La Rotterdam s-a lansat o discoteca unde miscarile dansatorilor se transforma in electricitate si contribuie la conservarea mediului. Prima tara din Europa care a legalizat drogurile usoare vine pe piata cu o noua initiativa: primul club de dan

La Rotterdam s-a lansat o discoteca unde miscarile dansatorilor se transforma in electricitate si contribuie la conservarea mediului.

Prima tara din Europa care a legalizat drogurile usoare vine pe piata cu o noua initiativa: primul club de dans ecologic din lume. Daca pana acum o fata il putea refuza politicos pe baiatul care o invita la dans, de acum inainte tanarul va avea cu siguranta un argument in plus. Fiecare miscare de pe ring se va transforma in energie electrica, in cel mai modern club lansat de curand la Rotterdam.

VERDELE E LA MODA. Initiatorii proiectului au mers insa si mai departe si au reusit sa construiasca un club de dans cu adevarat ecologic. Astfel, singura bautura care se comercializeaza la bar este, evident, berea ecologica. Odata data peste cap, ea poate fi eliminata la toaletele ecologice, care folosesc apa de ploaie. Energia electrica nu va fi utilizata nici macar pentru luminarea interiorului. Astfel, peretii isi vor schimba culoarea in functie de caldura generata in interiorul clubului, care se va transforma in electricitate.
""Cand am lansat clubul, ne asteptam sa vina aproximativ 200 de persoane. Au venit mult mai multe, asa ca a trebuit sa inchidem portile mult mai devreme"", a declarat, vizibil satisfacut, profesorul Hans Brezet, de la Universitatea Tehnica din Delft, cel care a coordonat proiectul. ""Sunt surprins, insa aici, in Rotterdam, o noua miscare pare a prinde viata. In orice caz, Rotterdamul este un oras creativ, ideal pentru a lansa astfel de lucruri noi"", a mai spus Hans Brezet.

PIEZOELECTRICITATEA. Profesorul Brezet a declarat ca exista mai multe moduri prin care se poate produce electricitatea, ca urmare a pasilor de dans. ""Ringul de dans ar putea fi legat la un generator electric, insa totodata ar putea functiona si pneumatic, mai precis oamenii ar dansa pe niste perne de aer, care ar putea fi pompate in microturbine si microgeneratoare, pentru a crea energie"", spune Brezet. Totusi, pe termen lung va fi aleasa o varianta mai costisitoare. Clubul va avea o suprafata realizata din cristale, care sa genereze electricitate in momentul in care se exercita o presiune suficient de mare, ca urmare a pasilor de dans. Acest lucru se numeste piezoelectricitate"", mai spune Brezet.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.