Programul de convergenta care va stabili pasii pentru aderarea Romaniei la zona euro, va fi definitivat, cel mai probabil, pana la finele lunii decembrie, cand va fi supus unei dezbateri publice, a declarat, ieri, prim-viceguvernatorul Bancii Nationa
Programul de convergenta care va stabili pasii pentru aderarea Romaniei la zona euro, va fi definitivat, cel mai probabil, pana la finele lunii decembrie, cand va fi supus unei dezbateri publice, a declarat, ieri, prim-viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Florin Georgescu.
"Tabloul de bord" al guvernelor viitoare
"Programul de convergenta este un plan multianual, care va reprezenta tabloul de bord al tuturor guvernelor viitoare, un document transpartinic, ce va include suma de obiective economice de atins in urmatoarea perioada de timp", a explicat Georgescu, la Forumul Bancar Roman, organizat de Finmedia. Planul de convergenta propus Guvernului recomanda ca restructurarea in economie si administratie sa fie incheiata in urmatorii 3-4 ani, perioada in care va fi consolidat si procesul dezinflationist, a declarat, ieri, si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. "Urmeaza ca Guvernul sa-si spuna cuvantul daca aceasta abordare este realista sau nu. Programul de convergenta va fi si programul economic al Romaniei pe urmatorii sapte ani", a mai afirmat Isarescu. El a explicat ca restructurarea inseamna, pe langa ajustarea preturilor administrate, si reforma administratiei publice, a sistemului de pensii si a celui de asistenta sociala. "Toate au costuri. Nu cred ca avem o evaluare coerenta in ce masura acestea afecteaza deficitele. Daca mai punem si infrastructura, avem de-a face cu niste deficite consistente", a spus guvernatorul BNR.
Documentul ajunge la Bruxelles in februarie
Documentul reprezinta o obligatie a tuturor tarilor care adera la comunitate si prezinta viziunea noului stat membru privind perioada in care va adera la zona euro si obiectivele macroeconomice necesare indeplinirii criteriilor de la Maastricht. Romania va prezenta acest program Comisiei Europene in luna februarie 2007. Obiectivele si angajamentele incluse in plan sunt definite de Guvern si Banca Nationala a Romaniei. Programele de acest fel au ca finalitate adoptarea monedei europene intr-un interval pe care fiecare stat si-l asuma. "Programul va fi supus unei dezbateri publice, pentru ca trebuie cunoscut si asumat de toti actorii, societate, patronate, sindicate", a afirmat prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu. Desi planificarea momentului privind adoptarea euro si elaborarea calendarului de masuri necesare reprezinta apanajul fiecarui stat, Comisia Europeana poate sa respinga un program de convergenta, pe considerentul ca nu este realist. De altfel, Comisia Europeana va publica o data la doi ani Rapoarte de convergenta, prin care analizeaza stadiul evolutiilor comparativ cu previziunile din planul de convergenta si poate decide chiar sanctiuni.
Trecem la euro cel mai devreme in 2012
Criteriile stabilite prin tratatul de la Maastricht pentru adoptarea euro se refera la nivelul deficitului bugetar, datoriei publice, inflatiei si dobanzilor pe termen lung. Statele care vor sa adopte moneda unica trebuie sa aiba un deficit bugetar de cle mult 3% din PIB, datoria publica mai mic de 60% din PIB si rate reduse ale dobanzilor pe termen lung si inflatiei, in corelatie cu cele mai performante trei state din UE in privinta acestor indicatori. De asemenea, tarile care vor sa treaca la euro trebuie sa asigure stabilitatea monedelor nationale, prin mecanismul de schimb ERM-2. In cadrul acestuia, cotatia monedelor trebuie mentinuta intr-un interval fix fata de euro timp de cel putin doi ani. Romania intentioneaza sa adopte moneda euro in intervalul 2012-2014. Rata inflatiei in zona euro este estimata la circa 2%, in 2006, iar in Romania tinta stabilita de BNR este de 5%, plus-minus un punct procentual. Doar 12 state din cele 15 vechi membre ale Uniunii Europene au adoptat euro. In ceea ce priveste cei zece noi membri, care au aderat la 1 mai 2004, doar Slovenia a indeplinit criteriile pentru euro si va trece la moneda unica la 1 ianuarie 2007. (G.R.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.