Greii PSD au reusit sa smulga de la baronii locali promisiunea ca in viitoarea conducere a partidului vor incapea 15 vicepresedinti, iar acestia, alaturi de presedinte si secretar general vor fi alesi de catre Congres.
Conducerea central
Greii PSD au reusit sa smulga de la baronii locali promisiunea ca in viitoarea conducere a partidului vor incapea 15 vicepresedinti, iar acestia, alaturi de presedinte si secretar general vor fi alesi de catre Congres.
Conducerea centrala a PSD s-a intalnit ieri, la restaurantul Irisa din Bucuresti, cu liderii organizatiilor din teritoriu pentru a discuta pe marginea modificarilor la statut si a posturilor de conducere. Desi absent, Ion Iliescu a facut obiectul discutiilor, Mircea Geoana povestindu-le celor prezenti ca liderul PSD ar putea accepta functia de presedinte onorific al partidului. Geoana le-a spus ca, intr-o discutie avuta cu Iliescu, fostul presedinte nu a spus nici da, nici ba cand a fost intrebat daca il intereseaza functia onorifica, desi in trecut respinsese cu vehementa o astfel varianta. O alta dezbatere s-a purtat pe marginea candidaturii lui Sorin Oprescu la sefia PSD, unii dintre liderii locali "sfatuindu-l" pe liderul de la Bucuresti sa rezolve problemele din Organizatie. Mihai Bar (Bihor) i-a spus lui Oprescu ca nu e momentul sa candideze. In apararea lui a sarit Marian Saniuta (apropiat al lui Ion Iliescu) care s-a intrebat retoric daca liderii locali s-au adunat ca sa-l execute pe Oprescu. Liderul PSD Bucuresti a spus ca va face treaba la capitala atata vreme cat nu vor exista lideri ca sa se implice in treburile fililalei. Oprescu a mai sustinut ca exista oameni nemultumiti in teritoriu pentru ca au fost oameni scosi de pe lista cu delegatii la Congres si inlocuiti cu altii care "stiu sa umble la butoane".
Dispute pe domenii
Pana la Congres, liderii PSD isi fac calcule si negociaza la sange fiecare functie din viitoarea structura de conducere a partidului. Varianta agreata de liderii PSD este cea a vicepresedintilor alesi pe domenii specializate (in numar de sapte), alaturi de opt vicepresedinti alesi pe domenii de dezvoltare. La domenii de specialitate figureaza justitia si afacerile interne, relatii internationale, politici economice, planificare strategica si politica, aparare si siguranta, administratie publica. Candidatii pentru functiile de vicepresedinte pe domenii specializate ar fi Cristian Diaconescu, Titus Corlatean, Mihai Tanasescu, Vasile Dancu. In PSD se vehiculeaza pentru aceste posturi si numele lui Victor Ponta si cel al lui Marian Saniuta.
Batalie pe regiuni
In cazul vicepresedintilor regionali, batalia este mai stransa. Dan Nica ar putea concura cu primarul Constantei Radu Mazare pentru regiunea de sud-est. Liderii Grupului de la Cluj - Ioan Rus si Ilie Sarbu ar urma sa reprezinte regiunea de nord-vest si, respectiv, pe cea de vest. Pe regiunea de centru ar putea candida liderii PSD Brasov, Constantin Nita si Titus Corlatean, care vizeaza insa si un domeniu de specialitate. Un alt nume vehiculat pentru o functie de vice este cel al lui Ovidiu Natea, de la PSD Mures. Pe regiunea de nord-est apare Gheorghe Nechita iar pe regiunea de sud-vest, ar putea exista o competitie intre Ion Toma (PSD Olt) si Ion Calin (PSD Dolj). Pe regiunea de sud, sunt vehiculate numele lui Liviu Dragnea (PSD Teleorman), Marian Saniuta (PSD Prahova) si Constantin Nicolescu (PSD Arges). In privinta regiunii Bucuresi-Ilfov, Gabriel Oprea este vazut ca viitor vicepresedinte. O functie de vicepresedinte ar urma sa fie rezervata femeilor social-democrate, si ar urma sa concureze Ana Birchall, Ecaterina Andronescu si Rovana Plumb.
O competitie stransa ar putea exista si pentru functia de secretar general. Ocupat in acest moment de Miron Mitrea (care este favorit), postul ar fi dorit si de Marian Saniuta si Victor Ponta. Nici la functia de presedinte lucrurile nu sunt tocmai clare. Alaturi de Mircea Geoana, Sorin Oprescu si Antonie Iorgovan, a aparut si varianta Ion Iliescu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.