Germania a fost ultimul stat care a ratificat tratatul de aderare a Romaniei si Bulgariei, fiind statul al carui vot
ne deschide portile formal pentru aderarea efectiva la
1 ianuarie 2007. Cursa Tratatului prin Europa s-a incheiat cu bine, dar la limita.

Italia, Roma, 31 decembrie 2006. Un termen-limita de depunere a instrumentelor tratatului de aderare a Romaniei si Bulgariei care a dat emotii comentatorilor si expertilor pe integrare care s-au intrecut in pronosticuri sumbre. Iar aceste pronosticuri plecau de la ideea ca nu mai exista suficient timp in cea de-a doua parte a lui 2006 pentru ca tratatul sa fie ratificat in Parlamentele nationale ale tarilor care n-o facusera pana in consiliul de vara al UE. Pentru a intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2007, Tratatul de Aderare a celor doua state trebuia votat de toate Parlamentele tarilor membre UE, la care se adauga ratificarea din Parlamentul European pana la sfarsitul acestui an.

SUSPANS. Tarile care ramasesera sa ratifice pentru toamna tratatul au dat emotii. Olanda, cunoscuta pentru retinerea sa fata de valul de extindere a Uniunii in 2007, a ratificat tratatul nostru in iunie, insa instrumentele tratatului au fost depuse la Roma doar la sfarsitul lui august, facandu-ne cadou o ""vara fierbinte"", cu o distata de cinci luni, una dintre cele mai mari, intre votul din februarie din Camera inferioara si cel din iunie, din Camera superioara a Parlamentului. Rolul de ""specialisti"" ai suspansului a fost insa jucat de Franta si Germania. In primavara, inainte de raportul Comisiei din mai, Germania anunta ca va amana procedura de ratificare pentru toamna dupa vacanta de vara a Bundestagului, iar pentru Franta, chesiunea ratificarii tratatului
s-a concretizat numai in luna octombrie, dupa ce Jacques Chirac a participat la Sommet-ul Francofoniei, gazduit anul acesta de Romania.

Citeste si:

DIPLOMATIA. ""Practic, procesul este complet incheiat, iar numele Romaniei va mai fi pronuntat o data la Consiliul European din decembrie, cand se va lua nota de intrarea Romaniei si a
Bulgariei la 1 ianuarie 2007"", a declarat vineri ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, la scurt timp dupa ce Bundesrat-ul, camera superioara a Parlamentului federal german, vota cu unanimitate de voturi ratificarea tratatului de aderare a Romaniei si Bulgaria.

ADERAM