Acum 60 de ani, sub talpa lui Stalin, NKVD, GRU si a Armatei Rosii, se dicta interzicerea Bisericii Romane Unite cu Roma, scoaterea din scoli a icoanelor, intemnitarea clerului ortodox, catolic, greco-catolic, protestant etc., dupa care au urmat dece
Acum 60 de ani, sub talpa lui Stalin, NKVD, GRU si a Armatei Rosii, se dicta interzicerea Bisericii Romane Unite cu Roma, scoaterea din scoli a icoanelor, intemnitarea clerului ortodox, catolic, greco-catolic, protestant etc., dupa care au urmat decenii de persecutii ale statului ateu, care au culminat cu daramarea bisericilor, din ordinul dictatorului comunist Ceausescu. Nu intamplator, la Revolutia anticomunista s-a iesit la Universitate cu crucea si icoana. Recastigand libertatea credintei si libertatea de exprimare, cetatenii din Romania si-au exprimat constant increderea in Biserica. Cei care au luat in serios initiativa profesorului Moise (Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, dar si cateva organizatii ale societatii civile sau intelectuali civici) nu si-au dat seama (sau nu le pasa) ca ofenseaza sensibilitatea religioasa a majoritatii. In numele unei minoritati inventate, care nu a fost nici macar consultata vreodata, s-au facut "recomandari" cu ambitii coercitive, fara a se tine cont de singura reduta etica a moravurilor nationale.
Nu am pus la indoiala rationamentele abstracte universaliste ale drepturilor individuale. Dar tot asa le-am dat dreptate si neoconservatorilor americani, al caror rationament abstract si universal i-a impins sa-l inlature de la putere pe Saddam si sa impuna democratia in Irak. Si acolo s-a spus ca democratia e universala. Insa tot o dovada de "moral idiocy" a fost, din moment ce s-a ajuns la dezastrul razboiului civil, al atentatelor si crimelor zilnice, al mortilor civili etc. Si marea ideologie comunista a emanciparii universale era "politically correct" la modul absolut, dar a produs regimurile totalitare si cele mai multe crime (peste 100.000.000 de morti, estimare minimala din "Cartea neagra a comunismului"), Gulagul, a nenorocit natiuni, categorii si clase sociale, minoritati, indivizi. Ideologia comunista a fost suprema "moral idiocy" din istorie.
Reactia adevaratei societati civile fata de initiativa infimei parti a societatii civile bantuite de "moral idiocy" i-a surprins pe initiatorii si sprijinitorii aberantei recomandari. Toti liderii "bisericilor" din Romania (pe care "corectitudinea politica" oficiala le denumeste "culte"), crestine si noncrestine, s-au declarat impotriva respectivei recomandari, semn ca inteleg mai bine viata morala si religioasa a poporului, care nu mai vrea ateism, nici macar disimulat sub ideologia lui "political correctness." Ca icoanele sunt scoase de NKVD sau CNCD, pentru omul simplu tot un act malefic ramane.
Nu cred in teoriile unora cu privire la o conspiratie impotriva Romaniei si/sau a ortodoxiei. Sustinatorii recomandarii scoaterii icoanelor din clase (dar nu si a crucifixului!!!) nu sunt conspiratori, ci doar prosti sau inculti sau dogmatici. Dar cand se aduna mai multi prosti la un loc, pare o conspiratie. Conspiratiile prostilor au distrus sate, orase, state, imperii, natiuni, civilizatii, religii. Totusi, este bine ca s-a intamplat astfel, ca test al moravurilor. Nu CNCD trebuie schimbat (nu numai), ci legea pe baza careia functioneaza respectiva neo-Inchizitie. In final, nu Ministerul sau Parlamentul, ci fiecare comunitate ar trebui sa decida ce face cu icoanele, fiecare scoala in parte (prin consiliile parintilor sau adunarile elevilor).


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.