Comisia de transport a Parlamentului European a votat standardizarea permisului de conducere in UE, ceea ce inseamna transformarea a 110 variante actuale intr-una singura.

Circa 200 de milioane de soferi de masini, camioane, motociclete si autobuze vor fi afectati de aceasta lege. Actualele permise de conducere sint diferite, de la tara la tara, prin marime, forma, valabilitate si usurinta cu care pot fi falsificate.

„Am optat pentru un sistem simplu, logic si modern care ofera un echilibru perfect intre respectul pentru obiceiurile nationale si cresterea sigurantei rutiere", a declarat parlamentarul belgian de centru dreapta Mathieu Grosch, responsabil cu realizarea raportului PE pe aceasta tema.

Permis unic

Permisul va fi din plastic, de forma unui card de credit si va contine semne de securitate, pentru a nu fi falsificat. Ramine la latitudinea statelor membre daca vor aplica sau nu un microcip care sa contina „antecedentele in trafic" ale proprietarului. Potrivit noii legi, soferii nu vor putea detine permise de conducere pe viata, asa cum se intimpla in prezent in Germania, Austria, Franta, Belgia, iar suspendarea dreptului de a conduce intr-un stat va fi valabila in toate tarile membre UE.

Documentul va fi valabil doar 10 ani, cu posibilitate de prelungire pina la 15 ani, iar pentru camioane si autobuze actul va avea o viata mai scurta, de doar cinci ani, pentru a se limita fraudele.

Vize medicale

S-a decis ca fiecare tara in parte sa poata stabili obligativitatea controalelor medicale regulate pentru soferii in virsta. Comisia Europeana a dorit sa impuna acest lucru pentru persoanele peste 65 de ani.

Special pentru motociclisti

Pentru ca accidentele de motocicleta sint de 16 ori mai frecvente decit cele auto, s-a decis ca pentru a obtine un permis de conducere a motoarelor puternice sa existe obligativitatea acumularii experientei pe un motor mai mic.

Proiectul de lege va fi votat in plenul PE in decembrie, dupa care statele membre trebuie sa aplice legea, avind o perioada de zece ani pentru preschimbarea actualelor carnete de conducere.