Un milion de oameni isi pierd anual locul de munca din cauza infectarii cu HIV/SIDA.

Acces la antiretrovirale si optiuni noi de locuri de munca sint doua solutii avansate de Organizatia Internationala a Muncii pentru a rezolva problema fortei de munca globale, care se imputineaza.

Mai mult de un milion de locuri de munca dispar de pe piata muncii globale din cauza raspindirii HIV/SIDA, cele mai afectate fiind tarile din Africa Subsahariana. Virusul a infectat mai mult de 36 de milioane de copii si oameni activi pe piata muncii, ceea ce are un efect devastator asupra generatiilor active pe piata muncii in viitor, este concluzia unui raport intocmit de Organizatia Internationala a Muncii (OIM) cu ocazia Zilei Mondiale Anti-SIDA. Organizatia atrage atentia ca rata mortalitatii cauzate de acest virus, care numai in 2006 a omorit aproape 3 milioane de oameni, poate fi scazuta prin imbunatatirea accesului la tratamentul cu antiretrovirale. Studiul efectuat in peste 43 de tari, cu rata de infectare HIV printre cele mai ridicate, estimeaza ca peste 1,3 milioane de oameni si-au pierdut joburile intre 1992-2004 din cauza infectiei cu HIV, ceea ce a dus la reducerea cresterii economice cu 0,5% pentru respectivele tari. „Avem nevoie de mai multe oportunitati de angajare a persoanelor care traiesc cu HIV/SIDA si sa punem capat discriminarii persoanelor seropozitive ajutindu-le sa isi gaseasca locuri de munca sigure", a spus Odille Frank, oficial OIM.

Cifra totala a persoanelor care traiesc cu HIV/SIDA este, acum, de 39,5 milioane de oameni, iar estimarile persoanelor seropozitive pentru 2010 sint de 45 de milioane de oameni.