Recentul targ de carte de la Bucuresti mi-a adus multa bucurie si mi-a intarit speranta in viitor. Un targ pe care locuitorii Capitalei, dar nu numai ei, l-au luat pur si simplu cu asalt, pentru ca oferta a fost bogata, diversa si atractiva. Adesea

Recentul targ de carte de la Bucuresti mi-a adus multa bucurie si mi-a intarit speranta in viitor. Un targ pe care locuitorii Capitalei, dar nu numai ei, l-au luat pur si simplu cu asalt, pentru ca oferta a fost bogata, diversa si atractiva.
Adesea am observat, in multele case pe care le-am vazut in ultimii ani, o restrangere alarmanta sau chiar trista dispozitie a bibliotecii personale. Nu am fost niciodata un adept al culturalizarii maselor, iar vremea cand tot omul dadea cinci lei pe o carte pe care nici prin cap nu-i trecea s-o citeasca a cam trecut.
Multi au protestat si mai protesteaza inca (prosteste, dupa parerea mea) impotriva preturilor ridicate, prohibitive aproape, la care se gasesc cartile pe piata, azi. Eu cred ca o carte cu adevarat buna nu e niciodata indeajuns de scumpa si mai cred ca nu toata lumea trebuie, poate sau stie sa citeasca. Am vazut la targ oameni de toate varstele, dar nu de toate categoriile. Si am mai vazut un real interes pentru titlurile noi, pentru scurtele recenzii vorbite, pentru apropierea de carturarii importanti ai vremii veniti aici sa ia contact cu publicul. M-am bucurat de afluxul consistent al tinerilor (in general studenti, dar si liceeni sau copii din clasele primare) si de faptul ca aproape fara exceptie ei au cumparat carti, desigur, fiecare dupa preferinte si putere financiara.

Ma gandesc ca un astfel de targ permanentizat, unde editurile sa-si prezinte titlurile noi, scriitorii si criticii sa vina la rampa si cititorii sa poata alege in deplina cunostinta de cauza, nu ar fi o idee rea. In lupta grea cu nelipsitul si folositorul computer, cartea pare a castiga teren si tinde sa se intoarca in biblioteci, incarcata poate de alte semnificatii si valori, dar pastrandu-si puterea de seductie si rolul educativ sau relaxant.
O sincera vorba de apreciere pentru colegii implicati in organizarea si sustinerea standului Editurii Intact, un stant care a atras multi vizitatori prin titlurile propuse si prin design. Felicitari!


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.