China se mandreste cu primul sau robot bucatar. Pe continentul american, robotii sunt inrolati in armata, iar Europa isi construieste robotei de casa. China si-a botezat primul sau robot bucatar - AIC-AICookingrobot. Cam complicat am pu

China se mandreste cu primul sau robot bucatar. Pe continentul american, robotii sunt inrolati
in armata, iar Europa isi construieste
robotei de casa.

China si-a botezat primul sau robot bucatar - AIC-AICookingrobot. Cam complicat am putea spune. Cercetatorii din Shenzhen, din sudul unei provincii chineze, l-au dotat cu abilitati culinare ce ii permit sa gateasca mancaruri din specificul a trei bucatarii. Compania producatoare a investit patru ani de munca si aproape 250.000 de dolari pentru realizarea acestui proiect. In limbajul robotului au fost ""traduse"" activitati umane standardizate din domeniul gatitului, el manifestandu-si o anumita atitudine pentru situatii diverse precum prajit, fiert, inabusit.

MADE IN EUROPE. Replica europeana se contureaza in cadrul unui program sponsorizat de Uniunea Europeana cu circa 3,5 milioane de dolari. Proiectul Swarmanoid (sward = roi) se va derula in urmatoarele 42 de luni si are ca scop crearea de roboti care sa se poata adapta cu usurinta traiului in locuinte. Se intentioneaza realizarea unui sistem de 60 de roboti autonomi interconectati, impartiti in trei categorii: robo-ochi, robo-mana si robo-picior. Cei din clasa robo-picior sunt bazati pe rezultatele tehnologice ale unui alt program european, ROI-boti, care a dezvoltat un sistem robotic bazat pe studierea modului de organizare a insectelor, a felului in care acestea ""roiesc"" (swarm) pentru a-si indeplini sarcinile.

O serie de roboti ceva mai... militari este oferita de compania americana iRobot, fondata de cercetatorii de la MIT. SUGV, asa cum i se spune pe scurt, este prototipul unui robot de circa 13 kg, destinat explorarii si securizarii zonelor inaccesibile omului sau considerate periculoase.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.