Broadhurst Investments Ltd, actionar semnificativ, cu un procent de 14,93% la SC Asigurarea Romaneasca - ASIROM SA, l-a chemat pe Ioan Niculae si pe alti patru membri ai Consiliului de Administratie in judecata. Motivul consta in faptul ca, "actionand nediligent sau chiar rau-intentionat, conducerea ASIROM a achizitionat in luna aprilie 2003, ca investitie de portofoliu, societatea de asigurari CONCORDIA ROMANĂ SA, la un pret stabilit in mod discretionar, de 8,3 ori mai mare decat activul net raportat al societatii preluate, prejudiciind astfel ASIROM, prin plata unui pret exagerat si lipsit de justificare. Doua saptamani mai tarziu, ASIROM a cesionat catre persoane implicate (actionari persoane fizice si juridice si administratori persoane fizice) pachete de actiuni la CONCORDIA reprezentand 1% din capitalul social, la preturi inferioare pretului de cost din contabilitatea ASIROM".
Firma CONCORDIA a luat fiinta in 1997, ca societate de intermediere in domeniul asigurarilor. Capitalul social a fost constituit, mai mult din aporturi in natura (diverse imobile), de Alexandru Bittner, omul fostului premier Adrian Nastase, sau de Dorin Cocos, sotul viitoarei consiliere prezidentiale Elena Udrea. Dupa anul 2001, CONCORDIA a intrat pe piata asigurarilor de boala si accidente, dar nici in acest segment de piata n-a inregistrat succese notabile. Ceea ce a determinat vanzarea actiunilor catre ASIROM si transformarea ulterioara a firmei in Casa de pensii private CONCORDIA ROMANA SA.
La data de 24.04.2003, Ioan Niculae a fortat cumpararea de catre ASIROM a CONCORDIEI, la un pret exorbitant. Mai exact, fata de valoarea activului net raportata de CONCORDIA ROMANA catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), care se ridica la doar 8,049 miliarde de lei vechi, paratii Ioan Niculae si alti patru administratori au platit nejustificat suma de 66,818 miliarde de lei. Adica, de 8,3 ori mai mult decat ar fi fost normal. In realitate, capitalul social nu era mai mare de 7,060 miliarde de lei, din care 6,854 miliarde de lei constau in patru imobile.
Inginerie financiara pe bani publici
Cum la data respectiva actiunile CONCORDIEI ROMANE erau detinute de Bittner (83,47%), Stan Georgescu (4,81%), Cocos (1,73%) si Ion Petre (0,35%), banii ASIROM au umflat buzunarele acestora. Primul a incasat din afacere nu mai putin de 1,5 milioane de euro. In schimbul marinimiei sale, Ioan Niculae a primit din partea Cabinetului Nastase o importanta scutire la plata datoriilor catre stat, inregistrate de Societatea Nationala "Tutunul Romanesc" (SNTR) SA, o alta firma acaparata de fostul ofiter de Securitate.
Un alt motiv ce a determinat vanzarea grabnica a CONCORDIEI consta in obligativitate impusa de CSA, sub sanctiunea dizolvarii societatii, de majorare a capitalului social de la sapte la 15 miliarde de lei. Si cum CONCORDIA fusese creata doar pentru a produce bani pe termen scurt, Bittner si ai sai s-au grabit s-o vanda, in loc sa investeasca. O data cu preluarea acestei societati de asigurari de catre Asigurarea Romaneasca - ASIROM SA, obligatia a fost preluata de societatea controlata de firmele lui Ioan Niculae.
Prejudiciu de 61,135 de miliarde de lei
La doar doua saptamani de la cumpararea CONCORDIEI, patru pachete de cate 1% din ASIROM au fost cesionate, la o valoare de cinci ori mai mica, dupa cum urmeaza: SC INTERAGRO SA, SC Rafinaria ASTRA ROMANA SA Ploiesti, Cornel Tanase si Angela Toncescu - persoane fizice. "Cu alte cuvinte ASIROM a cumparat, la 24.03.2003, actiunile CONCORDIA ROMANA la pretul exagerat de 946.431 lei/actiune si a revandut, post majorare, la 14.05.2003, si cu plata in trei ani, un numar de 6000 de actiuni la pretul de 100.000 lei/actiune", se arata in plangerea depusa de Broadhurst Ltd. la Tribunalul Bucuresti.
