Filmarile au avut loc in toamna anului trecut, iar participantii au fost platiti, fara nici un contract legal, cu cate un milion si jumatate de lei. O suma prea mica in viziunea acestora. Acum, localnicii vor sa recupereze pierderea de la jurnalis
Filmarile au avut loc in toamna anului trecut, iar participantii au fost platiti, fara nici un contract legal, cu cate un milion si jumatate de lei. O suma prea mica in viziunea acestora. Acum, localnicii vor sa recupereze pierderea de la jurnalisti care vin spre documentare pe ulitele satului. Au taxe fixe: o poza 500 de mii de lei, iar un interviu un milion.
Satul Glod este in realitate un "cartier" al comunei Moroeni. Localnicii vorbesc doar despre tiganie. Satul este populat in mare majoritate de romi. In ciuda procentului mare de somaj, cele doua carciumi sunt arhipline toata ziua. Casele sunt pestrite, romi mai rasariti construindu-si locuinte din caramida, unii impodobind acoperisul cu celebrele turnulete din tabla zincata. Insa, marea majoritate a caselor sunt din chirpici sau din paianta. Cei mai saraci nu au nici geamuri, gaurile fiind astupate cu saci de plastic prinsi cu tinte de tocul geamului. Cei din Glod au chiar si un consilier local. Cuvantul glod, conform enciclopediilor, inseamna noroi, teren sau drum noroios. In cazul satului Glod acest lucru este perfect adevarat. E ceata si burniteaza, iar ulitele nepietruite sunt greu de strabatut si risti sa-ti pierzi incaltarile care se lipesc de noroi.
Ghid de ocazie pentru turul satului
"Ati venit cu filmu'? Va spun tot ce stiu daca imi dati un milion". Cu aceste cuvinte a fost primita echipa ZIUA in Glod. Cel care le-a rostit? Un pusti de vreo 13-14 ani care, imbracat zdrentaros, pierde timpul in usa birtului satesc. In carciuma zarva este atat de mare incat barmanul nu aude ce vrei sa comanzi. Clientii se fac atenti doar la cuvintele magice "domnii din Bucuresti". Cei vreo 15 barbati se opresc din cearta si incep sa inspecteze ziaristii. "Daca vreti cu filmu' va costa!", precizeaza un rom despre care ulterior am aflat ca raspunde la porecla "Mafia". Acesta are vreo 50 de ani, iar zdrentele purtate de el cu siguranta nu au fost spalate de cand le are. Pantalonii sunt soiosi de o culoare gri-negricios. Poarta o camasa care pe vremuri a fost alba, dar culoarea de acum nu poate fi definita. "Mafia" joaca carti pe bani cu "Consilieru'", cu "Ciungu'" si cu inca un barbat. Toti beau bere ieftina. Nu ne aratam interesati de oferta lui "Mafia" asa ca se reia harmalaia.
La un moment dat, "Ciungu'" pierde, dar nu vrea sa plateasca si scandalul ajunge la apogeu. "Mafia", ca un adevarat strateg, deschide discutia despre film si banii pe care i-au primit. Spera sa fim interesati de poveste. Totusi, tentativa lui "Mafia" provoaca un scandal monstruos: toti din birt urla la cel care este poreclit "Consilieru'" si il acuza ca a furat banii primiti din America. Mesenii revendica 300 de milioane de lei. Discutia, brusc se muta la politica. "Mafia" anunta ca face partid politic, il da jos pe primar si pe consilier, iar ulterior fuzioneaza cu partidul lui Gigi Becali.
WC-ul lui "Borat"
Dupa cateva beri baute cu "Mafia" ajungem si la toaleta birtului, loc vizitat de mai multe ori si de actorul englez care a interpretat rolul principal al filmului "Borat! - Invataturi din America pentru ca toata natia Kazahstanului sa profite", Sacha Baron Cohen. Toaleta are usa si geam termopan peretii sunt acoperiti cu faianta, iar podeaua cu gresie, dar in loc de vas WC constructorul a lasat o gaura de dimensiunea unei gresii si a montat pe marginea deschizaturii un capac de masina de spalat "Albalux".
Patronul localului este foarte mandru ca "mustaciosul" din film a fost clientul lui in timpul filmarilor. "A venit la mine ca eu am cea mai buna carciuma din sat. Nu a stat mult ca putea buda. A fost cald, peste 30 de grade, de aia", povesteste carciumarul din Glod.
Orice cuvant costa
Incursiunea pe ulitele din Glod este un adevarat calvar. Noroiul format dupa ce toata ziua a fost ceata si a burnitat devine o adevarata capcana.
"Mafia" totusi stapaneste perfect situatia. Din cand in cand mai aluneca, reuseste sa se opreasca inainte sa cada. Ceata este atat de deasa incat nu vedem nici cea mai apropiata coliba.
Dupa noi vine si o haita de caini. "Mafia" urla si goneste cainii aruncand in ei cu bucati de lemne si pietre. Cainii latra. Harmalaia scoate din casa zeci de puradei si tiganci. "Mafia" ne explica: "Tinem multi cani ca sa ne apere de hoti!"
Din ceata se aude o voce ragusita: Con san? (n.r. - Cine-i? - in limba romanes) Ciuppal! Mafia! (Taci! Mafia!).
