Una dintre anexele contractului de privatizare a Petrom spune ca, daca OMV isi vinde activele eligibile, statul plateste cumparatorului orice daune de mediu.

Daca OMV se hotaraste sa vinda activele sale eligibile, statul va plati cumparatorului 90% din orice pierderi, daune sau costuri legate de mediu pe care acesta le-ar cere OMV, conform anexelor contractului de privatizare a Petrom.

Activele eligibile sint rafinaria Arpechim, combinatul Doljchim, zacamintul petrolier Suplacu de Barcau si vreo 350 de statii de distributie. OMV poate vinde aceste active dupa bunul-plac, cu o simpla notificare a statului.

Contractele de privatizare din energie au fost publicate ieri pe site-ul Ministerului Economiei si Comertului (MEC).

Statul se angajase deja sa suporte toate pierderile sau litigiile legate de mediu pe care le va suporta OMV in 15 ani de la privatizare. Mai mult, tot prin anexe, Ministerul Finantelor este obligat sa asigure, timp de 14 ani, 50 de milioane de euro in fiecare proiect de buget pentru cheltuieli legate de stingerea eventualelor pretentii legate de mediu.

Noi fara limita, ei cu limita

Statul poate fi obligat sa plateasca despagubiri nelimitate in cazul daunelor produse mediului de catre compania Petrom inainte de privatizare, se mai spune in contractul de privatizare. Daca OMV incalca, in schimb, prevederile contractului, suma totala a penalitatilor pe care OMV le-ar putea plati statului roman nu poate trece de 1,5 miliarde de euro (valoarea de cumparare).

OMV va plati statului roman penalitati de 20% din pretul de cumparare, adica 133 de milioane de euro, daca nu respecta unele clauze, si de 7,5% din pretul de cumparare (46,8 milioane de euro) in situatia incalcarii altor prevederi.

In afara angajamentelor privind daunele de mediu, statul trebuie sa acopere daunele provocate OMV prin neindeplinirea unor obligatii importante din contractul de privatizare, in limita a 1,5 miliarde de dolari.

Printre aceste obligatii se numara cele privind gradul de indatorare neta a companiei sau valabilitatea contractelor de concesiune. De asemenea, statul poate fi obligat sa plateasca despagubiri in limita a 1,5 miliarde de euro pentru incalcarea obligatiilor privind angajamentele referitoare la mentinerea anumitor taxe si impozite aplicate companiei dupa privatizare sau a obligatiilor privind amenzile legate de concurenta.

Piata interna este asigurata In cazul unei crize pe piata de petrol, produse petroliere sau gaze, OMV trebuie sa se consulte cu MEC in scopul asigurarii continuitatii aprovizionarii pietei romanesti, „inclusiv prin abtinerea de la orice exporturi de petrol, produse petroliere sau gaze naturale (cu exceptia angajamentelor preexistente)", se mentioneaza in contract. OMV s-a angajat la o cota de piata de 20% din piata romaneasca de vinzare cu amanuntul la benzina si motorina.