Barbatii au sanse mai mari decit femeile sa acceada la o functie de manager, in timp ce reprezentantele sexului slab sint preferate pentru posturile in comunicare.

Peste 47% dintre managerii autohtoni si cu doua procente mai multi angajati considera ca functiile de conducere li se cuvin barbatilor pentru ca relationeaza mai rapid si sint mai agili cind vine vorba despre posibilitatile de obtinere a profitului, reiese dintr-un studiu al Centrului Parteneriat pentru Egalitate (CPE).

Totodata, ocupantii fotoliilor de sef sint de parere ca femeilor candidate la cirma unei firme li se solicita mai multe informatii si sint mai atent evaluate decit un adversar de sex masculin.

Mentalitati invechite

Potrivit datelor CPE, aproape 90% dintre directorii de companii prefera ca de relatiile cu publicul sa se ocupe o femeie, peste 41% le aleg pentru departamentele de resurse umane si mai bine de 65% le-ar da o functie cu responsabilitate financiara. In viziunea a peste 70% dintre manageri, barbatii sint facuti pentru slujbe tehnice si tot ei sint apreciati de aproximativ 50% dintre capii organizatiilor ca fiind mai potriviti pentru pozitii de sefi. De altfel, peste 60% dintre directori si supervizori spun ca femeile intimpina mai multe obstacole in dezvoltarea carierei profesionale decit barbatii.

„Este o tendinta care va disparea. La noi trebuie schimbate mentalitatile, pentru ca in state cu civilizatii mai avansate se iau in calcul numai competentele profesionale ale unei persoane si nu se tine cont de sex. Faptul ca femeile sint preferate pentru posturi in comunicare e cit se poate de normal, pentru ca ele stiu sa se exprime mai liber si mai deschis decit barbatii, e prin urmare un efect al culturii si al societatii in care traim, nu o discriminare", spune Ionut Balintoni, Managing Partner la Qualia, firma de recrutare.

De la polul opus, specialistii in resurse umane (HR) care au participat la realizarea studiului sustin ca romanii mizeaza la interviuri pe realizarile anterioare si pe lucruri concrete, in timp ce romancele prefera sa umble la coarda sensibila a angajatorului. Mai mult, HR-ii au observat ca barbatii negociaza aspecte materiale in timp ce femeile se intereseaza de stabilitatea locului de munca si de relatiile dintre colegi.

Ore suplimentare gratuite

Rezultatele cercetarii CPE mai arata ca un angajat din doi este retinut frecvent la serviciu peste program din cauza unor situatii urgente. La rindul lor, peste 70% dintre manageri muncesc zilnic mai mult de opt ore, insa 40% dintre acestia ajung in aceasta situatie din cauza proastei coordonari a departamentelor si a gestionarii defectuoase a timpului. Astfel, jumatate dintre respondenti sustin ca au probleme in a-si lua o ora sau doua liber pentru a-si rezolva problemele personale.

Cu toate ca 50% dintre sefi apreciaza angajatii care lucreaza peste program, recompensele salariale intirzie sa apara. In 22% dintre cazuri, orele suplimentare nu au fost platite, in timp ce 26% dintre angajati spun ca li s-au dat sarcini care nu intra in atributiile lor directe. Oricum, chiar daca si rezultatele in munca se numara printre factorii care aduc promovarea, dorinta de implicare a angajatului conteaza intr-o mai mare masura.