„Descheiat, neortodox si, spun unii, neprezidential": asa apare presedintele Romaniei intr-un portret recent din „International Herald Tribune".

Traian Basescu agita scena politica din Romania, fosta tara comunista obisnuita cu lideri anosti si distanti, el putind fi vazut in restaurantul Golden Blitz, discutind cu un confident, glumind in fata camerelor tv sau dansind cu o prietena, scrie publicatia citata, care rezuma un interviu dat de seful statului agentiei Associated Press. Presedintele Romaniei se imbraca intr-un mod informal, isi conduce masina proprie prin oras si este „oricind doritor sa danseze oriunde gaseste o femeie disponibila". Ii place sa se uite la meciurile de fotbal la TV cu un ecran cu plasma lat, bind whiskey si fumind tigari Benson&Hedges. Comentind remarcele ca ar fi „neprezidential", el a raspuns: „Sa mergem la vot si vom vedea cine e prezidential".

Ziarul aminteste campania electorala din 2004, cind Basescu, pe atunci primar al Bucurestiului, a recunoscut ca a frecventat bordeluri pe vremea cind era marinar, si s-a declarat sustinator al drepturilor homosexualilor si al legalizarii prostitutiei. Fizionomia si risul l-au transformat in tinta favorita a caricaturistilor, comenteaza publicatia, care vorbeste si despre fiicele presedintelui: una dintre ele este model, iar cea mai mare divorteaza de sotul ei, un star pop.

E consemnata si o declaratie a lui Cozmin Gusa, fostul sef al campaniei lui Basescu, devenit acum critic si oponent al acestuia, in care seful statului este acuzat ca este manipulat de serviciile secrete din cauza intereselor sale economice private. In final, intrebat despre posibilitatea de a candida pentru un nou mandat, Basescu raspunde evaziv: „Cine stie? Anii pe mare m-au ajutat foarte mult sa depasesc dificultatile. Si am responsabilitatea unei natiuni pe umerii mei".