Cursul euro-leu a inregistrat ieri pe piata valutara interbancara o prabusire de 281 de unitati, atingind cel mai scazut nivel din acest an pe fondul vinzarilor mari de valuta.

Banca Nationala a Romaniei a comunicat ieri un curs de sch
Cursul euro-leu a inregistrat ieri pe piata valutara interbancara o prabusire de 281 de unitati, atingind cel mai scazut nivel din acest an pe fondul vinzarilor mari de valuta.

Banca Nationala a Romaniei a comunicat ieri un curs de schimb de 3,4344 lei noi pentru un euro, nivel care reprezinta minimumul inregistrat in anul 2006, dar se numara si printre minimele anului trecut. Fata de precedenta sedinta de pe piata valutara interbancara, leul s-a apreciat in raport cu moneda unica europeana cu 281 de unitati, continuind tendinta din ultimele 14 zile de tranzactionare de dupa spargerea pragului de 3,5 RON.

Multinationalele au vindut euro

Moneda unica s-a depreciat si fata de celelalte mone-de din regiune, dar pe piata valutara autohtona, efectul a fost potentat de faptul ca astazi bancile au liber cu prilejul sarbatorii de 1 Decembrie. In special, multinationalele au vindut euro ca pentru doua zile lucratoare, in scopul asigurarii lichiditatilor pentru plati si celor specifice sfirsitului de luna.

Pe de alta parte, dealerii din piata pun evolutia leului pe seama nerezidentilor, care au revenit pe pietele emergente si care au un comportament regional, leul evoluind in tandem cu zlotul si cu forintul, care au intrat si ele pe un trend de apreciere.

Cistigul promis de mo-neda nationala bate deocamdata presiunile traditionale de sfirsit de an in sensul deprecierii, presiuni determinate, anii trecuti, de cererea mare de valuta pentru importurile de con-sum destinate sarbatorilor de iarna.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.