Geologii s-au strins la Bazarul de minerale, geme si fosile, unii cu raritati smulse din pintecele muntilor, altii ca sa-si vinda bijuteriile slefuite din pietre.

Intr-o sala a Muzeului National de Geologie, amatori sau profesionisti intr-ale gemelor si cristalelor adunate din toate colturile lumii stau aliniati, fiecare cu tejgheaua lui. Cei mai multi vind pietre slefuite in inele sau intortocheate in tot felul de coliere. Sint atitea culori, forme ciudate, denumiri intortocheate de pietre, fiecare cu zodia, chakra sau efectul ei terapeutic, incit clientii, majoritatea femei, au ochii scosi din orbite la pleiada de podoabe. Nu stiu ce sa aleaga.

Geologul pervertit si serioasele fosile

De la banalele lapislazuli, jasp si cristale de cuart la acvamarin, ochi de pisica, de tigru sau de soim, sute de pietre transformate in bijuterii sint insirate pe masa lui Andrei Costin. Le importa din locuri exotice precum Madagascar, Tanzania, Zair, Thailanda, China sau de la marile tirguri cum e cel din Tucson, Arizona. „Eu cumpar materia prima, colegul meu face monturile, el e bijutierul. Argintul il iau de la firme care il recupereaza din filmele foto", spune Costin. Geolog profesionist timp de zece ani, Andrei Costin a cedat in 2003, cind si-a deschis afacerea cu podoabe: „Ne dadeau salariul la trei luni, iar pe mine ma asteapta acasa, aliniati, patru copii".

Alaturi, Silviu Georgescu priveste distant tarabele cu brizbizuri geologice. Masa lui e plina de cochilii si fosile vechi de milioane de ani. „La ceilalti se opresc mai ales doamnele, sint atrase de culori. La mine e numai pentru avizati", te avertizeaza Georgescu. A adunat de la lemne si oase la colti de rechin si cochilii. Cea mai veche are 520 de milioane de ani. „Gasirea unei fosile nu e o regula, e o exceptie. Nu te impiedici de ceva vechi de milioane de ani pe toate drumurile", povesteste Silviu Georgescu.

Cautatorul de beriliu

Marian Nutu Cirpaci e cunoscut de cei prezenti la Bazar ca unul dintre initiatii care stiu pustietatile pe unde se gaseste beriliul. Tot el ar fi dat de primul smarald galben (heliodorul) pe plaiurile noastre. El e omul care vineaza pietrele prin munti. „Am fata de vagabond, nu-i asa? Sint pasionat de mistica pietrelor, de puterile lor interne. Beriliul m-a atras cel mai mult, am simtit o chemare. Am inceput sa colind muntii, m-am luptat cu tot felul de tiritoare scirboase. Pe bune, nu poti sa te duci pe munte sa cauti pietre si sa nu dai bot in bot cu vreun lup, mistret sau vipera", povesteste Nutu, care a studiat teologia si a fost fermecat de pietrele pomenite prin Scripturi.