Pilula anticonceptionala este mai putin eficienta in cazul femeilor obeze. In acelasi timp, pentru fat, riscurile sint mai mari.

In cazul in care nu vor copii, femeile hiperponderale vor fi nevoite sa aiba mai multa grija decit restul femeilor, deoarece exista cazuri in care anticonceptionalele nu sint la fel de eficiente.

In urma unui studiu la care au participat 800 de femei, cercetatori din Seattle au constatat ca aproximativ 30% dintre ele au ramas insarcinate. Numitorul comun a fost greutatea, aproape toate avind un indice al masei corporale alarmant de mare. La persoanele obeze, activitatea enzimelor hepatice, responsabile pentru metabolizarea hormonilor din pilule, este mai intensa.

Sarcina cu regim

Cind o femeie decide ca vrea sa aiba copii este obligatoriu sa efectueze un calcul al indicelui de masa corporala (IMC), pentru a-si putea gestiona surplusul de greutate pe care sarcina il adauga siluetei. O viitoare mama care este deja obeza are nevoie de supraveghere medicala stricta pentru ca atit ea, cit si fatul sa fie sanatosi dupa nastere. „Este recomandabil ca o femeie obeza, atunci cind se hotaraste sa faca un copil, sa slabeasca citeva kilograme. Esentiale sint miscarea si apoi regimul. Trebuie retinut ca regimul nu slabeste, ci doar preintimpina ingrasarea. Exercitiile fizice sint cele mai importante in slabire", declara Virgiliu Stroescu, medic endocrinolog primar la Policlinica Iancului. Este foarte important ca femeia cu surplus de greutate sa consulte un medic inainte de a ramine insarcinata.

Diabetul, o consecinta a obezitatii

Riscurile de a nu putea duce la bun sfirsit sarcina sint mai multe in cazul femeilor obeze. O femeie obeza este predispusa la tensiune arteriala si la diabet zaharat, ambele afectiuni putind fi fatale pentru fat.

„In general, femeile obeze sint predispuse la diabet. Ele au un exces de insulina, care creeaza senzatia de foame si astfel maninca mai mult, lucru care duce la ingrasare excesiva", adauga doctorul Stroescu. Cu cit straturile de grasime sint mai mari, cu atit diagnosticarea este mai dificila, iar fatul nu este la fel de bine vizualizat in timpul ecografiei. Totodata, femeia este predispusa la infectii, dintre care cel mai des intilnite sint cele urinare. In plus, este mai dificil de ales o tehnica de anestezie in cazul unei cezariene, pentru ca riscurile sint mai mari.

Alaptarea, o alta problema

O alta problema intilnita in rindul femeilor obeze, dupa ce au nascut, este alaptarea. La acestea lactatia se instaleaza mai tirziu si este cantitativ mai redusa. In plus, laptele acestor femei este mai sarac in proteine si lactoza si are un continut bogat in grasimi, concentratie care este deosebit de daunatoare nou-nascutului.