Nu se cunoaste inca cu ce substanta a fost otravit oponentul Kremlinului, Alexandr Litvinenko, dar, inainte de a muri, acesta l-a acuzat pe presedintele rus de crima.

Fostul colonel FSB, otravit cu citeva zile in urma, a murit joi noapte, din cauze necunoscute, conform declaratiilor oficiale ale politiei si spitalului unde era internat. „Poate vei reusi sa reduci un om la tacere. Dar un urlet de protest din intreaga lume iti va rasuna in urechi, Putin, pentru tot restul vietii tale. Dumnezeu sa te ierte pentru ceea ce ai facut", a scris Litvinenko intr-un mesaj lasat lui Vladimir Putin.

„Problema este investigata ca o moarte din cauze necunoscute", a declarat politia metropolitana din Londra. Litvinenko a apucat sa discute mai mult de 15 ore de pe patul de spital cu detectivii britanici. Testele medicale nu au reusit sa indice ce a provocat complicatiile cardiace, caderea parului si deshidratarea pacientului. Medicii britanici urmau sa execute o necropsie amanuntita a corpului fostului spion.

Dmitri Peskov, purtator de cuvint al Kremlinului, a declarat ca acuzatiile sustinute inclusiv de Litvinenko si de prietenii sai, conform carora Moscova s-ar afla in spatele otravirii sale, „nu sint altceva decit prostii". Fostul colonel FSB fugise in 2000 la Londra si acuza Kremlinul ca ar fi ordonat uciderea oponentilor politici si ca s-ar fi aflat in spatele unor explozii care au justificat campaniile singeroase din Cecenia.