Ziaristul Robert Turcescu (foto) candideaza pentru sefia Clubului Roman de Presa, loc lasat liber saptamana trecuta de Cristian Tudor Popescu. Turcescu si-a formulat deja o serie de obiective, pentru ca breasla jurnalistilor, "care arata ca o gaina f
Ziaristul Robert Turcescu (foto) candideaza pentru sefia Clubului Roman de Presa, loc lasat liber saptamana trecuta de Cristian Tudor Popescu. Turcescu si-a formulat deja o serie de obiective, pentru ca breasla jurnalistilor, "care arata ca o gaina fara cap", sa se solidarizeze si sa ajunga sa actioneze conform unor standarde de calitate.
Sunteti interesat sa candidati la presedintia Clubului Roman de Presa?
Raspunsul scurt este "Da". Am avut o oarecare ezitare la inceput. E destul de dificil si contextul si momentul.
Ce v-a facut totusi sa acceptati?
Exista un moment de criza in presa din Romania, dar cred si ca ea nu se rezolva prin abandonarea luptei. Este nevoie de foarte multa determinare pentru a realiza doua obiective majore: primul se refera la urgenta realizarii unei adevarate coeziuni in breasla jurnalistica, sa incercam sa ne solidarizam, iar a doua chestiune este legata de urgenta impunerii unor standarde de calitate in ceea ce priveste exercitarea profesiei de jurnalist.
Concret, ce va propuneti sa faceti pentru indeplinirea acestor obiective?
Ma gandesc ca este nevoie urgenta de un recensamant al jurnalistilor, sa vedem cati ziaristi din Romania au scoala, cati nu au, cati sunt formati la locul de munca. Urmatoarea chestiune ar fi legata de realizarea primului congres national al jurnalistilor din Romania, dupa care activarea unei comisii pentru definirea unor standarde de calitate in aceasta meserie.
Credeti ca schimbarile pe care le propuneti vor avea efectul scontat?
Breasla jurnalista arata, din pacate, in momentul de fata, ca o gaina fara cap. Este o breasla care, in functie de momente politice sau de conjuncturi economice, trece de la stanga la dreapta si face un balet periculos intre santaj si ancheta jurnalistica, lucruri care trebuie sa inceteze. Eu nu am pretentia ca daca voi accede la presedintia CRP voi schimba aceste lucruri intr-un an, doi sau trei, dar pot continua ceea ce a facut Cristian Tudor Popescu pana acum, pe de o parte, iar pe de alta parte, cred ca pot veni si cu ceva mai multa energie, poate, si cu lucruri care nu au fost luate pana acum in calcul.
CT Popescu, fostul sef al CRP:
"E democratie! E perfect!"
"Nu cunosc asa ceva, nu stiam ca si-a depus candidatura Robert Turcescu. Ce parere sa am?! Foarte frumos! E liber sa candideze oricand. Ma rog, nu stiu ce sa zic..., el nu e membru al Clubului. E cam ciudat, totusi, pentru ca trebuie sa fie membru, dar n-are nici o importanta. E democratie! E perfect! Care e problema?!"


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.