Daca sunteti fericitul posesor al unei gradini cu suprafata generoasa, dar aveti nevoie de cateva idei care sa va inspire in amenajarea ei, acest articol va vine in ajutor.
Poartaa€¦ inflorita. Poarta casei dumneavoastra este un fel de carte de vizita. Ea nu trebuie numai sa fie atent aleasa, construita si ingrijita, ci si elegant decorata. Puteti sa folositi plante precum Lonicera, Tecoma sau trandafiri cataratori. Sunt plante accesibile si usor de ingrijit. E bine totusi sa va atrag atentia asupra faptului ca, in timp, Tecoma poate deveni invaziva. Asta inseamna ca radacinile sale se vor intinde atat de mult pe sub alei sau alte plante de gradina, incat va ajunge sa impanzeasca totul. De aceea, e bine s-o tineti sub control inca de la stadiul de planta tanara. Puteti s-o conduceti pe spaliere sau pe ziduri nu tocmai aratoase. Lonicera are multe varietati interesante si imprastie un parfum deosebit. Asupra trandafirilor n-am sa mai insist, vreau doar sa va reamintesc: sa-i cumparati din surse sigure si daca sunt altoiti sa indepartati toti lastarii care apar pe portaltoi.
Curs de apa. Daca v-ati amenajat un curs de apa in gradina trebuie sa-l decorati atent. Ganditi-va care este de fapt ideea care v-a condus la amenajarea cursului de apa. Ati vrut sa incercati o gradina japoneza? Sa imitati stilul mediteranean? Sau, pur si simplu, va place susurul apei? Daca ar fi sa analizam decorul cursului de apa din imaginea alaturata, prima impresie este ca autorul a vrut sa conceapa un colt de gradina cu influenta japoneza. Si, in cazul acesta, ce cauta statuia gratioasa cu aspect de Venus ce rasare din valuri invaluita in scoici? Desi foarte frumoasa in felul ei, statuia este elementul discordant. Cel care strica minunatie de organizare tipic japoneza: pietre, crizanteme si ierburi decorative.
Insula artificiala. Aveti un iaz in gradina cu o dimensiune apreciabila? Ce bine! Inseamna ca puteti sa amenajati o insula florala. O posibila varianta de insula ar fi urmatoarea: cufundati un bazin de mici dimensiuni in apa nu foarte adanca, umpleti bazinul cu pamant si plantati irisi. Ei iubesc vecinatatea apei si exista atatea varietati in culori uimitoare incat e imposibil sa nu existe si acea varietate uimitoare la care v-ati gandit dumneavoastra. Atunci cand va cumparati irisii tineti cont de talia lor. Veti avea nevoie de aceasta informatie la momentul plantarii lor. In mijlocul insulei asezati irisii de talie mai mare, iar de jur-imprejur pe cei de talie mai mica. In acest fel veti avea o priveliste minunata din orice unghi ati privi insula.
Scarile - elemente valoroase. De obicei, scarile se intalnesc in gradinile in panta. Si va poate spune orice designer de gradini ca nu e deloc usor sa faci o astfel de amenajare. Insa daca veti exploata la adevarata lor valoare aceste scari, veti obtine niste efecte decorative interesante. O scara sau doar cateva trepte pot sa va ajute sa creati in gradina o zona salbatica. Daca intre poarta si intrarea in casa e ceva de mers, puteti sa amplasati de o parte si de alta a treptelor plante din flora spontana a zonei in care locuiti. Uneori, nici nu e nevoie de cine stie ce efort pentru ca acest lucru sa se intample. Practic, natura va bate la poarta. Daca aveti o casa tip vila cu trepte si balustrada la intrare, va fi foarte usor sa ii dati un aer mediteranean.

ATENTIE !