Presa internationala este plina de articole despre asasinarea la Londra a colonelului KGB/FSB Aleksander Litvinenko, care a dezvaluit recent noi crime comise la ordinul Kremlinului. Credeti, domnule general, ca Kremlinul continua politica lui Hruscio
Presa internationala este plina de articole despre asasinarea la Londra a colonelului KGB/FSB Aleksander Litvinenko, care a dezvaluit recent noi crime comise la ordinul Kremlinului. Credeti, domnule general, ca Kremlinul continua politica lui Hrusciov de assasinare secreta a inamicilor externi, care formeaza subiectul noii dvs. carti, "Programat sa Ucida: Responsabilitatea Moscovei pentru asasinarea presedintelui John Fitzgerald Kennedy"?
Da. In sangele lui Litvinenko s-a gasit Polonium 210, o substanta radioactiva similara, dar mult mai puternica, cu thalliumul radioactiv folosit in 1957 impotriva unui alt fost ofiter KGB, colonelul Nikolay Kokhlov, care a demascat public crimele lui Hrusciov. Kokhlov a cazut la pat dupa ce a baut o ceasca de cafea la o receptie oficiala din RFG. In sangele lui s-au gasit urme de thallium, o substanta metalica folosita ca otrava de soareci. Tratamentul clasic impotriva acestei otravi nu a dat insa rezultat. Cateva saptamani mai tarziu, cand Kokhlov era pe moarte, un medic de la spitalul militar american din Frankfurt/Main a dezlegat enigma: thalliumul gasit in ceasca de cafea fusese iradiat, din care cauza el s-a dezintegrat in organism distrugand sistemul imun si generand o forma fatala de cancer galopant. Doctorul a estimat ca atunci cand Kokhlov ar fi murit thalliumul ar fi fost total dezintegrat si autopsia nu ar fi putut depista nici o urma de otravire. Kokhlov si-a pierdut parul, dar a fost salvat. Litvinenko a cazut la pat dupa ce a baut o ceasca de ceai. Atentatul s-a produs in Anglia. El si-a pierdut, de asemenea, parul, dar, potrivit doctorului John Henri, de la University College Hospital din Londra, a avut si un atac fatal de inima. Aceasta arata ca arma secreta a KGB-ului, careia Ceausescu i-a dat numele de cod "Radu", a devenit si mai letala.
Am aflat pentru prima oara despre existenta lui "Radu" din "Orizonturi Rosii," unde ati mentionat-o, dar nu ati descris-o. Securitatea i-a negat existenta, si diversi comentatori au inceput sa si-o imagineze in fel si chip. De obicei ca ceva ascuns in pereti, mobile, coperti de carte etc. Cum arata "Radu"?
O pulbere radioactiva solubila in apa, care se putea introduce in diferite alimente. Ea a fost creata de KGB dupa ce Hrusciov a fost inscaunat in Kremlin, si a inlocuit mini gloantele cu cianura de potasiu ce fusesera compromise de defectarea ofiterilor KGB Yury Rastvorov (ianuarie 1954) si Petr Deryabin (februarie 1954). Noua arma radioactiva a fost folosita prima oara in 1957, impotriva lui Kokhlov. In 1961, Bogdan Stashinsky, un alt ofiter al Departamentului XIII al KGB, a cerut azil politic si a informat autoritatile SUA despre noua tehnica de iradiere folosita de KGB. Analize medicale speciale facute ulterior lui Kokhlov au descoperit o asa-numita "anomalie de cromozomi" specifica iradierii cu izotopi radioactivi. Tragica moarte a lui Litvinenko atesta ca "Radu" a fost substantial perfectionat.
Ultimul pe lista, Litvinenko, otravit pe 1 noiembrie (Foto: EPA) Din noua dvs. carte rezulta ca Jack Ruby, care in 1963 l-a impuscat mortal pe Lee Harvey Oswald, asasinul presedintelui Kennedy, a murit tot din cauza unei iradieri. Credeti ca a fost tot mana KGB-ului?
Da. Simptomele au fost aceleasi ca si la Kokhlov. La autopsie nu s-au mai descoperit insa urme de thallium, asa cum a prezis in 1957 doctorul de la spitalul militar din Frankfurt/Main mentionat mai sus.
Daca Oswald a fost un agent devotat al KGB, de ce a fost ucis de KGB?
