Ministerul Culturii a recuperat cinci din cele 15 obiecte de tezaur furate de la Sarmizegetusa cu o suma pe care o pastreaza secreta.

Operatiunea a fost realizata de autoritatile romane, cu concursul fortelor de politie din mai multe tari. „Am avut o colaborare foarte buna cu politia", a apreciat ministrul, aratind totodata ca investigatiile continua cu privire la modul in care obiectele de patrimoniu au iesit din tara. Parchetul de pe linga Curtea de Apel Alba-Iulia cerceteaza, in momentul de fata, dosarul „braconajului arheologic", in care sint incluse mai multe cazuri de furt din situl de la Sarmizegetusa.

Rascumparate pe mai nimic

Cele cinci bratari recuperate au o valoare totala estimata la 1,5 milioane de euro si cintaresc, fiecare, aproximativ un kilogram. Patru dintre ele se aflau in Statele Unite, in posesia unui cetatean american care, dupa spusele lui Iorgulescu, le-ar fi cumparat fara sa stie despre ce e vorba. Intr-un asemenea caz, conform legii, „statul roman este obligat sa rascumpere obiectele la pretul cu care au fost achizitionate de cumparatorul de buna-credinta", a explicat ministrul. Guvernul a fost de acord sa achite aceasta contravaloare actualului posesor, cu atit mai mult cu cit era vorba despre o suma „derizorie in raport cu valoarea reala a obiectelor", si, astfel, obiectele urmeaza sa soseasca inapoi in tara cit mai curind si sa fie expuse, in jurul Craciunului, la Muzeul de Istorie din Bucuresti. Iorgulescu nu a facut publica suma care se va plati sau alte amanunte, sustinind ca ancheta este inca in curs de desfasurare. A cincea bratara a fost recuperata pe teritoriul francez, de la un posesor care stia ca a fost furata.