Urmeaza o conversatie de cateva fraze, iar din ceata apare o silueta cu multe fuste lungi. E nevasta lui "Mafia". Ne masoara si dupa care se rasteste la ghidul nostru: "Sa nu te fraiereasca, bre!"
Urmeaza calvarul documentarii. "Mafia" ne duce la o casuta darapanata din care ies vreo zece tiganusi. Cand afla scopul vizitei noastre ne cer bani. "Mafia" da din umeri: "sefu' eu te am adus aici, daca nu vrea sa vorbeasca nu-l pot obliga. Are drepturi".
Scena se repeta inca de trei ori si ajungem sa ne tiganim cu "Mafia". Refuzam sa-i achitam suma tocmita. Ne certam ca la usa cortului. In jurul nostru sunt cel putin 50 de sateni si de cel putin doua ori atatia caini. "Mafia" simte ca pierde banii si incepe sa se certe cu consatenii lui care in continuare refuza sa vorbeasca fara bani. Este o adevarata lupta a nervilor. Peste jumatate de ora o tiganca nu mai rezista si incepe sa turuie: "Auzi, bre, pe mine nu m-au filmat, iar astia sunt niste prosti. Cica nu au stiut ca pentru ce se filmeaza. Ba stiau! Ca fac film documentar despre noi ca suntem saraci si de aia o saruta pe gura mustaciosul ala lungan pe tiganca lu' Sampa".
O parte din cei adunati se revolta si o iau la goana pe tiganca vorbareata. Restul, cei care nu au profitat de pe urma filmarilor de anul trecut, brusc incep sa vorbeasca in acelasi timp. In opinia lor cei care s-au revoltat sunt niste "nesimtiti care nu au masura, desi au luat o gramada de bani fara sa faca ceva". "Ba mai mult chiar s-au distrat pe gratis!", adauga spre final un barbat care pe tot parcursul scandalului a stat tacut si la distanta de grupul celor agitati.
Actorii amatori se tem ca li se fura banii
Cu timpul, grupul de sateni accepta sa ne povesteasca si fara bani despre filmare si despre remuneratie. Recunosc ca au stiut ca se face un film artistic si nu un documentar, dar nici unul dintre ei nu a inteles despre ce se vorbeste in film.
Toti refuza sa inteleaga ca este un film artistic in care se spun lucruri care nu au legatura cu realitatea de zi cu zi din satul Glod. "Ne-a facut violatori!", tipa un tiganus. Femeile se revolta ca la comanda si scandalul se redeschide. O baba da la o parte femeile isterizate si dupa cateva fraze in romanes se face liniste. "Bre! La noi nu a fost violata nici o femeie. Aia mint!", ne explica calm babuta care are un singur dinte in gura. Dupa care dispare in ceata fara sa mai faca vreo afirmatie.
Dezbaterea publica generata de aparitia jurnalistilor continua. Un alt subiect fierbinte pentru comunitate este impartirea banilor care au fost trimisi de producatori si de actorul principal. Unii stiu de 300 de milioane de lei, altii de cinci mii de dolari, iar cei mai bine informati de 20 de mii de dolari. In prima etapa, cei prezenti se cearta de mama focului fara sa poata stabili in ce moneda au venit banii. Un tanar spune varianta cea apropiata de realitate, conform careia banii au venit sa fie investiti in echipamente de calcul pentru scoala din sat.
"Borat" in instanta
Producatorii filmului "Borat" au fost dati in judecata. Cei care i-au actionat in instanta sunt doi sateni din Glod reprezentati de un avocat care a obtinut deja, in alte procese similare, miliarde de dolari din despagubiri. Cei doi, Nicolae Tudorache si Spiridon Ciorebea, au fost cooptati in timpul filmarilor, iar in momentul de fata cer 30 de milioane de dolari si interzicerea rularii filmului pana cand din acesta nu sunt taiate episoadele in care apar si ei. Specialistii in drept sustin ca petentii au toate sansele sa castige daca varianta locuitorilor din satul dambovitean Glod este adevarata. Adica daca producatorii nu au incheiat nici un contract cu cei doi actori amatori. Plangerea impotriva studiourilor producatoare a fost depusa la un tribunal din New York de catre avocatul Edward D. Fagan. Acesta a declarat presei ca "filmul nu a folosit un sat fictiv, nici actori. A folosit un sat real, localnici reali si a afectat imaginea acestora".
Sacha Baron Cohen a fost vrajit
Actorul Sacha Baron Cohen a fost batut pe o strada din New York de un trecator caruia a incercat sa-i faca o farsa. Informatia a fost difuzata de tabloidul britanic "The Sun" care a relatat cum ca actorul ar fi abordat un new-yorkez si l-a intrebat daca ii poate cumpara hainele pentru ca ii plac foarte mult si ar vrea sa faca sex cu ele. Cel agatat s-a revoltat si ia aplicat mai multe lovituri lui Cohan.
Satenii din Glod sunt la curent cu acest eveniment si sustin ca actorul a fost atins de blestemul tigancilor din localitate. Clarvazatorii din Glod ne-au precizat ca actorul o sa aiba si alte probleme tot datorita blestemelor arhaice tiganesti stiute numai de tigancile din sat. Barbatii spun ca au platit-o pe ghicitoarea comunitatii sa-i faca vraji "Mustaciosului" - asa l-au poreclit romii din Glod pe actorul Sacha Baron Cohen - cu ajutorul magiei negre.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.