Ministerul Agriculturii va distribui in 2007 un miliard de euro prin doua agentii de plati.

Ministerul Agriculturii va avea pe mina anul viitor un miliard de euro de la Uniunea Europeana, urmind ca in fiecare an fondurile europene dest
Ministerul Agriculturii va distribui in 2007 un miliard de euro prin doua agentii de plati.

Ministerul Agriculturii va avea pe mina anul viitor un miliard de euro de la Uniunea Europeana, urmind ca in fiecare an fondurile europene destinate acestui domeniu sa fie majorate.

Subventiile directe vor veni de anul viitor pentru cei care lucreaza pamintul, cu conditia sa fie vorba despre minimum un hectar. In Romania, agricultura joaca un rol mult mai important decit in Europa de Vest, deoarece 40% din populatia tarii lucreaza in domeniu, iar 20% din PIB provine din acest sector. In tara noastra, mai mult de cinci milioane de locuitori sint agricultori, in timp ce in tarile UE doar 4,3% din populatie lucreaza in acest domeniu. Vor beneficia de fonduri si cei care elaboreaza proiecte in domeniul dezvoltarii rurale.

Patru miliarde pentru trei ani

Pentru primii trei ani dupa aderare, Romania are dreptul la patru miliarde de euro pentru agricultura (1,6 miliarde de euro) si dezvoltare rurala (2,4 miliarde de euro). Daca in 2007 vor fi alocate 25% din aceste fonduri, in 2008 vom primi 35% din alocari, iar restul de 40% vor veni in 2009. Fondurile destinate subventiilor in agricultura vor fi impartite la rindul lor intre platile directe (900 de milioane de euro) si fondurile pentru interventie pe piata (700 de milioane de euro).

Doua agentii de plati distribuie banii

Fondurile europene vor fi distribuite prin doua agentii de plati, pentru ca s-a considerat ca doar una singura nu va putea aloca sume atit de mari, mai ales ca se adauga si subventiile acordate de statul roman de la bugetul national. Pe la Agentia de Plati si Interventie in Agricultura vor trece banii care vor ajunge direct la agricultori sub forma de subventii.

Intr-o prima etapa, fermierii vor primi toti banii de la bugetul de stat (atit subventia nationala, cit si cea europeana), urmind ca la finalul anului statul sa-si recupereze fondurile de la UE. Pe de alta parte, Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (fosta agentie SAPARD) va distribui fondurile alocate dezvoltarii rurale. Cele aproximativ 600 de milioane de euro ce vor fi destinati Romaniei anul viitor in acest domeniu vor fi acordati numai pe baza unor proiecte.

Industria alimentara, in suferinta Momentul aderarii este unul foarte trist pentru industria de prelucrare a carnii de porc si de pasare. Pericolul unui clauze de salvgardare aplicate de UE in domeniul sigurantei alimentare se confirma o data cu interzicerea exporturilor de animale vii si de preparate din carne de porc si de pasare din Romania. Guvernul a decis reintroducerea vaccinarii impotriva pestei porcine si a luat astfel orice sansa producatorilor si procesatorilor romani de a-si vinde produsele in Europa. Aceasta se adauga interdictiei de export al pasarilor din cauza gripei aviare.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.