Materialul folosit pentru acoperirea pardoselii poate sa absoarba mirosul neplacut de fum de tigara sau de mancare si poate modifica aerul din camera. In prezent, in Romania, numai 10% din ceea ce inseamna mocheta corespunde standardelor europen

Materialul folosit pentru acoperirea pardoselii poate sa absoarba mirosul neplacut de fum de tigara sau de mancare si poate modifica aerul din camera.

In prezent, in Romania, numai 10% din ceea ce inseamna mocheta corespunde standardelor europene. ""Nici 10% din ceea ce exista pe piata romaneasca nu corespunde normelor europene, insa dupa aderarea Romanie la UE lucrurile trebuie sa se schimbe. Atunci vor avea acces pe piata noastra majoritatea marilor producatori internationali"", a declarat Ofelia Kamp, country manager al companiei americane Interface. Mocheta produsa de aceasta companie a fost utilizata in cladiri ca Pentagonul, White House, Banca Mondiala, precum si in majoritatea hotelurilor de lux.

AFACERE. O data cu dezvoltarea segmentului cladiri de birouri s-au dezvoltat si alte afaceri conexe. Una dintre acestea o reprezinta piata mochetelor. Pentru a avea un aspect placut si primitor, majoritatea cladirilor publice are pardoselile acoperite cu mocheta. ""Normal, o cladire publica, de birouri, clasa A, trebuie sa aiba o mocheta din nailon, antistatica, in standard IBM, si sa aiba trecute niste teste de foc. In Romania nu prea exista asa ceva"", a explicat Ofelia Kamp. ""Anul trecut, aici, vanzarile au fost de 3 milioane de euro. Este putin in comparatie cu vanzarile inregistrate in Polonia, care se ridica la 12 milioane de euro, sau in Ungaria, unde acestea au fost de 6 milioane de euro, in conditiile in care ei au opt milioane de locuitori"", a explicat Ofelia Kamp. Pentru 2007, aceasta spera ca, in Romania vanzarile sa se dubleze.

TARIFE. Persoanele care vor sa-si mocheteze casa sau cladirile pe care le amenajeaza, cu mocheta de calitate, trebuie sa scoata ceva bani din buzunar. Preturile pe piata variaza de la 3 euro pe mp la 30 de euro pe mp pentru mochetele romanesti si intre 15 euro si 500 de euro pe mp pentru cele din import. ""Mochetele au preturi cuprinse intre 15 euro si 500 de euro mp, insa vorbim de luxul luxului, de matase tratata. Pentru hoteluri si cladiri publice, pretul variaza intre 15 si 45 euro pe mp"", a spus Kamp.

VARIETATE. Mocheta modulara de la Interface Heuga este realizata din sapte straturi, din care doua sunt din fibra de sticla, montate pe directii diferite pentru a asigura stabilitate. Acestea sunt singurele mochete din lume antiseptice si antibacteriene. Producatorul foloseste 100 de culori de baza, toate mochetele fiind vopsite numai cu pigmenti naturali. ""Mocheta modulara are 50 de centimetri pe 50 de cm, pentru a conferi flexibilitate, si ajunge sa cantareasca si 5 kilograme pe mp. Are garantie 10 ani pentru trafic intens, iar transportul, montajul si designul sunt gratuite"", a declarat Ofelia Kamp. Mocheta modulara trebuie sa fie ""liber asezata"", adica nu se lipeste. Ea este impregnata cu o substanta denumita ""intersept"", care ajuta la modificarea calitatii aerului din camera, absoarbe fumul de tigara sau mirosul de mancare din restaurant.

CLASIFICARE. In momentul aderarii, concurenta pe piata mochetelor va creste, iar normele de calitate va trebui respectate. ""Inainte, la noi exista testul la foc C2 pentru mocheta, realizat de pompieri. Acum nu se mai face acest test"", a spus Ofelia Kamp. Ea a mai spus ca ""nici o mocheta polipropilena din lume nu va trece testele de foc B1 sau C2 pentru ca, saraca de ea, arde. Avem una care atinge B1, dar nu o pot pune intr-o cladire de birouri pe coridoare sau pe caile de evacuare pentru ca, daca arde, ea degaja gaze otravitoare, daunatoare omului"", explica Ofelia Kamp.

PRODUSE ECOLOGICE


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.