Parlamentarii europeni s-au declarat pregatiti sa-i ureze Romaniei bun venit in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007, adoptand ultimul raport intocmit de socialistul francez Pierre Moscovici. ""Ne aflam intr-un moment-cheie ce marcheaza sfarsit

Parlamentarii europeni s-au declarat pregatiti sa-i ureze Romaniei bun venit in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007, adoptand ultimul raport intocmit de socialistul francez Pierre Moscovici.

""Ne aflam intr-un moment-cheie ce marcheaza sfarsitul ultimului val de extindere a Uniunii"", a declarat raportorul pentru Romania, Pierre Moscovici, dupa adoptarea de catre Parlamentul European a ultimului raport privind progresele Romaniei. In favoarea documentului s-au pronuntat 542 de eurodeputati, in timp ce 41 au votat impotriva, iar 37 s-au abtinut.

El a salutat pasii facuti de Romania, dar a reamintit si progresele de care este nevoie pentru definitivarea reformelor. ""Nu izolam Romania, ci incercam s-o sprijinim"", a mai spus Moscovici, adaugand in acest context ca sustine propunerea Comisiei de a aplica Romaniei ""masuri insotitoare"" dupa data aderarii.

Reformele trebuie sa continue in ritm alert in aceleasi domenii care apar in toate rapoartele legate de Romania si in toate discursurile europene. Este vorba despre situatia din justitie si combaterea coruptiei, sporirea capacitatii de absorbtie a fondurilor europene, in special a celor destinate agriculturii, si in privinta standardelor pentru siguranta alimentara.

Europarlamentarii au recunoscut progresele inregistrate la capitolul minoritati, dar au subliniat ca o lege privind situatia acestora ar trebui adoptata cat mai curand. Autoritatile romane sunt rugate sa ia in calcul asteptarile minoritatii maghiare, conform principiilor de subsidiaritate si autoguvernare culturala. Eforturile privind protectia minoritatilor, a copiilor si a persoanelor cu handicap mental ar trebui intensificate, se mai arata in document. In ceea ce priveste minoritatea rroma, Parlamentul European a cerut Romaniei sa urgenteze ""consolidarea reformelor demarate"" pana in prezent si sa asigure finantarea adecvata a acestora, care sa duca la imbunatatirea standardelor de viata ale acestei minoritati.

PE a apreciat ca Romania ar trebui de asemenea sa inregistreze progrese in ceea ce priveste procesarea cererilor de restituire a proprietatilor confiscate de fostul regim comunist si ar trebui sa faca eforturi suplimentare pentru protejarea mediului inconjurator, cu referire speciala la proiectul minier de la Rosia Montana.

CU SUBSEMNATUL. Dupa acest ultim raport intocmit de forurile europene va veni randul autoritatilor de la Bucuresti sa dea cu subsemnatul. Progresele si reformele trebuie inregistrate si prezentate Comisiei Europene chiar de partea romana, in cadrul a doua rapoarte ce vor fi prezentate in martie, respectiv, iunie 2007.

CE URMEAZA. ""In raportul Moscovici se sustine formarea Comisiei de mecanisme de verificare si de acompaniament al progreselor in aceste domenii, care sa se concentreze mai ales asupra identificarii criteriilor specifice, si incurajeaza insistent guvernul roman sa ia toate masurile necesare pentru a raspunde asteptarilor exprimate, pentru a evita recursul la clauzele de salvgardare. Se reaminteste ca in urmatorii trei ani se pot aplica masuri temporare de sanctionare impotriva Romaniei, daca nu se vor aplica masurile convenite de comun acord. Deocamdata, Europa ne acorda o perioada de gratie, dupa care, incepand din martie anul viitor, incepem sa fim din nou analizati si, eventual, penalizati"", este de parere euroobservatorul roman Corina Cretu, membru al grupului socialist din PE.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.