Pana la sfarsitul domniei lui Hrusciov a existat practica de a elimina pe oricine putea expune crimele Kremlinului. Pana si sefii serviciilor secrete sovietice (care in decursul anilor s-a numit Cheka, GPU, OGPU, MVD, NKVD, KGB) au fost lichidati. Doar unul din cei opt sefi consecutivi ai criminalei politii politice sovietice a murit de moarte naturala: Felix Dzerzhinsky care a decedat in biroul sau din cauza unui atac de inima. Toti ceilalti, care ar fi putut incrimina Kremlinul de genocid, au fost fie otraviti (Vyacheslav Menzhinsky in 1934) ori executati ca spioni occidentali (Genrikh Yagoda in 1938; Nikolay Yezhov in 1939; Lavrenty Beriya si Vsevolod Merkulov in 1953; Viktor Abakumov in 1954).
Daca asasinatul politic a devenit pilon al politicii externe a lui Hrusciov - iar asasinarea lui Kennedy ar fi exemplul cel mai elocvent - ce alte asasinate politice externe a ordonat acest lider sovietic?
In 1957, la cateva luni dupa cel de al XX-lea Congres al PCUS in care Hrusciov a demascat crimele lui Stalin, seful noului departament de asasinate externe al KGB, generalul Ivan Anisimovich Fadeyev, a facut turul tarilor socialiste pentru a organiza departamente similare in serviciile surori. Potrivit lui Fadeyev, Stalin a facut o greseala de neiertat: a indreptat serviciile sale de securitate impotriva propriei populatii. In realitate, dusmanii comunismului erau in Occident. De fapt, Hrusciov si-a inceput domnia in Kremlin ordonand executarea lui Georgy Okolovich, liderul Aliantei Nationale a Muncii (Natsionalnyy Trudovoy Soyuz, or NTS), una din cele mai anticomuniste organizatii din Europa de Vest.
Apoi, in 1957, Hrusciov a organizat impreuna cu Gheorghiu-Dej si Walter Roman (un membru al PCUS devenit conducator politic roman) rapirea si asasinarea liderului maghiar Imre Nagy care obtinuse azil politic in Ambasada Jugoslavieia din Budapesta. Nagy a fost adus in secret la Bucuresti unde a fost preluat de generalul Boris Shumilin, expertul KGB in probleme contrarevolutionare, si dus la Moscova. Un an mai tarziu, Nagy a fost ucis.
In cartea sa "Libertatea ca Datorie", republicata in Editura Fundatiei Pro in 2002, fostul premier Petre Roman sustine ca tatal sau, Walter Roman, nu a fost implicat in rapirea lui Imre Nagy. Aveti dovezi ca a fost?
Numeroase. Redau doar textul telegramei cifrate trimisa lui Hrusciov din Budapesta de cei trei membri ai Biroului Politic al PCUS care au condus interventia armata sovietica impotriva revolutiei maghiare din 1956: "Catre Comitetul Central al PCUS: Tovarasul Walter Roman, membru al CC al PMR, a sosit la Budapesta impreuna cu tovarasul Dej ieri, 22 noiembrie, si s-a intretinut cu Nagy, pe care-l cunoaste inca din perioada activitatii desfasurate in Komintern. (...) Azi Imre Nagy si grupul sau au parasit ambasada iugoslava si in prezent se afla sub o paza de incredere. (...) In momentul plecarii, Nagy si ai sai s-au imbratisat si s-au sarutat cu personalul ambasadei. La un moment dat, dupa imbarcarea grupului in autocar, Nagy a incercat sa revina in cladirea ambasadei, dar colaboratorii nostrii l-au impiedicat. Malenkov, Suslov, Aristov. 23 noiembrie 1956" Telegrama se afla in Colectia Zenith din arhiva fostului PCUS.
Sa revenim la Hrusciov: ce alte asasinate politice externe a ordonat?
In 1962, el a cerut KGB-ului sa-l ucida pe sahul Iranului, Mohamed Reza Pahlavi, care comisese crima de a dizolva guvernul comunist instalat de Kremlin in Nord Vestul Iranului. Sahul a scapat cu viata datorita nefunctionarii detonatorului ce urma sa explodeze cateva sute de kilograme de exploziv plastic. In 1990, Vladimir Kuzichkin, un ofiter KGB care a fost implicat in aceasta operatie si apoi a cerut azil politic in Occident, a descris-o in toate detaliile in cartea Inside the KGB: My Life in Soviet Espionage (pp. 215-218).
