Un administrator de bloc dezvaluie o alta legatura dintre bulgarul acuzat de spionaj si romanul acuzat de tradare.

Relatia dintre Mihai Donciu, consilierul ministrului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, si Stamen Stancev, bulgarul care lucra pentru firma de consultanta Credit Suisse First Boston, acuzati de tradare si respectiv spionaj, pare sa fi fost mult mai apropiata decit cea justificata de colaborarea dintre un consilier ministerial si un consultant in domeniul privatizarii.

Apartamentul in care locuia Stancev in perioadele in care venea in Romania, din bulevardul Magheru nr. 9, apartine unei persoane care nu mai locuieste in tara. Conform administratorului imobilului, din luna iunie, de cind sta Stancev acolo, nu au fost niciodata probleme cu plata intretinerii. „Stiu de la administratoare ca venea sa plateasca intretinerea unul dintre cei doi pe care i-am vazut vineri la televizor, ca erau anchetati", ne-a declarat presedintele asociatiei de proprietari ai imobilului, Ilie Soit Vizante.

Vineri, doar doua persoane au fost anchetate la Parchetul General in aceasta afacere: Dorinel Mucea, director adjunct la oficiul de privatizare din Ministerul Economiei, si Mihai Donciu, consilierul lui Zsólt Nagy, ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei. Ilie Soit Vizante il exclude pe primul ca fiind cel care platea intretinerea in numele bulgarului: „Nu era Mucea, ca pe ala il stim", ne-a declarat el. Mihai Donciu, consilierul ministrului Comunicatiilor, este cercetat pentru savirsirea infractiunii de tradare prin transmitere de secrete.

Conform procurorilor, el ar fi furnizat lui Stamen Stancev informatii clasificate cu privire la privatizarea Romtelecom. Contactat telefonic, Donciu a refuzat sa faca vreun comentariu, sa confirme ori sa infirme informatiile noastre.

Seres e atacat de procurori din patru puncte cardinale Rezolutia prin care Parchetul General a dispus inceperea urmaririi penale pentru cazurile de spionaj si tradare mentioneaza numele ministrului Codrut Seres in patru licitatii de privatizare. Electrica Muntenia Sud

Punctajele firmelor care doreau sa cumpere SC Electrica Muntenia Sud SA au ajuns la Stamen Stancev cu acordul ministrului Seres. Procedura de desfasurare a licitatiei prevedea ca, dupa preselectia ofertelor celor cinci firme, partea romana trebuia sa comunice reprezentantilor companiilor respective faptul ca au fost calificate pentru etapa a doua, dar fara sa li se comunice si punctajele realizate. Stamen Stancev a intrat in posesia acestor punctaje, date care trebuiau sa ramina „secret de serviciu", cu aju-torul lui Dorinel Mucea, director adjunct al Oficiului de Privatizare din Ministerul Economiei si presedinte al Comisiei de licitatie, si au ajuns la Vadim Benyatov, responsabil in cazul Credit Suisse First Boston (CFSB).

In urma unor discutii cu un fost director de la CFSB, Stancev a afirmat ca transferul de date s-a realizat cu stiinta ministrului Econo-miei si Comertului, Codrut Seres, caruia bulgarul i-a cerut personal aceste informatii, iar Seres i-ar fi dat sarcina lui Dorinel Mucea sa execute acest ordin.

Privatizarea Petrom

Tot datorita prieteniei cu Seres, cetateanul bulgar a facut rost, in luna aprilie a acestui an, de un material intern ce privea variante de proiect de act normativ, cu privire la vinzarea catre salariati a 8% dintre actiunile Petrom, detinute in portofoliul MEC. Tranzactionarea celor opt procente era conceputa in interesul firmei de consultanta J&T Private E-quitte, din Olanda, cit si pentru interesele unui grup reprezentat de Liviu Luca (presedintele Programului Actiunilor Salariatilor Petrom si al Sindicatului FSLI Petrom). Stancev era liantul intre Liviu Luca, CSFB si ministrul Seres. Potrivit rezolutiei Parchetului, Roxana Iacob, director al cabinetului ministrului Economiei, i-a dat documentul respectiv lui Stancev. Avind aceste pro-iecte, Stancev a intervenit pe linga Seres, pentru sustinerea promovarii in Guvernul Romaniei a unuia dintre proiectele de act normativ.

Complexul energetic Turceni

Tot prin intermediul bunelor relatii cu Seres, cetateanul bulgar Stancev intentiona sa puna la cale o afacere, prin interpunerea in procesul de privatizare a Complexului Energetic Turceni. Datele pe care le detinea bulgarul cu privire la aceasta licitatie proveneau de la Mihai Donciu, consilierul ministrului Comunicatiilor, care l-a contactat la Viena pentru a-i comunica faptul ca a analizat materialul referitor la Complexul Energetic Turceni. De altfel, la perchezitia facuta acasa la Donciu, anchetatorii au gasit un dosar cu date referitoare la aceasta privatizare, ne-a declarat avocatul Ion Marcu, aparatorul lui Donciu. „Acest lucru ar putea fi interpretat ca ar avea caracter confidential, insa contractul se gaseste si pe site-ul MEC-ului", a mai spus avocatul Marcu.