In total, prejudiciul adus societatii de asigurari, conform actionarului reclamant, se ridica la circa 61,135 de miliarde de lei vechi. Ar mai fi de mentionat faptul ca gasca lui Niculae din ASIROM n-a efectuat nici un fel de studiu de oportunitate privind cumpararea CONCORDIEI si nici nu i-a consultat pe toti ceilalti actionari in legatura cu ingineria financiara pusa la cale in mod fraudulos. Ceea ce inseamna ca pretul platit lui Bittner si celorlalti, pentru sensibilizarea Guvernului Nastase in scopul stergerii datoriilor SNTR, a fost exclusiv la latitudinea si discretia membrilor Consiliului de administratie ai ASIROM.
Cumul de functii
Cornel Tanase, un alt administrator al SC Asigurarea Romaneasca - ASIROM SA chemat in judecata de actionarul Broadhurst Investmets Ltd., a fost pana in iunie 2004 si administrator al Rafinariei ASTRA ROMANA SA Ploiesti. Datorita acestui cumul de functii, el reprezenta rafinaria (ce detine 17,87% din firma de asigurari) in Adunarea Generala a Actionarilor de la ASIROM. In timpul votului la contestatia Broadhurst privind preluarea SC CONCORDIA ROMANA SA, a refuzat sa se abtina, desi avea un interes personal contrar societatii ASIROM. Ba mai mult, s-a impotrivit prin vot deschis demersului Broadhurst, alaturi de reprezentantul SC INTERAGRO SA (ce detine 38,14% din ASIROM), controversatul si penalul Stefan Boboc. Asta inseamna ca, la data parafarii marsaviei, cel putin doua reprezentante ale grupului controlat de Ioan Niculae detineau majoritatea, putand influenta fara drept de apel decizia de devalizare a societatii de asigurari, prin achizitionarea la suprapret a CONCORDIEI. Aceiasi Cornel Tanase si Stefan Boboc nu au permis nici macar introducere pe ordinea de zi a adunarilor generale, a cererii Broadhurst de angajare a raspunderii administratorilor, sens in care au si determinat redactarea hotararilor, in vederea publicarii lor in Monitorul Oficial al Romaniei.
Nici un beneficiu
"Investitia ASIROM, la nivelul anului 2003, in actiunile altei societati de asigurare aflate pe punctul de a fi dizolvata de drept pentru nemajorarea capitalului social a reprezentat, in sine, un fapt prejudiciabil, in raport cu obiectul de activitate, cifra de afaceri si activitatea societatii cesionare (ASIROM SA). Societatea ASIROM nu a avut nici un fel de beneficii de pe urma preluarii societatii CONCORDIA, aspect usor de evidentiat in timpul scurs de la faptele reclamate" (vezi facsimil), a concluzionat contestatara Broadhurst. "Intregul demers de preluare a CONCORDIEI ROMANE, in aprilie 2003, analizat retrospectiv, se dovedeste a fi un PARAVAN pentru scoaterea din societatea ASIROM a unei importante sume de bani, cu titlu de plata catre persoane fizice. Aceasta operatiune este ca atare suspecta de frauda, dar in primul rand este prejudiciabila pentru societatea ASIROM, unde subscrisa are un interes nemijlocit, intrucat este un actionar semnificativ", mai sustine Broadhurst.
Actiunile ASIROM suspendate de la tranzactionare
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a oprit, ieri, tranzactionarea actiunilor Asirom, la doar doua ore dupa revenirea titlurilor pe piata Rasdaq, dupa o perioada de peste sapte luni.
