Autoritatile recunosc ca nu sint pregatite sa tina sub control fenomenul violentei in familie.

Peste 9.500 de cazuri de abuz in familie soldate cu 169 de decese au fost inregistrate anul trecut in Romania. Autoritatile sint convinse ca mult mai multe cazuri au fost tinute sub tacere. ĄDrama victimelor violentei domestice trece din pacate neobservata. Dorim sa atragem atentia asupra anormalitatii si gravitatii unui asemenea fenomen in societatea romaneasca", declara Cristina Horia, director executiv al Fundatiei Sensiblu.

ĄDin pacate, mecanismul de aplicare a masurilor de siguranta este deficitar in momentul de fata. Daca o femeie este agresata, punerea in aplicare a masurilor de siguranta necesita un control foarte strict, protejarea intregii familii, iar autoritatile nu sint inca pregatite pentru acest lucru", declara Marian Titulescu, din cadrul Politiei Capitalei. In prezent exista in Bucuresti cinci centre de adapost pentru femeile agresate.

25 de femei ucise de rude

In prima jumatate a acestui an au fost ucise 25 de femei de catre soti, frati sau tati, dintre care opt locuiau in Bucuresti.

Peste 70% dintre cazurile de violenta in familie sint asupra femeilor.

In Capitala, infractiunile intrafamiliale au scazut de la 178 in 2005 la 129 in 2006, iar infractiunile asociate, cum ar fi lipsirea de libertate, santaj, viol, de la 157 anul trecut la 112 in 2006.