Dinu C. Giurescu, Eugen Mihaescu, Florin Constantiniu, Augustin Buzura, printre alte mii de profesori, scriitori, jurnalisti si elevi (lista integrala la www.civicmedia.ro).
Civic Media ii atrage ministrului Hardau atentia ca nici "cadrul legal nu va obliga sa impuneti aceasta Recomandare. De altfel, Decizia CNCD nici macar nu a devenit oficiala, conform legii. Imediat ce va fi publicata de catre CNCD, impreuna cu argumentatia Colegiului CNCD, Asociatia Civic Media o va contesta oficial, inclusiv in instanta". (G.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.