Metehnele parlamentarilor sint molipsitoare. A demonstrat-o prima zi a sesiunii de simulare a procesului legis-lativ, organizata de Asociatia Pro Democratia sub titulara „Parlamentul Tinerilor".

La inceput putin timizi, cei 147 de tineri alesi sa petreaca trei zile in pielea parlamentarilor s-au obisnuit destul de repede cu viata legislativa din Palatul Parlamentului.

„Tare comode sint fotoliile astea. Acum ii inteleg pe parlamentarii carora li se face somn la sedinte", comenta unul dintre tineri ieri-dimineata in timpul simularii sedintei de plen. „Am incercat sa citesc ziarul, dar nu am reusit sa ma concentrez", spunea altul, dind vina pe lipsa de experienta in rutina sedintelor.

„V-au prins metehnele parlamentarilor. Pe unii i-am vazut ca vorbesc la telefon. Pacat ca nu aveti si laptopurile la voi", a observat deputatul PNL Cristian Adomnitei. Celor interesati, acesta le-a recomandat ca, „dupa ce prind gustul", sa se inscrie in partide pentru a putea sa stea „de-adevaratelea" in locuri de parlamentar, sa aduca „un alt aer Parlamentului".

Prima lectie: feriti-va de presa

La rindul sau, deputatul UDMR Arpad Antal le-a explicat tinerilor si care este pericolul care ii paste pe alesii care nu sint atenti la sedinte.

„Aveti grija sa nu cititi ziare, sa nu vorbiti la telefon ca sa nu apareti luni in presa", i-a avertizat deputatul UDMR. Aducindu-si aminte ca unul dintre scopurile evenimentului la care luau parte era si imbunatatirea imaginii Parlamentului, Antal Arpad le-a aratat junilor aspiranti in ale politicilor si vinovatul pentru imaginea proasta a institutiei. „Institutia este compromisa din cauza unora dintre noi, dar si a presei."

Olteanu cearta Presedintia si Guvernul

Tinar si cu o mare functie in stat, presedintele Camerei Deputatilor le-a captat atentia tinerilor cind a desfiintat articolul constitutional care spune ca Parlamentul este organul reprezentativ suprem si unicul legiuitor al tarii. „Este fals. Pentru ca Parlamentul nu e nici pe departe unicul legiuitor, ci Guvernul, pentru ca poate emite ordonante. Nu este nici organ reprezentativ suprem, pentru ca acesta este presedintele care este ales uninominal si primeste increderea cetatenilor. Nu este bine pentru ca nu trebuie sa existe incredere in-tr-un singur om, ci in mai multi. Trebuie sa-i investim pe parlamentari cu increderea noastra", a aratat Olteanu, lasind sa se intrevada un mai vechi deziderat potrivit caruia presedintele ar trebui numit de Parlament.

Molipsiti de omologii seniori

Dupa sedinta de plen in care au ascultat cuvintarile politicienilor, au depus juramintul si au aflat numele celui ales de organizatori sa le fie presedinte in scurta cariera de parlamentari, tinerii au inceput sedintele de grup. Aici pe linga faptul ca au fost respectate intru totul proportiile numarului de membri repartizati fiecarui grup parlamentar, tinerii au imprumutat aproape in totalitate si tipicul de comportament al acestora. Sedintele au fost conduse de cite un parlamentar din partidul din care facea parte grupul. Cei desemnati sa-i inlocuiasca pe parlamentarii PSD au fost in dezacord inca de la inceput. Unul voia sa stie daca Geoana va mai fi presedinte dupa congres. Unul mai nerabdator voia sa inceapa direct cu alegerea conducerii grupului.

Altul mai responsabil dorea ca intii fiecare sa se prezinte. Udemeristilor li s-a explicat ca trebuie „sa intre in empatie cu interesele UDMR": autonomia, principiul subsidiaritatii sau descentralizarea. Democratii si peremistii au fost foarte disciplinati si au ascultat ce li se povestea, iar liberalii si-au facut singuri ordinea pentru ca liderul lor de grup, Cristian Adomnitei, a intirziat o jumatate de ora.

Alegerea alesilor de ocazie

Sejurul de trei zile in pielea parlamentarilor este organizat de Asociatia Pro Democratia si de Camera Deputatilor. Pentru a deveni unul dintre parlamentarii de ocazie, participantii au trimis organizatorilor cite un Curriculum Vitae si o propunere de proiect legislativ. Nu au contat cetatenia, sexul, religia si orientarea politica, atit timp cit aplicantii au fost studenti, liceeni sau masteranzi si aveau virsta cuprinsa intre 18 si 26 de ani. Potrivit organizatorilor, cei 150 de participanti (desi au fost prezenti ieri doar 147) au fost alesi din cele 250 de dosare primite.