Iancu, Prahova: ""Va solicit ajutorul in numele tatalui meu, Iancu Dumitru, pensionar la ora actuala. Dansul a lucrat la o fabrica in Ploiesti in perioada anilor 1961-1990. Problema este ca nu putem gasi arhiva acestei fabrici si nu putem duce adever
Iancu, Prahova: ""Va solicit ajutorul in numele tatalui meu, Iancu Dumitru, pensionar la ora actuala. Dansul a lucrat la o fabrica in Ploiesti in perioada anilor 1961-1990. Problema este ca nu putem gasi arhiva acestei fabrici si nu putem duce adeverintele necesare pentru recalcularea pensiei. Va multumim"".
Hicea Gheorghe, Campina: ""Sunt nascut in Ploiesti, iar acum am domiciliul stabil in Campina. Dupa absolvirea scolii de ofiter politico-social Oradea, in perioada urmatoare 16.03.1951-1953 am functionat ca profesor lector la Scolile de Subofiteri de graniceri Oradea si apoi la Deva. Dupa aproape patru luni am fost numit profesor si lector social-politic la Scoala de Ofiteri limbi straine Bucuresti - Baneasa pana la data de 01.01.1955 cand, neavand studii superioare, am fost transferat ca ofiter in cadrul Directiei nr. 4 M.A.I. Serviciul transporturi feroviare si auto pana la data de 31.07.1962, cand la cerere am fost trecut in rezerva. Ulterior, la data de 03.08.1963, mi s-a acordat o pensie de serviciu cu drept de cumul salarizarea din activitatea civila pana in anul 1987, cand am implinit varsta de pensionare. Va rog sa ma ajutati sa mi se elibereze o adeverinta de la M.A.I. din care sa rezulte salariile lunare pe care le-am avut in perioada 16.03.1951-31.07.1962, fiindu-mi necesare la recalcularea pensiei, deoarece mi-a fost luat in calcul la pensie venitul minim pe economie care reprezinta 1/5 din salariile avute in acea perioada"".
Paraschiv Alexandru, Pitesti: ""Am lucrat in perioada 1959-1961 ca inginer in santierele de constructie la o intreprindere de stat. In perioada lucrata am beneficiat de urmatoarele sporuri: spor de santier 20%, spor pentru regimul de lucru de zece ore/zi. Am avut si alte sporuri. Vreau sa stiu cum pot sa fac sa-mi fie recunoscute aceste sporuri si de unde pot procura o adeverinta cu referire la salariul pe care l-am avut in acea perioada, cat si cu sporurile aferente"".

RASPUNS: Nu va putem ajuta sa gasiti arhivele, dar va putem spune ce prevede legea referitor la dovedirea salariilor sau a sporurilor cu caracter permanent. Daca salariile nu sunt inregistrate, ele pot fi dovedite cu adeverinte eliberate, in conditiile legii, de fostele unitati angajatoare. In acelasi mod pot fi dovedite si sporurile cu caracter permanent sau majorarile de salarii. In situatia in care salariile nu pot fi dovedite prin inscrisuri, legea prevede ca, pentru perioadele respective, in comparatie cu salariul mediu pe economie avut in vedere la determinarea punctajului mediu anual, se va folosi, in mod automat, salariul minim pe economie.

Violeta Pintilie, Constanta: ""Sotul meu a lucrat la CFR regionala Constanta. Eu am intocmit toate actele necesare pentru pensia de urmas, dar tot nu am intrat in posesia unui raspuns clar de la autoritati. Va rog mult sa ma ajutati macar cu un sfat, deoarece nu stiu unde sa ma adresez pentru a-mi rezolva aceasta problema"".

RASPUNS: Va indrumam sa va adresati la Casa Judeteana de Pensii sau la Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale cu adresa in Strada Latina numarul 8, Sector 2, Bucuresti, telefon Infoline - 021-250.91.11, sau 0800.826.727 (linie telefonica gratuita), pentru a oferi amanuntele necesare rezolvarii situatiei dumneavoastra.

Popa Valentin, Bucuresti: ""As dori sa stiu la cat se pot ridica sumele ce se platesc pentru restantele la intretinere"".

RASPUNS: Potrivit Ordonantei nr. 85 din 30 august 2001 privind organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, penalizarile pentru intarzierea platii cotelor de intretinere hotarate, potrivit legii, de adunarea generala a proprietarilor, nu pot fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere. Acestea se aplica pentru fiecare cota de intretinere lunara numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma cotei de intretinere lunare la care s-a aplicat.

Iacob Anca: ""Am absolvit facultatea si am fost incadrata in munca in septembrie 1997. In septembrie 2002 am nascut si am avut concediu de maternitate pana in octombrie 2003, cand am revenit la locul de munca. Am lucrat la unitatea respectiva pana in 31.05.2005. Dupa aceea am gasit alt loc de munca incepand cu 15.08.2005 fara sa stiu ca eram insarcinata, si am pastrat copilul, si la data 02.04.2006 am nascut. Inainte de nastere nu mi-am luat liber sau concediu de odihna. Am nascut si peste trei zile am fost din nou la munca. Nu am avut cele zece luni lucrate inainte de nastere, dar vreau sa stiu daca as avea dreptul in acest moment sa trec in concediu de maternitate sau macar sa primesc indemnizatia pentru ca am reluat serviciul? Pot sa cer alocatie suplimentara pentru al doilea copil? Ar fi trebuit sa primesc o suma pentru nou-nascut? Eu am primit alocatia si nimic mai mult"".

RASPUNS: Nu puteti beneficia de concediu de crestere al copilului pana la varsta de doi ani si nici de indemnizatie pentru ca v-ati intors la munca, deoarece nu ati avut pana in momentul nasterii doisprezece luni lucrate. Referitor la suma pe care trebuia sa o luati pentru nou-nascut trebuia sa depuneti actele necesare pentru ridicarea ei si sa ridicati banii in decurs de sase luni de la nasterea copilului.

Coman Matei, Buzau: ""As dori si eu adresa de la institutia Avocatul Poporului, pentru consiliere juridica. Mentionez ca am multe probleme de natura juridica pe care nu reusesc sa le rezolv de mai bine de zece ani. Va multumesc"".

RASPUNS: Va puteti adresa la Avocatul Poporului de luni pana joi intre orele 9-6 si vineri intre orele 9-12 la adresa din Bucuresti, Strada Eugeniu Carada 3, Sector 3, telefon 021-312.71.34, 021-312.94.62, e-mail:avp@avp.ro. Am primit la redactie


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.