Parintii nu observa la timp, iar colegii ii marginalizeaza. Chiar si la virsta prescolara exista cazuri de astm bronsic.

Estimativ, In Romania, unu din zece copii de virsta prescolara sufera de astm bronsic, potrivit asociatiei Acces, asociatie de consiliere si suport emotional pentru copiii cu astm bronsic. „Astmul bronsic este o afectiune psiho-somatica foarte des intilnita in rindul copiilor. Copilul astmatic sufera un soc afectiv si emotional ce-l poate urmari toata viata. Aceasta boala necesita o relatie de permanent parteneriat intre copil, parinte si medic, bazata pe comunicare si incredere reciproca", sustine doctorul Paul Stoicescu, vicepresedintele Societatii Romane de Pneumologie.

Restrictii la stilul de viata

La nivelul Capitalei, unu din 20 de copii de virsta scolara are astm bronsic. „Astmul bronsic nu este o rusine. Acest lucru trebuie stiut de copiii si de tinerii care sufera de aceasta boala. Astmul bronsic nu trebuie sa reprezinte cauza unui complex de inferioritate sau sursa marginalizarii celor afectati", sustin reprezentantii asociatiei Acces.

Regimul de viata al bolnavului de astm bronsic impune anumite restrictii negative fata de copilul sau de tinarul care sufera de aceasta boala. O persoana care are astm bronsic nu poate merge cu prietenii in locuri in care se fumeaza, nu poate practica anumite sporturi, este mai predispusa la alergii.

Simptome inselatoare

Desi Romania se afla printre tarile cu cea mai mica prevalenta a astmului bronsic din Europa, de multe ori boala este subdiagnosticata sau diagnosticata prea tirziu. In jur de 30% dintre cazuri manifesta simptomele bolii sub virsta de un an, iar restul, pina la virsta de cinci ani.

Acest lucru face boala greu de depistat, deoarece simptomele sale nu alarmeaza parintele, care considera ca stranutul, tusea si respiratia dificila pot fi doar consecintele firesti ale unei raceli.