Trei contracte din cele anchetate de procurorii DIICOT in dosarul de tradare si spionaj economic au ajuns ieri fie in pragul anularii, fie pe lista desecretizarilor din domeniul energiei, la numai cateva ore de la arestarea preventiva a patru din cei opt acuzati.

Singura privatizare cercetata care a scapat deocamdata de astfel de efecte este cea privind SC Electrica Sud S.A. Bucuresti, deoarece procesul de preluare a societatii de catre firma ENEL Spa Italia se afla inca in desfasurare.
Pentru procurori cele patru mari afaceri, Electrica Muntenia Sud, Petrom, Romtelecom si Radiocomunicatii, au un punct comun extrem de important: implicarea consultantului bulgar Stamen Stanchev, cu tot cu alaiul de inalti functionari, acuzati ca l-ar fi sprijinit si ajutat.

MINISTRII. In actul prin care anchetatorii au cerut si obtinut miercuri arestarea a patru inculpati (Stamen Stanchev-consultant, Vadim Benyatov-director in cadrul firmei Credit Suisse First Boston Don, Dorinel Mucea- fost adjunct al sefului Oficiului participatiilor statului si privatizarii in Industrie (OPSPI) si de Mihai Donciu - consilier al ministrului comunicatiilor si tehnologiei informatiilor) se sustine ca acestia, impreuna cu alte persoane, ar fi actionat ca un adevarat grup infractional organizat, ""dupa toate metodele moderne de spionaj"". Printre persoanele nominalizate de anchetatori se afla inclusiv ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, si ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor, Nagy Zsolt. Seres apare in cazul privatizarii Electrica si al afacerii Petrom, iar Nagy in cazurile Romtelecom, Radiocomunicatii si Petrom.

ELECTRICA. In cazul privatizarii SC Electrica, procurorii sustin ca Stanchev ar fi primit de la Dorinel Mucea lista confidentiala cu sumele oferite de ceilalti patru contracandicati. Transferul de informatii secrete s-ar fi facut ""intr-o locatie situata chiar in apropierea Ministerului Economiei si Comertului (MEC)"", se arata in document. Astfel, in final, ENEL Spa. Italia - firma consiliata de bulgar - ar fi ajuns sa liciteze suma cea mai mare si sa castige. Drept dovada a acestei furnizari de informatii secrete, procurorii invoca mai multe convorbiri telefonice purtate de Stanchev cu partenerii sai straini si inregistrate de serviciile secrete romane. Anchetatorii indica insa si cateva discutii telefonice din care ar reiesi implicarea ministrului Seres in afacerea Electrica. Astfel, intr-o discutie purtata de bulgar cu partenerului sau, Michal Susak, ""se arata ca Stanchev urma sa primeasca confirmarea respectivelor cifre de la Codrut ( nota procurorului: cetateanul bulgar a facut referire expresa la ministrul economiei si comertului, Ioan Codrut Seres)"".

In acelasi document, procurorii sustin ca detin dovezi ale relatiei ""deosebit de apropiate"" intre ministru si bulgar: ""fapt cunoscut de Roxana Iacob, director al cabinetului Ministrului Economiei si Comertului, care a fost permanent la curent cu relatia privilegiata dintre cetateanul strain si demnitarul roman"". In demonstrarea acestei prietenii se spune si despre intalnirile multiple dintre cei doi, in perioada 2005-2006, in cadru neoficial ""atat in Romania, cat si in strainatate: Austria, Turcia, etc.)"" dar si despre faptul ca ""Stanchev a fost invitat la nunta ministrului desfasurata in 2006"".

