Realitatea TV continua prezentarea elitelor romanesti cu o emisiune inedita despre primii zece ziaristi ai momentului, duminica, de la 16.30.

Cercetarea complexa initiata de postul de televiziune a fost derulata de patru institute de sondare a opiniei (IMAS, CURS, CSOP si INSOMAR), pentru a asigura obiectivitatea concluziilor. Pentru public, imaginea jurnalistului traditional, care scrie articole la ziar, a inceput sa se estompeze.

Televiziune vs ziare

O buna parte din primii zece ziaristi, asa cum ii indica sondajul, sint mai curind „oameni de televiziune": Radu Moraru, Dan Diaconescu, Robert Turcescu sau Andreea Esca. Si ceilalti nominalizati sint dintre ziaristii care au o frecventa prezenta pe ecrane: Gabriela Vrinceanu-Firea, Emil Hurezeanu, Cristian Tudor Popescu, Marius Tuca si Ion Cristoiu. Chiar si prezenta pe aceasta lista a lui Mircea Dinescu pare sa fie tot rezultatul notorietatii mediate de televiziune. Aceasta inseamna ca in Romania s-a format o piata media unificata, unde ziarele traditionale au devenit doar unul dintre vectorii mesajului.

Profesionistii adevarului

„Presedintele se schimba o data la cinci ani, insa presa guverneaza perpetuu", explica Mihai Tatulici, realizatorul emisiunii „Zece pentru Romania". Iar publicul cere ca puterea celor din mass-media sa fie exercitata responsabil. Majoritatea cred ca un jurnalist bun trebuie sa foloseasca doar informatii sigure (61%) si sa lupte pentru aflarea adevarului (41%). Doar o minoritate – e drept ca destul de consistenta - 33% – crede ca ziaristul trebuie sa fie bine documentat. Acum, insa, elitele profesiei vor explica, la emisiunea lui Mihai Tatulici, ce inseamna, din punctul lor de vedere, un jurnalist de succes.

O meserie in criza

Ancheta Realitatii TV vine intr-un moment de criza al breslei jurnalistice, cind contestatiile la adresa presei scrise si vizuale s-au inmultit. Se aud voci critice chiar din interiorul profesiei, cum ar fi aceea a recent demisionatului presedinte al Clubului Roman de Presa, Cristian Tudor Popescu, care a denuntat „mercenarii" din presa si cartelizarea excesiva. Dar poate ca nici realitatea pe care ne-o dezvaluie ziaristii nu este intotdeauna una care ne flateaza, iar asta are consecinte pentru felul in care ii percepem pe acestia. „Cu existenta presei libere sintem toti de acord", observa realizatorul Mihai Tatulici. „Ce nu putem suporta sint ziarele."

Arctic si Patapievici, printre finalisti Traian Basescu, Gabriel Liiceanu sau Adrian Cioroianu se numara printre nominalizatii proiectului „Zece pentru Romania", derulat de Realitatea TV, iar numele cistigatorilor vor fi anuntate pe 20 decembrie, informeaza NewsIn. Pe lista finalistilor se afla Traian Basescu, alaturi de politicienii George Becali, Ion Iliescu sau Mona Musca, scriitorii Ana Blandiana, Gabriel Liiceanu, Nicolae Manolescu, Horia-Roman Patapievici, istoricii Dan Berindei, Zoe Petre, Adrian Cioroianu, sau chirurgii Mircea Beuran si Sorin Oprescu. La aceasta editie, marcile romanesti au inlocuit oamenii de afaceri, printre nominalizate aflindu-se Arctic, Dacia, European Drinks, Murfatlar sau Petrom.