Desi se practica de aproximativ 32 de ani, meciurile de polo disputate de pe spatele elefantilor cunosc astazi un adevarat reviriment in Asia.

De plictiseala, finlandezii arunca telefoanele mobile intr-un campionat mondial, romani
Desi se practica de aproximativ 32 de ani, meciurile de polo disputate de pe spatele elefantilor cunosc astazi un adevarat reviriment in Asia.

De plictiseala, finlandezii arunca telefoanele mobile intr-un campionat mondial, romanii sint printre cei mai buni la capturat tintari, dar nu fac fata la competitia internationala de calcat rufe sub apa sau agatati de o coarda pe crestele unui virf virgin. In Asia, de peste trei decenii, la moda este jocul de polo cu elefanti, care programeaza, incepind de duminica, o noua editie a Campionatului Mondial.

In aclamatiile numerosilor spectatori care au inconjurat din toate partile terenul, elefantul, indrumat de conducatorul lui, se apropie de minge. Jucatorul aflat pe spatele pachidermei se apleaca incet si loveste cu ciocanul de lemn mingea, care se rostogoleste printre cei trei elefanti aflati in aparare ai echipei adverse. Multimea izbucneste in urale. Ceea ce la inceput parea o gluma intre doi pasionati de sport si iubitori de animale a devenit cu timpul unul dintre cele mai iubite si mai populare sporturi din Nepal.

Ideea maharajahului din Jaipur

Desi primul concurs de polo jucat cu elefanti a avut loc in 1975, fiind organizat de catre maharajahul Jaipurului, a fost nevoie de inca sase ani pentru a se intemeia o asociatie mondiala a elefantilor jucatori de polo. Ideea de a proteja si de a oferi conditii mai bune de trai si de pregatire uriaselor animale a aparut la o petrecere in Elvetia, cind James Manclark, un arendas scotian, fost international de polo si campion national la sanie, i-a fost prezentat lui Jim Edwards, presedintele unei puternice multinationale.

Mingi prea fragile la inceputuri

Descoperind ca Edwards este proprietarul unei rezervatii de elefanti, Manclark i-a sugerat ca un meci de polo jucat cu ajutorul elefantilor ar putea fi un nou mod de petrecere a timpului liber. Prima competitie a fost un insucces, pentru ca mingile de fotbal cu care se juca erau calcate tot timpul si sparte de catre elefanti. Acestei probleme i s-a adaugat si dificultatea concurentilor de a se mentine pe spatele elefantilor. Comparat cu jocul de golf practicat dintr-o masina de teren in miscare, meciul de polo cu elefanti inseamna munca de echipa la care isi aduc contributia 30% elefantul, 40% conducatorul si 30% jucatorul. Esentiala este abilitatea mahoutilor de a comunica cu elefantii, de a-i aduce cit mai aproape de minge, pentru a facilita jucatorului o lovitura cit mai precisa si a-i face sa se bucure dupa goluri.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.