Sint oare credibile datele oficiale rezultate din evaluarile populatiilor de animale salbatice sau interesul de a obtine profit cit mai mare acum, din vinarea lor, duce la ascunderea unui adevar tragic? Intre 15 septembrie 2006 si 14 mai 2007, pot sa fie vinate legal, in Romania, 203 exemplare de capre negre. Numarul exemplarelor care pot sa fie braconate nu este mentionat in documentele oficiale. Ca si la alte animale salbatice, evaluarea efectivelor de capre negre, in diversele zone populate de ele in Carpatii nostri, se face intr-o maniera extrem de problematica, ceea ce duce la „date oficiale" care fac greu de apreciat cit de aproape sint de extinctie diversele lor populatii insulare. De ce este nevoie de evaluarea efectivelor de animale salbatice? In mod teoretic, „managementul" valorilor naturale trebuie sa se bazeze pe o cunoastere cit mai realista a situatiei din teren. Imaginea realitatii este insa viciata de interese financiare momentane, indiferent de consecintele pe termen lung asupra „resursei exploatate".

Orice om de bun-simt constientizeaza de ani buni ca braconajul este scapat de sub control in Romania. Braconeaza politicieni de virf, someri saraci, procurori si politisti, judecatori si medici, o veselie mondena cu 4x4 si pusti cu luneta.

Cu toate ca sint evidente masacrul si impactul acestuia asupra populatiilor de animale salbatice nu este usor sa se demonstreze in cifre scaderea drastica a efectivelor. A arata ca „datele oficiale" sint la fel de realiste ca si recoltele de milioane de tone la hectar de pe vremea geniului Carpatilor, Nicolae Ceausescu, ar insemna eforturi imense ale ONG-urilor de mediu, peste resursele necesare pentru a realiza acele evaluari in teren, la nivel de tara.

Printre rolurile societatii civile, unul este cel de „watchdog", de „ciine de paza". Desigur, un asemenea „ciine" nu este cea mai comoda fiinta, acest ciine mai si latra, mai musca, mai sare la git. In masura in care un alt rol al societatii civile ar fi sa fie un partener de incredere pentru alte „grupuri de interese", exista un oarecare conflict intre rolul de partener si libertatea de a musca. Astfel, societatea civila este constrinsa la o echilibristica intre: 1. „a zice lucrurilor pe nume" si a fi si 2. „partener de incredere".

De ce poate fi mindra societatea civila? Consider ca ar fi necesara evaluarea corecta a populatiilor de capre negre, intr-o maniera care sa prezinte trasparenta si credibilitate. Ca rezultat de lunga durata al activitatilor incepute de UNESCO Pro Natura (Bucuresti) si CS Montana (Baia Mare) in 2003, in Parcul National Muntii Rodnei (proiect finantat de Pro Natura Elvetia), evaluarea efectivului caprelor negre din Muntii Rodnei este cea mai transparenta si mai vizibila in media dintre actiunile de acest gen derulate in Romania. Faptul ca se discuta, ca nu se trece cu vederea reducerea cu 90% a efectivului de circa 600 de capre negre, din 1990 pina in 2003, si ca se fac unele interventii pentru a salva de la disparitie mica populatie de citeva zeci de exemplare sint fapte imbucuratoare.

Peter Lengyel