In 1964, liderul comunist italian Palmiro Togliatti a murit de o forma galopanta de cancer dupa o vacanta la Yalta. La nivelul conducerii comunitatii de informatii din blocul sovietic nu a existat nici o indoiala ca el a fost iradiat cu thallium. Togliatti comisese "crima" de a scrie, la Yalta, un testament politic in care si-a exprimat profunda dezamagire fata de Hrusciov. Cateva luni mai tarziu, Hrusciov a fost alungat din Kremlin, si testamentul lui Togliatti a fost publicat in Pravda.
Leonid Brejnev, care l-a succedat, a continuat insa politica lui Hrusciov de asasinate externe. In 1972, cu ocazia unei vizite la Pekin, Ceausescu a fost informat de Mao Tse Dun ca in septembrie 1971 KGB-ul a incercat sa-l asasineze cu ajutorul generalului Lin Biao, membru al Biroului Politic educat la Moscova, pe care Kremlinul intentiona sa-l promoveze ca lider al Chinei. Complotul a esuat, si Lin Biao a incercat sa scape in Mongolia, unde a fost insa arestat. Executarea sa a fost tinuta in secret pana in 1972. In acelasi an am aflat detalii despre complot de la Hua Guofeng, ministrul securitatii publice, care ulterior a devenit lider al Chinei. Curand dupa aceasta, Ceausescu a creat o unitate supra-secreta, denumita doar UM 0920/A, care a fost insarcinata sa desfasoare activitati de contrainformatii in tarile socialiste. Am coordonat aceasta unitate pana in 1978, cand am cerut azil politic in SUA.
In 1979, KGB-ul lui Brejnev a infiltrat la curtea premierului proamerican al Afganistanului, Hafizullah Amin, pe colonelul KGB Mikhail Talebov, conspirat ca bucatar. El a avut sarcina sa-l otraveasca pe Amin cu thallium radioactiv. Dupa esecuri repetate, Brejnev a ordonat KGB-ului sa foloseasca forta armata. La 27 decembrie 1979, un grup de 50 de ofiteri KGB din unitatea de commando Alfa, condusi de colonelul Grigory I. Boyarinov, a ocupat palatul premierului Amin si a lichidat toti ocupantii, pentru a nu lasa martori. La 28 decembrie 1979, KGB-ul l-a adus in Kabul pe Bebrak Kamal, un comunist din Afganistan refugiat la Moscova, si l-a instalat presedinte al tarii si comandant al fortelor armate.
La 13 mai 1981, acelasi KGB a organizat, cu ajutorul Bulgariei, un atentat impotriva Papei Ioan Paul al II-lea, care pornise o cruciada impotriva comunismului. Mehmet Ali Aqca, care l-a impuscat pe Papa, a recunoscut ca a fost recrutat de serviciul bulgar de spionaj si i-a identificat pe ofiterii sai de legatura in Italia: Sergey Antonov, sef adjunct al Biroului Balkanair din Roma (care a fost arestat de autoritatile italiene) si maiorul Zhelvu Vasiliev, din biroul atasatului militar bulgar la Roma, care nu a putut fi arestat din cauza statutului sau diplomatic si a fost rechemat la Sofia. Aqca a recunoscut, de asemenea, ca dupa asasinat urma sa fie scos secret din Italia intr-un camion TIR. (In "Orizonturi Rosii" am documentat ca in blocul sovietic camioanele TIR erau folosite de serviciile de spionaj pentru transporturi ilicite.) La cateva saptamani dupa atentat, revista sovietica "URSS" (editata de KGB pentru Occident) a publicat -cum era de asteptat - numeroase materiale insinuand ca atentatul impotriva Papei ar fi fost organizat de CIA. In 1982 am publicat in presa din SUA un larg articol in care am demonstrat rolul Moscovei in atentatul impotriva Papei. Prietenul meu, Michael Ledeen, fost consilier pentru anti-terorism al presedintelui Ronald Reagan, care a trait multi ani in Italia, a publicat cateva studii ce au condus la aceeasi concluzie. In mai 1991, guvernul italian a redeschis investigatiile legate de atentat, si la 2 martie 2006 a concluzionat ca in spatele sau a fost Uniunea Sovietica.
(Va urma)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.