Citeste si:

PETROM. In afacerea Petrom, numele lui Stanchev apare stans legat de planul vanzarii catre salariati a 8% din actiunile companiei. Bulgarul este acuzat ca impreuna cu presedintele Asociatiei Salariatilor, Liviu Luca, ar fi pus la cale cumpararea actiunilor la pret fix, pentru ca apoi sa le revanda la pretul de piata in scopul obtinerii unui profit imediat de 1.600 de lei/actiune. Rolul lui Liviu Luca era, spun procurorii, ""sa ii convinga pe salariati sa-l imputerniceasca sa le reprezinte interesele in raport cu MEC, cu privire la deciziile ce urmau a fi luate in procesul de transfer al pachetului de 8% din actiunile Petrom, creindu-le impresia ca vor avea de casrigat"". Apoi, ""mizand pe dezinteresul si lipsa informarii majoritatii salariatilor in domeniul pietei de capital, a obtinut imputernicirea de a lua in mod discretionar decizii cu privire la respectivele actiuni"", se arata in document. Pentru ca Luca sa poata cumpara pachetul de actiuni, in numele angajatilor Petrom, era insa nevoie si de modificari legislative.

INTERCEPTARI PE BANDA RULANTA. Potrivit documentului intocmit de anchetatori, bulgarul ar fi apelat tot la ministrul Seres pentru promovarea unei ordonante de urgenta in Guvern. ""Sub acest aspect, in cauza exista dovezi ca proiectul in forma dorita a fost inaintat ministrului - convorbirea telefonica dintre Stanchev si Susak in care bulgarul ii spune partenerului sau ca a dat proiectul ministrului si ca mai este nevoie de patru semnaturi pentru a fi dus la Guvern. La acest capitol, exista inclusiv discutiile dintre Stamen Stanchev si Ioan Codrut Seres, care au stabilit telefonic sa se intalneasca la Grande Caffe"", se arata in document. Ulterior, arata anchetatorii, intr-o alta convorbire telefonica, bulgarul ii spune unui alt partener de afaceri ca ""la intalnirea cu ministrul Seres a discutat despre procesele de privatizare a respectivelor societati, stabilind impreuna cu demnitarul roman ca urmatoarea intalnire sa se desfasoare la Viena la locuinta privata a cetateanului bulgar, unde l-a invitat si pe interlocutor"", se scrie in cererea de arestare. O alta discutie dintre bulgar si partenerul sau Susak, primul ii transmite acestuia ca ""joi, documentele vor fi puse in miscare pentru colectarea de semnaturi ... A spus ca va face tot posibilul pentru ca saptamana viitoare sa treaca de Guvern"". Tot in aceasta perioada, intra in scena si invinuitul Marius Robert Neagoe (seful Departamentului Juridic din cadrul OPSPI), care, spun procurorii, ar fi primit din partea lui Seres sarcina de a sprijini reprezentantii CSFB (firma consiliata de Stanhcev care urma sa acorde salariatilor un imprumut de 235 de milioane de euro) si PAS Petrom pentru elaborarea proiectului de act normativ. In acest context, Neagoe s-ar fi intalnit cu Stanchev, in afara cadrului oficial, ""la o cafenea din apropierea MEC, in data de 28.06.2005"", se arata in document.

Dupa sedinta Executivului, ministrul l-ar fi sunat pe Stanchev, in jurul orei 22.11, si potrivit inregistrarii i-ar fi comunicat esecul ordonantei: ""A fost un scandal; unii ministri au spus ca aceasta ordonanta este imorala si murdara si nu vor sa fie partasi la asa ceva. Asa ca am fost un pic rusinat. Prin urmare, ar trebui ca (nota procurorului: Liviu Luca) sa-si rezolve problema mai intai (nota procurorului: aceea de a obtine semnaturile de la ministrii justitiei si finantelor publice, precum si de la ministrul de stat Gheorghe Seculici). Pentru ca pana azi nu m-am simtit prost in nicio sedinta de Guvern. Si azi nu stiu pentru cine si pentru ce am fost...Am avut doua intalniri cu el (nota procurorului: Liviu Luca) si i-am spus sa-si rezolve problema. Nu a reusit sa faca asta. Asa ca nu voi fi cel care sa mai puna aceeasi problema in Guvern. Nici nu se discuta"".

ESEC. Potrivit anchetatorilor, bulgarul i-ar fi replicat ministrului: ""De fapt m-am intalnit cu prietenul meu din Ministerul Comunicatiilor (nota procurorului: Nagy Zsolt) si mi-a spus care e treaba lui Luca(...). Dar a spus