Romexterra Bank SA

Tot Stamen Stancev este cel care, potrivit rezolutiei Parchetului, a cerut ministrului Seres, in timpul unei intilniri la sediul MEC, sa gaseasca o solutie pentru a determina Consiliul de Administratie al SNTGN Transgaz SA sa aprobe vinzarea pachetului de actiuni detinut de la Romexterra Bank SA. Ca urmare, Seres i-a solicitat lui Robert Neagoe, directorul Directiei Juridice a OPSPI din MEC, sa intocmeasca, in regim de urgenta, proiectul documentului prin care reprezentantul MEC in Consiliul de Administratie al Transgaz sa fie mandatat cu privire la vinzarea prin negociere directa, catre PPF Investments Ltd., a pachetului de actiuni detinut de Transgaz SA la SC Romexterra Bank SA, invocind nevoia de lichiditati. Transferul actiunilor a avut loc conform intelegerii prealabile.

Seres acuza scurgeri de informatii din Parchet Codrut Seres a negat ieri toate aluziile procurorilor privitoare la implicarea sa in privatizarile amintite. El a calificat drept o „fantezie" posibila sa influenta in vinzarea de catre Transgaz a pachetului de actiuni Romexterra Bank, a spus ca Roxana Iacob „n-a dat nici un fel de document lui Stancev" si ca nu crede ca Dorinel Mucea ar fi dat bulgarului punctajele participantilor la privatizarea SC Electrica Muntenia Sud SA. Ministrul Economiei si Comertului a calificat infomatiile livrate presei de catre procurori drept „scurgeri de informatii" destinate sa intimideze. „Astfel de practici, prin care anumite informatii devin publice chiar din faza de inceput a unei anchete, arata ca Justitia este folosita in scop politic", a completat el. Seres a spus ca pina acum nu a fost solicitat de Parchet sa dea nici o declaratie.

Numele lui Nagy in licitatii trucate Procurorii il indica pe ministrul Comunicatiilor, Zsólt Nagy, drept unul dintre posibilii responsabili in cazul unor afaceri paguboase cu Posta Romana si cu Romtelecom, manevrate de Stancev Stamen si de Mihai Donciu. Acesta din urma ar fi intervenit pe linga ministrul Nagy, pentru a maslui licitatia organizata de MCTI pentru desemnarea firmei care sa ofere consultanta in vederea restructurarii Postei Romane. Ministrul Nagy trebuia sa admita, pe de o parte, intirzierea publicarii anuntului oficial privind consultantul financiar care urma sa fie desemnat cistigator, si, pe de alta parte, modificarea, in baza informatiilor confidentiale primite din interiorul Comisiei de licitatie, a ofertei depuse de Credit Suisse First Boston (CSFB), pentru ca grupul financiar sa-si adju-dece licitatia. Tot pentru cistigarea lici-tatiei, Mihai Donciu trebuia sa determine Comisia de licitatie sa includa in caietul de sarcini o clauza pentru descurajarea eventualilor ofertanti. Adica, sa prevada ca MCTI plateste doar comision de succes consultantului, nu si onorariu de an-gajare. Dupa expirarea termenului de depunere a ofertelor, MCTI urma sa includa o clauza suplimentara, care sa prevada ca, in cazul in care nu se reuseste privatizarea Postei, compania de consultanta va primi o suma acoperitoare pentru cheltuielile cu consultanta.

Nagy si Romtelecom

Potrivit rezolutiei Parchetului, ministrul Zsólt Nagy ar fi amestecat si in cazul angajarii unui consultant international pentru listarea la bursa a pachetului de 46% din actiuni detinut de statul roman la Romtelecom. Mihai Donciu a furnizat informatii confidentiale reprezentantului CSFB, Mircea Flore, pe tot timpul organizarii licitatiei, pentru gasirea unui consultant. Consortiul CSFB – Societatea de brokeraj IEBA Trust Bucuresti a fost desemnat cistigator.

Procurorii sustin ca Mihai Donciu si MCTI, cu stiinta si aprobarea lui Zsólt Nagy, au favorizat in mod vadit CSFB. Potrivit anchetatorilor, Zsólt Nagy ar fi fost influentat direct si de Michal Susak, vicepresedintele CSFB, si de Stancev Stamen.

Mai mult, partea romana a fost de acord sa dea CSFB un comision de 1,4% din valoarea totala a tranzactiei, adica aproximativ 14 milioane de euro. Asta in conditiile in care consortiul Union Bank of Switzerland – ING Securities si Central Europe Trust Company Ltd cerea doar 0,95%, adica 9,5 milioane de euro.

Nagy: Posta - nu, Romtelecom - da Ministrul Comunicatiilor a demontat afirmatiile facute despre alegerea consultantului pentru restructurarea Postei Romane, prin aceea ca firma cistigatoare a fost Roland Berger Strategy Consultants, pe care procurorii nici macar n-o pomenesc printre candidati. Cit priveste cealalta licitatie de la Posta, de alegere a consultantului pentru privatizare, Nagy spune ca „inca nu s-au depus ofertele". Insa in privinta listarii la bursa a pachetului de 46 la suta dintre actiunile detinute de statul roman la Romtelecom, Nagy a confirmat ca firma de consultanta cistigatoare a fost CSFB, cea pentru care lucra bulgarul Stancev. „Nu am fost membru in comisia de privatizare, deci nu aveam cum s-o influentez". Nagy a spus ca CSFB oferit un comision net de 1,25 la suta plus taxele aferente si nu de 1,4 la suta, cum sustin procurorii, dar ca acesta era unul dintre criteriile financiare, or, la alegerea consultantului s-a tinut cont si de criteriile tehnice.