CNVM a decis sa suspende titlurile Asirom la cererea companiei, care a solicitat "reanalizarea consecintelor reluarii tranzactionarii". Actiunile au fost suspendate pana la 30 noiembrie, iar decontarea tranzactiilor derulate ieri, pana la ora 12.00, a fost amanata. "Cei care au cumparat astazi (n.r.- luni) nu vor putea deocamdata sa intre in posesia actiunilor", a declarat, citat de Mediafax, purtatorul de cuvant al CNVM, Ciprian Ene.
In sedinta de ieri au fost tranzactionate aproximativ 240.000 de titluri Asirom, cu o valoare totala de 166.750 lei. Cotatia a urcat cu 16,6%, la 0,7 lei pe actiune. Titlurile Asirom au fost suspendate de la tranzactionare in perioada 10 aprilie-27 noiembrie. n.
Statul a fost pacalit din nou
In anul 1998, prin intermediul firmelor sale - SC INTERAGRO SA si SC Rafinaria ASTRA ROMANĂ SA Ploiesti -, magnatul Ioan Niculae a cumparat 30,82% din SC Asigurarea Romaneasca - ASIROM SA. In urma acestei tranzactii, din care s-au mai infruptat Banca Agricola, SIF Oltenia si altii, participarea Fondului Proprietatii de Stat la capitalul social al societatii de asigurari s-a diminuat cu 43,52 de procente. In anii urmatori, ca urmare a tot felul de inginerii financiare, Ioan Niculae a ajuns sa detina 40,55% din ASIROM, prin consortiul INTERAGRO, si alte 17,79 procente, prin ASTRA ROMANĂ Ploiesti. Adica, a preluat controlul societatii de asigurari, cu 58,34% din capitalul social. In acelasi timp, statul (prin Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului - AVAS) a mai ramas cu o participare de doar 6,38%, de care nici un investitor serios nu se poate arata interesat. Din informatiile noastre, aceste anemice procente urmeaza a fi atribuite Fondului Proprietatea, spre indestularea beneficiarilor Legii 247/2005, ce urmeaza a fi despagubiti pentru bunurile confiscate in timpul regimului comunist.
Austriecii sunt interesati
Sub manageriatul lui Ioan Niculae, ASIROM a inregistrat pierderi in ultimii trei ani, ceea ce va determina substantial diminuarea increderii populatiei in aceasta societate de asigurari. In 2005, spre exemplu, pierderea a depasit cifra de zece milioane de euro, datoriile totale ridicandu-se la 27,7 milioane de euro, la un capital social de numai 17,7 milioane de euro. Din vara anului trecut, Ioan Niculae l-a uns director general la ASIROM pe austriacul Boris Johannes Schneider, anterior membru al Consiliului de administratie al Bancii Unita. In ultimul timp, interesul austriecilor pentru asigurarile romanesti este din ce in ce mai pronuntat. Ceea ce poate insemna ca magnatul roman se pregateste sa vanda ASIROM-ul, nu insa inainte de a devaliza societatea cum se cuvine.
Iliuta compatibilul
Pe lista complicilor baronului Niculae, la cumpararea supreevaluata a CONCORDIEI ROMANE, se afla si Iliuta Nicolae. Acesta indeplinea in acelasi timp functia de administrator al ASIROM si pe cea de director juridic al Secretariatului General al Guvernului. In urma unor informatii de presa, avocatii Broadhurst au reclamat incompatibilitatea, in vara anului 2004, adresandu-se Cabinetului Nastase. Pentru a lamuri situatia, secretarul general al Guvernului, Eugen Bejinariu (foto), a solicitat cuminte punctul de vedere al Agentiei Nationale a Functionarilor Publici. Si cum sotia sa, Camelia Dorina Bejinariu, era cenzor la SC CONCORDIA ROMANĂ SA, functionarii publici s-au grabit sa infirme vreo stare de incompatibilitate a nevinovatului Iliuta Nicolae.