Cu siguranta ca actualul lider al PSD se asteapta la o serie de castane mediatice si politice dupa recenta declaratie, neinspirata, fata de manipularea sondajelor de opinie. Mai dureros e insa altceva.

Presa are perfecta dreptate sa sara in sus atunci cind presedintele PSD recunoaste ca, pe cind social democratii au fost la putere, acestia au manipulat sondajele de opinie. E scandalosa aceasta afirmatie, chiar daca nu e socanta. In fond, hai sa fim sinceri, Mircea Geoana nu spune nimic nou. Pe de alta parte, nu e prima data cind presedintele social democrat, cel mai adesea tacind sau doar sugerind, da argumentul decisiv pentru a lua in serios banuielile rele fata de continutul - faptic si uman - al acestui partid. Doar un exemplu: atitudinea cameleonica pe care Mircea Geoana a avut-o fata de Adrian Nastase si fata de Ion Iliescu (acum ambii in afara marilor jocuri de putere din partid) confirma, o data in plus, ca ideea de coruptie e destul de complementara cu ideea de PSD. E adevarat: confirmarea suprema intirzie sa se produca - pentru ca Justitia se misca greu -, insa frinturile de adevar care au venit sau, iata cazul recent cu manipularea sondajelor, vin spre opinia publica de data aceasta si din interiorul PSD ne sint folositoare. In privinta aceasta, cum spuneam si mai sus, Mircea Geoana are un merit greu de contestat. Nu e, de altfel, singurul.

Presedintele PSD e, probabil, cel mai „american" presedinte de partid din Romania. Geoana „vorbeste" - verbal si nonverbal - dupa retete profesioniste, care nu dau gres in SUA. In sine, nu e rau deloc ce face liderul social democrat. Nu e usor si nu e rau sa provoci un tonus bun „camarazilor" cu care mergi la lupta politica. Programarea neurolingvistica, asa cum i se spune la carte - pe care o pune la lucru Mircea Geoana - nu dauneaza, in principiu, sanatatii. Insa dauneaza grav atunci cind aceasta nu e dublata de complemente consistente. Cind autohipnoza se hraneste doar din sine, ea devine automanipulare. Din aceasta perspectiva, Mircea Geoana spune numai o parte din adevar atunci cind recunoaste ca, in trecut, PSD a manipulat (sondaje, mai exact). PSD continua sa manipuleze si acum. Si anume se automanipuleaza, pentru ca, de la virf, se autohipnotizeaza. PSD, sub Mircea Geoana, are o maniera euforica de a-si constata si celebra caderea. Asa incit e tot mai simplu de spus si de argumentat ca PSD e numele pentru o imensa confuzie care pretinde despre sine ca este un partid social democrat. Pentru a intretine aceasta stare de fapt, acest partid primeste un ajutor important chiar de la virf. PSD e la pamint, dar liderul sau ii cere sa creada ca, si asa, cu capul plin de cucuie, „sintem cei mai tari din tara si nimic nu ne poate sta in cale".

Inca o data: a lucra pentru un moral bun nu e… rau. Insa nu e nici suficient. Cind pleci la lupta cu un moral bun, dar cind te lupti cu sabii de fum si cind tragi cu gloante oarbe, nu ai nici o sansa. Apoi, in situatii de criza, putina autocenzura nu strica nimanui. Poti sa recunosti ca ai avut obiceiul prost de a manipula sondaje cind iti asumi sa reformezi din temelii partidul (asa cum s-a intimplat acum aproape doi ani, la inceputul mandatului de presedinte al lui Geoana), dar nu acum, cind esti disperat sa iti gasesti scuza pentru ca ai infipt partidul cu botul in pamint. La fel, poti fi credibil cind il ataci pe seful statului constant; dar, daca iei o pauza in care pocnesti militareste din calciie si iti duci mina la chipiu dupa ce ai primit de la presedinte cadou functia de sef al SRI, dupa care revii cu atacuri furibunde, e usor sa devii ridicol.

Prin urmare, autohipnoza prelungita si uneori lipsita de realism plus autocenzura, ale carei haturi sint scapate cind nu e cazul, nu dau impreuna o reteta eficienta de comunicare politica. In ciuda acestor hibe evidente si mai ales in ciuda faptului ca Geoana nu are un proiect politic realist si consistent, jocurile facute par sa il condamne pe actualul sef al PSD sa isi prelungeasca sefia. Dar si agonia social democratilor. Cu un singur amendament: daca nu cumva, asa cum discret a mai primit si pina acum, PSD va beneficia de un ajutor venit din „afara".