Reforma sanitara a ministrului Nicolaescu a inlocuit vechile conduceri ale spitalelor, apropiate de PSD, cu manageri din sfera guvernarii liberalo-democrate.

Ieri au fost date publicitatii rezultatele concursurilor pentru ocuparea posturilor de manageri de spital din toata tara. Coincidenta sau nu, managementul sanitar s-a colorat brusc din rosu in portocaliu.

In urma cu un an, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, arunca vina pentru starea dezastruoasa in care se afla spitalele asupra directorilor numiti de PSD. Au urmat demiteri pe capete si un nou concurs. Rezultatele arata ca cele mai mari spitale din Bucuresti au scapat de directorii care aveau legaturi politice cu PSD si au acum, ca manageri, membri ai Aliantei D.A. ori simpatizanti ai acesteia. Este vorba despre unitatile care ruleaza cele mai mari sume de bani si unde se desfasoara programe nationale de sanatate publica.

De doua ori subiectiv, o data obiectiv

Concursul prin care s-a ajuns la aceasta situatie a fost obiectul multor critici. Ele au fost bazate pe faptul ca testul-grila, singura proba secretizata, nu a fost corectat in fata candidatilor, cum este, de exemplu, procedura in cazul examenelor de admitere la Medicina sau de rezidentiat. Celelalte doua probe, prezentarea proiectului de management si interviul, au fost examene orale, cu o componenta subiectiva mare, dar au contat in proportie egala cu testul-grila la obtinerea notei finale.

Probele subiective au fost tinta celor citeva zeci de contestatii depuse pe marginea examenului, care urmeaza a fi solutionate azi. Mai multi participanti la concursul de manager ne-au declarat ca n-au avut sanse sa cistige postul de manager, pentru ca la probele orale au fost dezavantajati de comisiile de examinare.

Ministrul Nicolaescu a declarat ca nu stie daca membri sau simpatizanti ai Aliantei D.A. au cistigat functii de manageri si ca nu poate comenta acest lucru. „Unii dintre ei au candidat singuri pe post. Ce era sa fac, sa le interzic sa concureze?", spune Nicolaescu.

Sanatatea liberala a Bucurestiului

La Spitalul de Urgenta Floreasca manager este Claudiu Turculet, un apropiat al ministrului Nicolaescu si simpatizant al liberalilor. De altfel, inainte de concurs, Turculet a fost numit de Nicolaescu pe postul de manager interimar la Floreasca, dar si la Spitalul „Bagdasar-Arseni". La Spitalul Universitar de Urgenta, Gheorghe Iana a cistigat fotoliul ocupat pina anul trecut de Sorin Oprescu. Si Iana insa are legaturi puternice cu PNL, dupa ce a fost consilier pe probleme de aparatura medicala al ministrilor liberali Cinteza si Nicolaescu. „Am fost doar consilier tehnic. Nu am apartenenta politica", a tinut Iana sa precizeze. Bogdan Jansen, managerul Spitalului Caritas, este inscris in PNL, ca si Cristian Popescu, managerul Spitalului Coltea.

Cea mai importanta unitate sanitara pentru persoanele cu diabet, Institutul „Nicolae Paulescu", va fi condus tot de un membru PNL, Robert Agafitei. La Spitalul de Chirurgie Plastica si Arsuri, lista liberalilor manageri continua cu Sorin Stegarescu. Printre simpatizantii PNL care au cistigat posturi de conducere se numara si noul manager al Institutului de Boli Infectioase „Matei Bals", Sorin Petrea.

El este coleg la Universitatea de Medicina din Bucuresti si in Comisia de lupta anti-SIDA a Ministerului Sanatatii cu fostul director si actualul consilier al ministrului Nicolaescu, Adrian Streinu-Cercel. Noul manager de la Spitalul Fundeni, Constantin Nicolae Popa, ca si cel de la Spitalul de Stomatologie, Marian Vladimir Constantinescu, completeaza seria celor care ar fi beneficiat de sprijin liberal pentru a obtine functiile de conducere. Pina si o fosta sotie a ministrului liberal Mircea Cinteza, Delia Cinteza, a cistigat postul de manager la Institutul National de Recuperare, Medicina Fizica si Balneologie.

Manageri democrati

Partidul Democrat nu a iesit nici el rau dupa rezultatul concursului de manageri. Corneliu Cosereanu, membru PD, este manager la Spitalul Colentina dupa ce a cistigat postul in fata fostului director din timpul guvernarii PSD Sorin Simion. La Institutul de Pneumoftiziologie, manager este alt democrat, Nicolae Galie, iar Spitalul de Ginecologie „Panait Sirbu" va fi condus de celebrul medic pedist Bogdan Marinescu. Din categoria apropiatilor PD care au ajuns manageri face parte si Stefan Vlad, manager la Spitalul Clinic „Dr. Ion Cantacuzino".

Aceeasi reteta si in judete Si in tara cei mai buni manageri ai marilor spitale se pare ca sint tot cei ai Aliantei D.A.. La Sibiu, concursul de la Spitalul Judetean a fost cistigat de Minerva Boitan, membru PNL, candidat unic. La Constanta, acelasi post este ocupat de Tiberiu Tofolean, membru PNL, candidat unic. La Botosani - Ovidiu Mimor, membru PNL, candidat unic. In schimb, la Spitalul Municipal si la cel de plamini, unde au candidat apolitici, nu a cistigat nimeni. La Vrancea, postul i-a revenit lui Nicolae Moise, vicepresedintele organizatiei judetene PD. Exceptii s-au inregistrat la Bacau, unde a cistigat un membru PSD, Dan Stoica, iar la Iasi un apolitic, Ioan Barliba. (Departamentul Corespondenti)