Comisarul desemnat de Bucuresti a raspuns intrebarilor din domeniul multilingvismului, puse de europarlamentari, fara a cadea in capcanele intinse de politicienii europeni.

Leonard Orban a raspuns intrebarilor scrise adresate de Comisiile de cultura - educatie si afaceri constitutionale din Parlamentul European, referitoare la domeniul portofoliului ce i-a fost alocat, cel al multilingvismului. Comisarul a reusit sa ocoleasca toate capcanele plasate de politicienii europeni in intrebari, in special cele referitoare la aria de competenta pe care i-o ofera postul, ce nu trebuie sa incalce suveranitatea statelor membre. La intrebarea referitoare la promovarea invatarii limbilor straine, Orban nu s-a sfiit sa raspunda ca „statele membre sint responsabile de adoptarea propriilor politici in domeniul educatiei". Rolul Comisiei este sa „completeze actiunile statelor membre". In ceea ce priveste rolul multilingvismului in dezvoltarea si integrarea economica a Uniunii, Orban considera ca „daca firmele europene vor reusi sa valorifice multilingvismul in mod inteligent, vor fi mai bine pregatite sa functioneze pe scena globala".

Minoritati

Intrebarea referitoare la limbile regionale si minoritare ii ofera comisarului desemnat ocazia de a raspunde: „Intrucit provin dintr-o tara care a realizat progrese insemnate in aceasta privinta, sint pe deplin constient de importanta promovarii acestei valori esentiale".

Centru de conferinte

„Avem avantajul unic de a dispune de serviciile de traducere si de interpretariat cele mai mari si, probabil, cele mai profesioniste din lume", apreciaza Orban, care propune, pentru o mai buna comunicare cu cetatenii: „Intentionez sa actionez in vederea crearii unui centru modern de conferinte al Comisiei, care sa permita utilizarea tuturor limbilor necesare in cadrul comunicarii Comisiei cu reprezentantii statelor membre".

Audieri in direct

Comisarul desemnat din partea Romaniei, Leonard Orban, va fi audiat la Bruxelles, in Comisia pentru educatie si cultura, luni, 27 noiembrie, intre orele 14.00-17.00, ora Romaniei. Evenimentul va fi transmis in direct pe Internet si il puteti urmari accesind site-ul: http://www.europarl.europa.eu/eplive/public/freetext_page_webstreaming/default/default_en.htm.

Evaluarea candidatului va avea loc pe 28 noiembrie, iar votul final, in sedinta de plen a Parlamentului European din luna decembrie (11-14 decembrie). Consiliul ii va numi in mod oficial pe noii comisari numai dupa acordul Parlamentului.