Prima reactie a oficialilor romani dupa arestarile din scandalul de spionaj si tradare a aparut ieri. Ministrul Comunicatiilor a cerut rezilierea a doua contracte de consultanta financiara.

Contractul incheiat de statul roman cu Credit Suisse First Boston (CSFB), ce avea ca obiect consultanta financiara pentru listarea la bursa a 46% dintre actiunile Romtelecom, ar putea fi suspendat, dupa ce ieri ministrul Comunicatiilor, Zsolt Nagy, a cerut firmei londoneze anularea acestuia. Nagy spera ca aceasta anulare a angajamentelor contractuale dintre stat si consultant sa fie facuta prin acordul partilor. Potrivit ministrului, demersul sau este justificat prin aceea ca „orice urma de indoiala cu privire la derularea procesului de listare poate afecta serios IPO (oferta publica initiala), iar statul roman risca sa esueze in demersul sau de maximizare a profitului". Tot ieri, Nagy a facut o solicitare asemanatoare CA-IB Corporate Finance Beratungs Ges.m.b.H, consultantul desemnat pentru vinzarea pachetului de actiuni detinut de stat la SN Radiocomunicatii SA.

Angajatorul „spionilor" pierde bani grei

CSFB a transmis ca nu comenteaza solicitarea ministrului Nagy. Renuntind la contract, Credit Suisse ar putea pierde comisionul de 1,45% (incluzind taxe si TVA) din valoarea celor 45,99% dintre actiunile Romtelecom ce urmeaza sa fie listate, adica in jur de 14,5 milioane de euro. Prima reactie a Romtelecom a fost in acord cu cerinta lui Nagy. Directorul juridic al Romtelecom, Catalin Dima, a declarat ca „pina la finalizarea anchetei in desfasurare nici nu se mai putea pune problema ca CSFB sa inceapa sa mai lucreze la continuarea privatizarii Romtelecom".

Patru „spioni" au legatura cu CSFB

Numele consortiului financiar CSFB este legat de scandalul recent de spionaj si tradare din privatizarile din domeniul energetic din Romania. Stamen Stancev, acuzat de spionaj si arestat preventiv pentru 20 de zile, este consultant al CSFB pentru piete emergente. Vadim Benyatov Don, acuzat, de asemenea, de spionaj, este responsabil al CSFB pentru pietele de energie. De asemenea, reprezentantul permanent in Romania al CSFB, Mircea Flore, si fostul vicepresedinte al acestei companii, Susak Michal, sint acuzati de aceeasi infractiune.

Celelalte persoane implicate in acest scandal sint fostul adjunct al sefului Oficiului Participatiilor Statului si Privatizare in Industrie - OPSPI, Dorinel Mucea (arestat preventiv pentru 20 de zile), fostul consilier al ministrului Comunicatiilor Mihai Donciu si Marius Neagoe, directorul Directiei Juridice din OPSPI. In acest dosar, procurorii i-au acuzat pe cetatenii straini de spionaj, iar pe cei romani, de tradare prin transmitere de secrete, singura exceptie fiind Mustafa Oral, acuzat „numai" de complicitate la spionaj. Conform procurorilor, „reteaua" formata din cei opt furniza informatii clasificate unor consortii straine, pentru a le facilita acestora cistigarea licitatiilor de privatizare a unor companii romanesti din domeniul energetic.