E absurd sa comparam Bookfest cu „Gaudeamus", cind e clar ca e vorba despre lucruri total diferite, chiar daca expozantii sint cam aceiasi.

La tirgul din vara, au fost voci care pretindeau ca Editura Humanitas, mai exact Gabriel Liiceanu, si-a rezervat partea leului. La „Gaudeamus", Gabriel Liiceanu nu s-a mai ocupat de organizare. A inchiriat un spatiu, cu cit l-a lasat puterea economica a editurii. A avut bani sa iasa in fata, incit si din acest motiv standul Humanitas a fost printre cele mai vizitate. Totusi, cind Liiceanu a lansat duminica o noua traducere din Heidegger, prezentindu-i cu acest prilej pe tinerii ei autori, in spatiul din jurul ringului si pe scarile de la intrare inghesuiala era atit de mare, incit ai fi zis ca s-au strins acolo toti heideggerienii din Romania. Paradoxal, dar din cauza ca locul o ingaduia, Liiceanu a avut la „Gaudeamus", ca expozant de rind, o mai mare afluenta de public decit la tirgul unde a fost acuzat ca si-ar fi rezervat zona maximei afluente. Dupa ce s-a incheiat tirgul de la Romexpo, o parte dintre editori au afirmat ca a fost mai bine la Bookfest. Marele pavilion central, cu cele trei niveluri ale sale, nu mi se pare nici mie foarte potrivit pentru organizarea unui tirg de carte in care sa existe egalitate de sanse intre expozanti. Editurile mari au inchiriat spatii la parter, in locurile cele mai vizibile. Ceilalti participanti s-au multumit sa expuna in interiorul cercurilor de la etaj. E clar ca asta a taiat cheful unora dintre vizitatori de a se lupta cu scarile si inghesuiala in ultimele doua zile. Sa nu uitam insa ca spatiile aflate la vedere sint mai scumpe, incit e greu de crezut ca editurile mici s-ar fi inghesuit sa le inchirieze. Din acest punct de vedere, organizarea spatiului pe orizontala, ca la Bookfest, e o solutie care ofera sanse tuturor expozantilor.

Ce s-ar putea face? Sa se mute „Gaudeamus" in pavilioanele de la Bookfest? Si-ar pierde indentitatea pe care si-a conturat-o in ultimii ani. Asa cum e la ora asta, tirgul de toamna isi atinge scopul cu virf si indesat, chiar daca editurile mai mici nu beneficiaza de vizibilitatea pe care si-ar dori-o. A inregistrat un record de vizitatori si, ceea ce e mai important, cifra de afaceri a editurilor a intrecut toate asteptarile. Probabil ca dupa Bookfest, publicul a avut un imbold suplimentar pentru a veni la „Gaudeamus". In privinta nemultumirii micilor expozanti, unii dintre ei au dreptate, pina la un punct. Sa recunoastem totusi ca sint si destule edituri care vin la tirg doar ca sa se afle in treaba, cu doua, trei titluri si un teanc de fluturasi care nu atrag atentia decit prietenilor proprietarului. Cit despre cartile mari, care apar la edituri mici, sa nu subestimam nasul cititorului. La tirg, unde zvonul e cea mai buna publicitate, le descopera oriunde s-ar afla.