Ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, a depus ieri dimineata la DNA o plangere impotriva deputatului PD Ioan Oltean, pe care il acuza ca a incercat sa faca trafic de influenta, pentru ca firma Beny Alex sa cumpere electricitate de la centralele de stat.

""A venit personal la mine, de trei ori in ultimele doua luni, m-a asteptat, a intrat si mi-a zis: «Ajutati-ma si pe mine cu firma aia, sa ia si ei niste curent!». Prima oara am crezut ca-i o greseala, a doua oara ca n-a inteles omul ce i-am spus, a treia oara i-am spus «Domnule, hai sa fim intelesi: ce se poate se poate, ce nu nu»"", a dezvaluit ieri ministrul Seres intr-un interviu acordat Jurnalului National. Ministrul Economiei sustine ca nu a dat curs cererilor lui Oltean si a cerut producatorilor de energie detinuti de stat sa respecte ordinul privind vanzarea energiei electrice prin bursa de electricitate.

APARAT DE PD. In replica, Ioan Oltean a declarat ca plangerea depusa la DNA de Seres reprezinta ""o incercare a acestuia de a distrage atentia de la utimele dezvaluiri in privinta sa, in special cele legate de bulgarul Stancev"" si ca nu se ""simte"" vinovat. Presedintele PD, Emil Boc, a sarit in apararea lui Ioan Oltean, aratand ca acesta a explicat in partid care a fost natura discutiei cu Seres, iar pana una alta cel care trebuie sa dea explicatii institutiilor statului este ministrul. ""Nu stiu cat de credibil este deocamdata dl Seres cand are de dat institutiilor abilitate raspunsuri mult mai grave si mai dificile cu privire la intrebari care vizeaza infractiuni de tradare sau de spionaj economic"", a replicat Boc.

Cum ministrul Seres a declarat ca acuzatiile aparute in presa la adresa sa in legatura cu dezvaluirea de informatii confidentiale reprezinta ""scurgeri de informatii"" menite sa il intimideze, Parchetul instantei supreme a reactionat ieri printr-un comunicat de presa. Astfel, Parchetul sustine ca informatiile care au stat la baza declansarii urmaririi penale in dosarul privind privatizarile au fost confidentiale pana la momentul in care procurorii au luat decizia inceperii urmaririi penale si a comunicat invinuitilor continutul rezolutiei.

Citeste si:

CONTESTATIE. Tot ieri, consultantii internationali Stamen Stanchev si Vadim Benyatov Don au contestat la Curtea de Apel Bucuresti interdictiile de a nu parasi Capitala timp de o luna. Instanta urmeaza sa stabileasca data la care se vor judeca contestatiile celor doi invinuiti in cadrul anchetei privind privatizarile nelegale. Pe de alta parte, reprezentantii autoritatilor judetene si ai aeroportului au anuntat ieri ca planurile de dezvoltare a Aeroportului International Cluj-Napoca sunt publice, dupa ce presa a relatat ca intr-un apartament din Bucuresti, utilizat de cetateanul bulgar Stamen Stanchev, urmarit penal pentru spionaj si constituirea unui grup infractional, au fost gasite documente importante de infrastructura. Potrivit presedintelui Consiliului Judetean, Marius Nicoara, si directorului general al Aeroportului Cluj-Napoca, David Ciceo, si bilanturile contabile si organigrama aeroportului au fost date publicitatii si au fost aprobate prin sedinta a Consiliului Judetean.

De asemenea, procurorii Parchetului instantei supreme l-au convocat ieri pentru audieri pe Vadim Benyatov Don, responsabilul in cadrul Credit Suisse First Boston Europe Ltd. Londra, pentru problemele privind pietele de energie.

BENY ALEX